donderdag 1 juni 2023

Ik deel het nog maar eens want het is nog altijd van toepassing ~ Annemarie van der Grift


Ik deel het nog maar eens want het is nog altijd van toepassing. In mijn (voor)ouderlijke familielijnen is er sprake van aandoeningen/ziekten aan de longen en luchtwegen (geweest). De dag voordat mijn moeder stierf, kreeg ze de diagnose longkanker. Ook mijn opa (moeders kant) had longkanker. Mijn vader heeft zolang ik mij kan herinneren bronchitis en COPD. Vier jaar geleden ontdekten we dat hij asbest in zijn longen heeft. Meer dan veertig jaar geleden heeft hij er een blauwe maandag mee gewerkt.

Zelf had ik als kind, naast verschillende kwalen, bronchitis. In de loop der tijd nam dit af om in alle hevigheid terug te keren toen ik hoogzwanger van mijn oudste zoon was. Op een nacht zat ik benauwd rechtop in bed. De dienstdoende arts op de huisartsenpost wilde me niet laten komen. Niet omdat hij mij niet serieus nam maar hij vond dat ik als hoogzwangere rust nodig had en vertrouwde op mijn verhaal dat ik deed. Manlief kon direct medicatie halen. De benauwdheid werd al gauw minder en verdween in de loop der dagen. Onze oudste zoon kreeg vrij snel na zijn geboorte bronchitis. Dit heeft hij een paar jaar gehad. De longen en luchtwegen hebben dus de nodige aandacht (gehad) binnen mijn familie en ons gezin.

Tijdens de c.plandemie kwam de bronchitis in zeer milde vorm terug. Als verpleegkundige werd ik geacht uren achter elkaar een mond-mas.ker te dragen. Hoewel ik daar mijn eigen draai aan gaf, merkte ik toch een toename van klachten. Dan voelde ik een 'friebeltje' of irritatie ergens in mijn luchtwegen. Moest ik ineens hoesten of kuchen. Mijn longen/luchtwegen vroegen duidelijk om aandacht.

Twee jaar geleden besloot ik er eens op af te stemmen. Daarop werd ik via mijn moeder naar mijn opa naar zijn ouders geleid. Mijn overgrootouders; mensen die ik nooit heb gekend. Ze woonden in Italië en ik heb geen idee of ze nog leefden toen ik werd geboren. Ik stemde er op af en ervoer een strak gevoel rondom mijn borstkas. Alsof mijn longen werden ingesnoerd. 'Discipline' was het gevoel dat daarbij naar boven kwam. Normen en waarden die zwaar wogen. Vanuit de traditionele opvoeding al dan niet vanuit het Katholieke geloof. Hoe dan ook, ik ervoer weinig ruimte voor individuele 'eigen' inbreng. Voor mij persoonlijk zeer herkenbaar in mijn kindertijd.

Mijn opa kwam als gastarbeider naar Nederland. Het was ergens in de jaren '30 of '40? Geen idee wanneer precies. Hier leerde hij mijn oma kennen. Wat ik altijd van mijn moeder heb begrepen was hij een hele harde werker. In omgang zou hij geen makkelijke man zijn geweest. Zelf kan ik me niet veel van hem herinneren. Ik was 12 jaar toen hij overleed. Op zijn sterfbed praatte hij Italiaans en riep hij steeds 'Annamaria'. Ik stond naast hem en dacht dat hij mij bedoelde. Echter mijn oma heette ook zo. Zij bevond zich al jaren aan de andere kant van de sluiers. Blijkbaar zag mijn opa haar.

Zowel mijn opa als mijn moeder hebben te maken gehad met zware energieën. Meegekomen vanuit voorouderlijke familielijnen én vorige levens. Boze emoties die zich naar binnen toe keerden maar ook naar buiten toe zichtbaar waren. Ook mijn moeder was geen makkelijke in omgang. Ik denk dat ze in veel opzichten op mijn opa leek. Na haar overlijden werd die zware energie ineens 'zichtbaar' voor mij. Het was mijn oudste zoon die het mij spiegelde. Door dat inzicht kon ik mijn eigen boosheid onder ogen zien en omzetten. Het verstikkende gevoel nam af en er kwam meer ruimte voor mijzelf. De levensenergie ging stromen. De bronchitis bij mijn zoon verdween.

Gezonde longen en luchtwegen staan voor vrijheid en autonomie; zonder beperkingen die je jezelf oplegt of je door iemand anders laat opleggen. Denkend in mogelijkheden waarbij je jezelf voluit kunt laten zien. Je ruimte innemend naar eigen potentieel. Vrij van verdriet, boosheid of welke zware emotie dan ook. Gezonde longen en luchtwegen zorgen voor een energiestroom. Dit doordat ze levensenergie opnemen in de vorm van zuurstof. Wanneer dit wordt belemmert stagneert die energiestroom. Uiteindelijk werkt dit 'verstikkend'; letterlijk dan wel figuurlijk. Juist in de afgelopen jaren met de c.plandemie en de maatregelen omtrent het dragen van de mond-mas.kers van belang om te weten.

Momenteel zijn er veel mensen met aandoeningen en/of ziekten aan hun longen en/of luchtwegen. Heb jij klachten aan je luchtwegen (gehad)? Vragen jouw longen om aandacht? Stem er eens op af en zie wat het jou heeft te vertellen. Het zou maar zo tot (nieuwe en wellicht helende) inzichten kunnen leiden.

In allesomvattende licht en liefde.