vrijdag 25 februari 2022

Activatie van de Nervus Vagus en zelfvertrouwen ~ Marjolein Ingrid Soulpursang


Activatie van de Nervus Vagus en zelfvertrouwen

De Nervus Vagus en zelfvertrouwen zijn sterk met elkaar verbonden. Stress gerelateerde klachten zijn inmiddels het medisch hoofdprobleem in onze moderne maatschappij. Burn-out, depressie, chronische vermoeidheid en onverklaarbare ontstekingen in ons lichaam zijn in alle lagen van de bevolking terug te vinden. Stress met alle gevolgen hiervan neemt als oorzaak van ziekteverzuim jaarlijks fors toe.

Mensen klagen over onrust in hun hoofd, slapeloze nachten door piekeren en lusteloosheid. Sommigen voelen juist helemaal niets meer, het bestaan lijkt zinloos en het kost meer een meer moeite om zelf de kleinste dagelijkse dingen te doen. Ons hele zelfbewustzijn is aangetast, wij voelen ons waardeloos en machteloos. Uitputting op het hele vlak: lichamelijk, geestelijk en emotioneel. Hierdoor wordt ook ons zelfvertrouwen aangetast en wij komen in een vicieuze cirkel terecht: gebrek aan zelfvertrouwen...twijfel en angsten...stress...met gevoelens van nog meer minderwaardigheid...Een actieve stimulatie van de nervus vagus vermindert stress en helpt ons zelfvertrouwen weer te versterken.

Lees hier een artikel uit het Academisch Medisch Centrum over de Nervus Vagus en Gezondheid

Wat is de Nervus Vagus?
De “Nervus Vagus” is een belangrijke zenuw in ons lichaam die onze hersenen met ons buik en het hele gebied erom heen verbind. Als je een “buikgevoel” krijgt, als je iets “van binnenuit weet”, als je vlinders van geluk in je buik voelt, dan is deze zenuw actief. Vele mensen kennen dit gevoel als een emotie van verliefdheid, kriebels in je buik of als je helemaal vol bent van gezond zelfvertrouwen: je kan de hele wereld aan op dit moment want de nervus vagus en zelfvertrouwen resoneren met elkaar. Als je dit gevoel hebt, is jou nervus vagus ontwaakt. Hij laat je als het ware “denken met je buik”. We kunnen daadwerkelijk van ons tweede brein spreken als we het over ons “buikgevoel” hebben: de nervus vagus koppelt ons denkende brein in ons hoofd met ons voelende brein in ons buik.
Ieder mens heeft deze zenuw, hij is een van een groep van hersenzenuwen die pas in de laatste jaren echt zijn onderzocht.

Deze hersenzenuw, de “nervus vagus”, is bijzonder belangrijk voor processen zoals het remmen van ontstekingen, het voorkomen van infecties en aandoeningen van ons auto-immuunsysteem.

Ook bij andere lichamelijke processen speelt hij een belangrijke rol: bijvoorbeeld bij het verouderingsproces. Want ook hier heeft men vastgesteld dat de activering van juist deze zenuw een positief effect op ons systeem heeft. Zelf in het onderzoek naar Alzheimer wordt nu de Nervus Vagus betrokken omdat men ervan uitgaat, dat er een connectie bestaat. Wat belangrijk is om te weten: deze zenuw ontplooid zijn heilzame werking alleen, als hij op de juiste wijze geactiveerd wordt. Hij slaapt, tot dat wij hem zelf wakker maken om in actie te komen. En dan geeft hij ons de middelen die wij nodig hebben om weer in balans te komen: zowel lichamelijk als ook emotioneel. De nervus vagus kan dus effectief worden ingezet om ons zelfvertrouwen te versterken.

De Nervus Vagus als reddingsanker voor zelfvertrouwen
Door zijn helende en ont-stressende werking wordt deze zenuw inmiddels ook bij de behandeling van depressie, burn-out en andere psychische klachten ingezet. Om de positieve werking van de nervus vagus te ervaren, wordt hij door middel van mediatie en lichte lichamelijke oefeningen geactiveerd. De combinatie van een compassie-volle houding, bewust ademen en stimulatie van spieren in het gebied rondom ons nek, keel en gezicht, leidt tot een krachtige, heilzame ont-spanningsrespons met als gevolg voelbare verbeteren van ons mentaal, emotioneel en lichamelijk welzijn.
Nervus Vagus meditatie als ondersteuning bij stress en gebrek aan zelfvertrouwen

Het positieve effect van meditatie is inmiddels internationaal door veel wetenschappelijk onderzoek aangetoond een ook lezen en horen wij steeds meer positieve ervaringsberichten. Helaas heeft meditatie voor vele mensen nog een negatieve bijsmaak: de beoefening van deze ontspanningsmethode wordt vaak in combinatie met wierook, klanken en kristallen aangeboden en dat roept bij vele mensen weerstand en twijfels op: het komt nogal tè zweverig of spiritueel over.

Marjolein Ingrid Soulpursang