zondag 22 december 2019

Jeroen Olyslaegers ~ De sterke invloed van de Nervus Vagus via Martha Krul


De sterke invloed van de Nervus Vagus die met name onder invloed is van de werking op en van de zon..... Wij hebben er van tijd tot tijd allemaal last van. Dit artikel kwam ik tegen op de pagina van Jeroen Olyslaegers en heb ik toen omgezet naar Nederlands (Google) HEEL GOED OM TE LEZEN EN DIT TE WETEN. DIE ZENUW HEEFT GROTE INVLOED OP ONS WELZIJN EN ONZE EMOTIES  Dank Jeroen Olyslaegers voor het delen van dit artikel 
Haal diep adem. Knuffel een vriend. Reik naar het plafond en strek je ledematen. Elk van deze eenvoudige handelingen geeft een gevoel van kalmte en comfort. En elk werkt zijn kalmerende magie gedeeltelijk door een gecompliceerd zenuwstelsel te activeren dat de hersenen verbindt met het hart, de darm, het immuunsysteem en veel van de organen. Dat systeem staat gezamenlijk bekend als de nervus vagus.

De nervus vagus is een van de twaalf hersenzenuwen, die zich als een ingewikkeld netwerk van wortels uit de hersenen verspreiden en in het lichaam terechtkomen. Deze zenuwnetwerken fungeren als communicatielijnen tussen de hersenen en de vele systemen en organen van het lichaam. Sommige hersenzenuwen interpreteren zintuiglijke informatie die is verzameld door de huid, ogen of tong. Anderen controleren spieren of communiceren met klieren.


De nervus vagus, ook wel de "10e hersenzenuw" genoemd, is de langste, grootste en meest complexe hersenzenuw en is in sommige opzichten ook het minst begrepen. Experts hebben zijn activiteit gekoppeld aan symptoomveranderingen bij mensen met migraine, inflammatoire darmaandoeningen, depressie, epilepsie, artritis en vele andere veel voorkomende aandoeningen. Hoe meer de wetenschap leert over de nervus vagus, hoe meer het lijkt dat een beter begrip van de functie ervan nieuwe deuren kan openen om allerlei vormen van menselijk lijden te behandelen.

Vagus is Latijn voor 'rondzwerven', wat toepasselijk is wanneer men alle verschillende delen van het lichaam die de nervus vagus bereikt, in overweging neemt. "Het lijkt erop dat elk jaar iemand een nieuw orgaan of systeem vindt waarmee het praat", zegt Tiffany Field, PhD, directeur van het Touch Research Institute aan de University of Miami School of Medicine.

"Er is een enorme bio-elektrische en biochemische reeks gebeurtenissen waarvoor de nervus vagus verantwoordelijk is, en dat alles is bijna onmogelijk in kaart te brengen."

Field zegt dat takken van de nervus vagus zijn verbonden met het gezicht en de stem. "We weten dat depressieve mensen een lage vagale activiteit hebben, en dit wordt geassocieerd met minder intonatie en minder actieve gezichtsuitdrukkingen," legt ze uit. Een afzonderlijke tak van de nervus vagus loopt naar het maagdarmkanaal. Hier wordt lage vagale activiteit geassocieerd met vertraagde maagmotiliteit, die interfereert met een goede spijsvertering, zegt ze.

Nog andere takken van de nervus vagus zijn verbonden met het hart, de longen en het immuunsysteem. De activering of deactivering van de nervus vagus is gebonden aan de eb of vloed van hormonen zoals cortisol en het spijsverteringshormoon ghrelin, de hoeveelheid ontsteking die het immuunsysteem produceert, en vele andere interne processen die de menselijke gezondheid en ervaring vormen. "Er is een enorme bio-elektrische en biochemische reeks gebeurtenissen waarvoor de nervus vagus verantwoordelijk is, en dat alles is bijna onmogelijk in kaart te brengen," zegt Field.
Hoe kon iemand een zenuwstelsel zo aansturen? 
Hoewel sommige aspecten van vagale activiteit ondoorgrondelijk zijn, is het duidelijk dat de zenuw de gouverneur is van het parasympathische zenuwstelsel, dat helpt de ontspanningsreacties van het lichaam te beheersen. In eenvoudige bewoordingen gaat verhoogde vagale activiteit de stressreactie tegen, waarbij het sympathische zenuwstelsel betrokken is. "Het sympathische zenuwstelsel is vechten of vluchten, terwijl het parasympathische zenuwstelsel rustiger is", zegt Stephen Silberstein, MD, een professor in neurologie en directeur van het Hoofdpijncentrum van Thomas Jefferson University Hospitals in Philadelphia.

