vrijdag 14 juli 2023

Het Collectieve Schaduwzelf, Een Onderwerp Dat Wordt Verzwegen ~ 13 juli 2023 ~ Aluska


Het Collectieve Schaduwzelf, Een Onderwerp Dat Wordt Verzwegen

Door: aluska.org – 10 Juli 2023

 

Het is noodzakelijk om onze schaduwen onder ogen te zien, de wonden van de kindertijd te onderzoeken en de intergenerationele trauma’s die we hebben geërfd te ontrafelen. Het werken met schaduwen is een proces met meerdere niveaus. Het begint bij jezelf, maar het eindigt niet bij jou. Er is een familiale, sociale, culturele en mondiale schaduw. Om echt dieper te graven, moeten we ook doorgaan met het afpellen van de lagen collectieve troep die we onbewust hebben opgenomen.

*****

Als we geïnteresseerd zijn in het authentiek belichamen van onze ware aard – ons hart en onze ziel – moeten we ook onderzoeken hoe we sociale kwesties hebben geïnternaliseerd, zoals racisme, seksisme, homofobie en andere collectieve schaduwen die de samenleving doordringen. En om dit te doen, moeten we ook moedig en medelevend giftige spirituele ideologieën ontmantelen.

Collectieve Schaduw: Onze Grootste Blinde Vlek

De collectieve schaduw is de duistere kant van de mensheid. Het is een samenvatting van wreedheden, gruweldaden, tragedies en verschrikkingen uit het verleden en het heden, begaan door de mensheid en die zijn opgeslagen op een diep, onbewust, cellulair niveau. Deze duisternis is niet altijd zichtbaar omdat ze heel oud is en diep geworteld in onze samenleving. Het verschijnt overal en in alle groepen mensen.

Voorbeelden van de Collectieve Schaduw zijn religieuze discriminatie, racisme, leeftijdsisme, handicapisme (vooroordelen tegen mensen met een handicap), homofobie en alles wat bepaalde individuen en groepen veroordeelt, verwerpt of vernedert. Het is gewoon een concept van denken gebaseerd op haat tegen sommige mensen.

Op een bepaald moment op onze spirituele reis komen we het idee tegen om met schaduwen te werken. Er zijn veel leraren, mentoren en andere spiritueel ingestelde mensen die je zullen aanmoedigen om goed en grondig naar jezelf te kijken en erachter te komen wat er verborgen is in de diepten van je onbewuste. Goed hoor… Toch zwijgt de spirituele gemeenschap over het belang van collectief werk met sociale schaduwen. Collectieve stilte is een stille pandemie die de meeste spirituele, wellness- en zelftransformatiekringen doordringt. Niemand heeft het over deze brandende kwesties.

We kunnen veel feministische en godinnenpracht zien, maar deze richten zich meestal op rijke witte vrouwen die genoeg geld en tijd hebben om te investeren in dure kralen, yogalessen en smoothie-reinigingen.

Niet alleen wordt de Collectieve Schaduw volledig verwaarloosd, maar ook volledig ontkend.

Hoe Moderne Spiritualiteit De Collectieve Schaduw Ontkent

Het kan moeilijk zijn om artikelen als deze te lezen omdat ze ons uitnodigen tot diepe, viscerale reizen waar we iets kunnen tegenkomen dat ons ongemakkelijk maakt. We doen het met compassie. Het is normaal om ons te schamen, schuldig, boos op onszelf, walgend, reactief en defensief te voelen wanneer we in de schaduw worden geschopt. Dus wees je gewoon bewust van deze neigingen, maak opnieuw contact met je hart en ga verder. Laat zachte overgave zich ontdoen van deposito’s.

 

De concepten waarmee de moderne spiritualiteit de collectieve schaduw ontkent en versterkt, zijn talrijk. Laten we een paar veelvoorkomende scenario’s aanwijzen.

Focus Alleen Op Het Positieve

Het probleem met dit idee is dat het de realiteit ontkent en mensen beschaamt die legitieme problemen hebben. Mensen die ruimte, hulp en compassie nodig hebben om deze problemen op te lossen.

Alleen Goede Vibes

Het probleem is dat het het belang van alles wat er om ons heen gebeurt ontkent en ‘laag vibrerend’ is. Het nodigt ons uit om te ontsnappen in de spirituele wereld van illusies.

Je hebt deze situatie aangetrokken door je denken/trilling

Dit Is Jouw Karma

Dit is gewoon een andere manier om onder het tapijt te vegen en iemands pijn te ontkennen door het toe te wijzen aan een of andere wraak kosmische kracht. Er is niets goeds in deze verklaring. Een lijdend persoon leert geen les, krijgt geen advies, heeft geen hoop, weet niet wat te doen. In plaats daarvan is het beter om niets te zeggen.

Jij Creëert Jouw Realiteit

Zo’n uitspraak vertelt iemand eigenlijk dat het jammer is dat hij lijdt, maar het is zijn schuld, omdat hij slecht denkt. Dit is slachtofferschap van het slachtoffer.

Alles Is Een Illusie

Het probleem met dit idee is dat op het absolute niveau alles een illusie kan zijn. Eigenlijk is dit waar, maar we opereren ook vanuit een menselijk en subjectief niveau dat gerespecteerd, erkend en beleefd moet worden. Zeggen dat alles een illusie is, is belangrijke dingen omzeilen en de problemen die zich in ons en in de samenleving afspelen niet onder ogen zien.

Alles Is Liefde

Op absoluut niveau kan dit ook waar zijn, maar op menselijk niveau moeten we oppassen dat we de realiteit en pijn van onszelf of de mensen om ons heen niet onderschatten. Dit is geen liefde meer, maar een spirituele bypass.

De Samenleving Is Slecht En Onwetend

Dit is een gemeenschappelijke filosofie die door veel spirituele mensen wordt aangehangen, maar paradoxaal genoeg kunnen ze het gebruiken als een excuus om hun hart te sluiten, de problemen om hen heen te negeren en hun leven gemakkelijker te maken door de samenleving helemaal te vermijden.

Ik ben een lichtwerker, ik doe geen XYZ (bijv. ik oordeel niet, ik bekritiseer niet, ik word niet boos, ik hou van iedereen)

Dit excuus en geloof wordt gebruikt door moderne spirituele zoekers die geloven dat Werken met Schaduwen niet past in hun missie en dat het alleen gaat om het verspreiden van licht en liefde. Door echter hun eigen schaduw, of de collectieve schaduw, te ontkennen, leven ze paradoxaal genoeg in duisternis en houden ze die in stand.

Spiritualiteit en algemene gebeurtenissen in de samenleving gaan niet samen

Zo’n definitie van spiritualiteit richt zich op het afscheiden en verheffen van spiritualiteit boven het dagelijks leven. Maar wat heb je aan spiritualiteit als het ons niet helpt om in het reine te komen met de realiteit van de wereld waarin we leven? Dit is regelrechte spirituele omzeiling en spiritueel escapisme. Spiritualiteit is een natuurlijke behoefte en onderdeel van ieders leven.

Niemand van ons staat buiten de zwarte collectieve schaduw van de mensheid. We dragen het allemaal en het is onze verantwoordelijkheid om het geleidelijk te ontrafelen. Hoe meer we verloren gaan in zelfgenoegzame spirituele labels, filosofieën en waanideeën, hoe meer we niet alleen de persoonlijke, maar ook de Collectieve Schaduw verspreiden en versterken.

 

© aluska.org 2023

Vertaling: wakkeremensen.org