woensdag 13 september 2023

HSP:Hoe doorbreek je de cyclus van onzekere relaties?


HSP:Hoe doorbreek je de cyclus van onzekere relaties?

Teveel betrokken raken bij een persoon met een ongezonde leefstijl, zorgt ervoor dat je jezelf en je eigen behoeftes vergeet. Hoogsensitieve mensen hebben een hoge tolerantie, wat betreft het omgaan met moeilijke of lastige mensen. Als een ongevoelig persoon tot het uiterste gaat, gaan bij hen namelijk de alarmbellen niet af. Als iemand het moeilijk heeft, zeggen onze onbewuste gedachten meteen, dat we een reddingvest, een EHBO-kit en een nachtbril bij de hand moeten hebben. Hoogsensitieve mensen willen eigenlijk geen moeilijke relaties. Ze zouden ze het liefste vermijden, maar voelen zich toch genoodzaakt te helpen. We geloven onbewust dat we iemand dan naar een hoger level kunnen begeleiden, naar een gezonder leven.

Maar wat echter altijd gebeurt, is dat zij ons dan naar beneden halen. Al zijn we nog zo sterk, zelfverzekerd en gezond. We voelen ons uiteindelijk ook net zo zwak, depressief en bezorgd als zij zich voelen. Dus als jij je vertwijfeld of boos voelt, geeft je partner jou de schuld voor zijn eigen negatieve gevoelens. En hij bekritiseert je omdat je teveel van hem vraagt, of hij probeert je een slecht gevoel over jezelf aan te praten. Dan geloof je dat. En daarom is het niet alleen moeilijk om te vertrekken. Ook je zelfvertrouwen wordt steeds minder, waardoor het steeds moeilijker wordt om voor jezelf op te komen.

Onze hersenen zijn bij het ervaren van stress, afgestemd op het zoeken van steun bij onze partner. Zelfs als de stress door hun zelf wordt veroorzaakt, worden we biologisch gedreven om te zoeken naar hun emotionele of psychische steun. Dat betekent dat daar dus niets mis mee is.

Als de partner ons niet gerust kan stellen, zullen de hersenen ons toch signalen blijven geven, om onderlinge verbondenheid te bereiken, welke we nodig hebben. Als het ons niet lukt om deze verbondenheid te voelen, dan worden we in toenemende mate hulpbehoevend en ontstaat er steeds meer bezorgdheid. De persoon met een ongezonde leefstijl, zal dan uit kwaadheid, egoïsme, verdedigende of ontwijkende manieren handelen, terwijl de persoon met een gezonde leefstijl steeds onzekerder en depressiever wordt. Hierdoor wordt een neerwaartse cirkel van onbeperkte behoeftes, onzekerheid en ongelukkig zijn gecreerd.

Volgens de auteurs Levine en Heller, zijn we gebouwd om emotioneel afhankelijk te worden van onze partners. Daar zijn relaties voor bedoeld, om elkaar wederzijds te steunen, te begrijpen, te troosten en gerust te stellen. Vooral tijdens moeilijke periodes. Het is nooit de bedoeling geweest, om al onze levensbeproevingen alleen te moeten doorstaan. Maar deze afhankelijkheid betekent, dat de gevoelens, het humeur en het gedrag van de partner jou ook beïnvloedt. Als je met iemand samenwoont die bijvoorbeeld narcistisch is, kun je niet verwachten, dat je hun capriolen kunt negeren en alleen aan jouw eigen behoeftes kunt voldoen. Zo werkt het niet.

Wetende dat een relatie met iemand anders, draait om het vermogen om elkaar wederzijds te kunnen steunen, betekent dat, dat als je betrokken raakt bij iemand met een ongezonde en onzekere levensstijl, dit van jou vraagt om je eigen behoeftes naar de achtergrond te brengen.

Dus, hier zijn een paar tips om als een gevoelig persoon te kunnen liefhebben. En om er zeker van te zijn dat je relatie is, waar het voor bedoeld is. Namelijk het bevorderen van ieders persoonlijke groei, het zorgen voor een veilige omgeving, waarin je elkaar emotioneel steunt en waarin ieder zichzelf mag zijn.

Als je iemand ontmoet, vraag jezelf dan af of hij/zij in staat is, om jou emotioneel bij te staan. Bijvoorbeeld: zal hij/ zij er voor je zijn als je een zware dag hebt gehad. Wordt je goed opgevangen, met begrip en een knuffel, als je dit nodig hebt?

Iemand die er voortdurend niet voor je is, zal je bezorgdheid en angsten aanwakkeren. Als je je angstig voelt in een relatie, is dit een teken voor onveiligheid.
Iemand, die jou emotioneel kan steunen en gerust kan stellen, is goed voor je.
Verwacht niet dat iemand je gedachten kan lezen. Jij bent diegene om je partner te vertellen wat je nodig hebt en wat je voelt. Wees duidelijk.

Als je partner boos of defensief wordt, en jij je daardoor boos en verward voelt, sta dan op en vertrek. Neem wat tijd om alleen te zijn. Wacht tot je weer rustig wordt, en denk er dan over hoe je verder gaat, zodat je niet in angst reageert.

Hoe moeilijk het ook is, je moet jezelf op de eerste plaats zetten. Dus, terwijl je compassie en betrokkenheid kunt voelen voor de worstelingen en onzekerheden van anderen, is het belangrijk om niet met hen mee te gaan in die strijd. Blijf gefocust op wat jij nodig hebt en wees bereid om naar een betere plek te gaan.
Bron:
Nederlandse vertaling door Ine, voor www.nieuwetijdskind.com ©2013