Silberstein schreef samen een uitgebreide beoordeling van 2016 van het onderzoek naar de nervus vagus. Hij zegt dat verhoogde vagale activiteit de hartslag vertraagt ​​en ook de ontsteking uitschakelt, deels door de afgifte van kalmerende chemicaliĆ«n door het immuunsysteem te activeren. Er zijn ook aanwijzingen dat het activeren van de nervus vagus door elektronische stimulatie een aantal gezondheidsvoordelen kan opleveren. 
"Afhankelijk van de frequentie van de stimulatie, weten we dat het een astma-aanval of een epileptische aanval kan uitschakelen," zegt Silberstein. "Het kan migraine of clusterhoofdpijn uitschakelen en het kan de perceptie van zure reflux verminderen."

Kies bijna elke veel voorkomende medische aandoening die verergerd wordt door stress of ontsteking - alles van artritis tot inflammatoire darmaandoeningen - en er is onderzoek dat aantoont dat vaguszenuwstimulatie kan helpen om het te behandelen of de symptomen te verlichten.

In het verleden vereiste deze stimulatie een chirurgisch implantaat in de borst dat elektrische pulsen rechtstreeks in de nervus vagus uitzendt. Maar sommige nieuwere, niet-invasieve apparaten - waaronder een die FDA-goedkeuring heeft voor de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn - zijn in staat de nervus vagus te stimuleren wanneer deze tegen de nekhuid wordt gedrukt. Silberstein zegt dat artsen het gebruik van vaguszenuwstimulatie onderzoeken voor een breed scala aan ziekten en aandoeningen, waaronder aandoeningen van de geest.

"We leren steeds meer hoe kritisch vagale activiteit is voor aandacht en stemming", zegt Field. Er zijn al aanwijzingen dat het stimuleren van de nervus vagus het werkgeheugen kan verbeteren of mensen met hyperactiviteit met aandachtstekort kan helpen . 

En sinds het begin van de jaren 2000 heeft de FDA vaguszenuwstimulatie goedgekeurd voor de behandeling van sommige vormen van depressie.

Hoewel elektronische stimulatie veelbelovend is - en in sommige gevallen al verlichting biedt - voor mensen met verschillende aandoeningen, zegt Field dat er tal van manieren zijn om vagale activiteit te stimuleren zonder een apparaat of implantaat. "We weten dat massage en yoga parasympathische activiteit van het zenuwstelsel bevorderen, wat vagale activiteit is," zegt ze.

Haar onderzoek heeft aangetoond dat deze en vele gerelateerde activiteiten de vagale activiteit verhogen via drukreceptoren die onder het huidoppervlak zijn begraven - receptoren die zich door het hele lichaam bevinden en receptoren die alleen door stevige druk of een diepe rek kunnen worden bereikt. Ze wijst erop dat licht aanraken of strelen opwindend is, terwijl een berenknuffel of krachtige handdruk inherent rustgevend zijn. "Een sterke knuffel of een handdruk bevordert parasympathische activiteit," zegt ze.

Silberstein zegt dat bijna alles wat mensen ontspannen vinden - meditatie, diepe ademhaling - ook wordt geassocieerd met verhoogde vagale activiteit en parasympathische zenuwstelselactiviteit. "We hebben in het verleden studies gedaan die aantonen dat patiƫnten met migraine vagale activiteit hebben aangetast," zegt hij. "We probeerden dat te verhelpen door yoga of diep ademende meditatie te doen, en we ontdekten dat veel van die dingen ons in staat stelden de vagale zenuw te activeren." Anderzijds worden stress en angst geassocieerd met depressieve vagale activiteit, wat kan helpen om uit te leggen waarom deze aandoeningen verband houden met een verhoogd risico op andere kwalen.

Er is nog veel over de nervus vagus die de wetenschap niet begrijpt. Maar terwijl artsen meer van haar geheimen ontdekken, onthullen deze ontdekkingen nieuwe en effectievere manieren om pijn, ontsteking, verdriet en ziekte te verlichten.

Elementair