woensdag 27 september 2023

Het Spiegeleffect Van Empathie: Waarom Sommige Mensen Je Onmiddellijk Beginnen Te Haten ~ 27 september 2023 ~ Aluska

Het Spiegeleffect Van Empathie: Waarom Sommige Mensen Je Onmiddellijk Beginnen Te Haten

Door: Aluska.org – 23 September 2023

Empaten pikken automatisch de persoonlijkheden, gewoonten en emoties van anderen op en projecteren deze terug naar de rechtmatige eigenaren. Het wordt het ‘spiegeleffect van empathie’ genoemd.

We hebben allemaal wel eens situaties meegemaakt waarin we in de buurt zijn geweest van iemand die óf onmiddellijk een hekel aan ons heeft, óf waarin mensen die we al een tijdje kennen plotseling een bizarre wrok ontwikkelen. Er is mogelijk geen duidelijke reden voor deze verandering in hun gedrag. Ongeacht of deze mensen hun gevoelens proberen te verbergen of niet, de empaat voelt hun weerstand en voelt zich ongemakkelijk.

*****

Iemand haten is een volkomen normaal onderdeel van het leven. We zijn allemaal verschillend en er zullen altijd mensen zijn met wie we niet goed kunnen opschieten, of ze nu gevoelig zijn of niet.

Het is voor een empaat vaak verwarrend waarom sommige mensen hem slecht behandelen, terwijl hij weet dat hij een sympathiek en betrouwbaar persoon is.

Afgezien van het feit dat sommige mensen altijd het licht willen overnemen van degenen die stralen, zijn er nog andere redenen waarom iemand om je heen koudwatervrees krijgt of je meteen een hekel krijgt aan iemand die nieuw is. Als je een empaat bent, zijn de redenen als volgt:

– Je gedraagt je als een spiegel

– Je trilling is te hoog

– Jouw stilzwijgen wordt door de andere partij verkeerd geïnterpreteerd

Het spiegeleffect van empathie

Het komt vaak voor dat mensen onauthentiek handelen. Ze verbergen wie ze werkelijk zijn omdat ze bepaalde aspecten van hun eigen persoonlijkheid niet leuk vinden. Een empaat heeft het vermogen om dit onbewust te reflecteren.

Sommige mensen verbergen de ware aspecten van hun persoonlijkheid om anderen te manipuleren. Maar de meesten handelen onauthentiek om erbij te horen. De angst om beoordeeld of onbemind te worden vanwege wat ze niet leuk aan hen vinden, zorgt ervoor dat ze een masker dragen. Zelfs mensen met een gevoelige aard doen vaak alsof ze voor de wereld staan. Er zijn echter ook mensen die het masker nooit afzetten en met een valse identiteit door het leven gaan.

Wanneer iemand oog in oog komt te staan met een empaat, is er geen mogelijkheid om zich voor hem of haar te verbergen. Het nepmasker gaat af. Kwaliteiten die ze nauwgezet verborgen of ontkend hebben, worden nu recht voor hun neus geserveerd. Dit zorgt er vaak voor dat hun slechte gevoelens over zichzelf tegen de empaat gericht zijn. Als je in de buurt bent van een empaat, kan alles aan het licht komen dat met veel moeite is begraven, en kan dit sterke wrok veroorzaken. Wat degenen die wrok ervaren zich echter niet realiseren, is dat hun intense wrok jegens de empaat eenvoudigweg een weerspiegeling is van hun schaduwzelf. In de spiegel van de empaat wordt alles wat normaal verborgen is, eenvoudigweg onthuld.

Omdat een empaat de emoties, verborgen gedragingen en echte persoonlijkheidskenmerken van anderen opmerkt, kunnen ze deze overnemen en terugprojecteren naar de rechtmatige eigenaar, zelfs als ze zich niet realiseren dat ze dat doen. Alles wat verborgen is, zoals onzekerheid, onderdrukte schaamte, schuldgevoelens of woede, wordt sterker opgebouwd naarmate het langer verborgen blijft. Als iemand eigenschappen heeft die hij niet leuk vindt, zal hij daaraan herinnerd worden als er een empaat in de buurt is. Dit is een van de redenen waarom er een onmiddellijke afkeer kan ontstaan in de richting van een empaat. Als je dit hebt meegemaakt, heb je de persoon misschien een waarheid laten zien die hij of zij ontkent. Of het kan een andere reden zijn…

Je trilling is te hoog

Sommige mensen, behalve empaten, kunnen niet tegen mensen die trillen van pure en hoge energie. Als je aan jezelf werkt, word je schoner en helderder. Dit kan afwijzing veroorzaken bij degenen die trillingen op een laag niveau nodig hebben.

Het is je misschien ook opgevallen dat sommige vrienden je op die manier prefereren als je emotioneel neerslachtig bent. En als je de veranderingen doorvoert en in een hoge trillingsstaat komt, vinden diezelfde vrienden je plotseling niet meer leuk. Ze kunnen proberen je weer naar beneden te halen, je innerlijke licht en geluk te doven. Hoge trillingen kunnen zelfs de mensen van wie je houdt afstoten. Ze voelen verandering, of deze nu visueel zichtbaar is of niet. Mensen kunnen altijd voelen wanneer iemand anders zijn frequentie verandert of verhoogt.

Niet iedereen is in staat zijn vibratie te verhogen, omdat hij er nog niet klaar voor is. Daarom kunnen zulke kennissen proberen je naar hen toe te trekken. Als je je niet laat beïnvloeden, kan dit vijandigheid jegens jou creëren en is dit de reden waarom ze een hekel aan je beginnen te krijgen.

Je stilte wordt verkeerd geïnterpreteerd

Voor mensen met een laag zelfbeeld die onzeker zijn over zichzelf, worden je rustige en soms afstandelijke manieren vaak gezien als een vorm van gebrek aan respect of minachting. Omdat je soms emotioneel en intellectueel afstandelijk kunt lijken, kunnen anderen dit als een superieure houding ervaren. Ze gaan er ten onrechte van uit dat jij denkt dat je boven hen staat.

Als een empaat zich afstandelijk of afstandelijk gedraagt, komt dat omdat hij of zij overweldigd is. Wanneer een empaat te veel prikkels uit zijn omgeving heeft opgenomen en moet herstellen, wordt hij onzichtbaar. Het laatste wat een vermoeide empaat wil, is dat iemand anders hem overspoelt met zijn problemen en mentale pus. Zelfs een beleefd gesprek kan een last voor hem zijn.

Vaak wordt dit door de andere partij geïnterpreteerd als een afwijzing of een belediging. Omdat andere mensen normaal gesproken niet voelen wat een empaat voelt, is het voor hen moeilijk te begrijpen waarom ze zich terugtrekken.

Hoe onzekerder iemand is, hoe meer hij zich beledigd voelt door jouw rustige gedrag. Dus als iemand zonder duidelijke reden een aversie tegen je ontwikkelt, vat het dan niet persoonlijk op. Je spiegel werkte gewoon.

© aluska.org 2023

Vertaling: wakkeremensen.org