woensdag 10 mei 2023

De nervus vagus ~ Liberi



De nervus vagus is de ‘tiende hersenzenuw’. Het is de belangrijkste parasympathische zenuw van ons autonome zenuwstelsel en de zenuw speelt een belangrijke rol bij ontspannen en herstellen. Zo vormt deze zenuw een belangrijke schakel in de connectie tussen lichaam en geest, waarover hieronder meer. Kortom, wanneer we het hebben over stress en burn-out, dan speelt de nervus vagus een grote rol. In dit stuk lees je wat de nervus vagus is, welke functie ze heeft, en hoe je je voordeel kunt doen met deze kennis wanneer je last hebt van stress of het moeilijk vindt om te ontspannen.

De nervus vagus uitgelegd
Ons autonome zenuwstelsel controleert alle automatische processen in ons lichaam. Voor het verteren van je eten hoef jij bijvoorbeeld niets te doen; net als het verhogen van je hartslag en het aanpassen van je bloeddruk. Dit kunnen we rustig aan ons lichaam overlaten.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch deel en een parasympathisch deel. Het sympathische deel regelt processen die gaan over inspanning en actie en het parasympathische deel gaat over ontspanning, herstel en rust. Als het goed is wisselen deze systemen elkaar in een goede balans af, de hele dag door; en ook dit gaat vanzelf. Je werkt een uurtje hard door, en daarna ga je lekker ontspannen. Vooral ‘s nachts, wanneer je slaapt, is het parasympathisch systeem actief en worden alle herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

De nervus vagus is de belangrijkste ‘parasympathische zenuw’. Ze vertakt zich vanuit de hersenstam naar onze organen (zoals de darmen, de maag, het hart en de longen) en is van grote invloed op de eerder genoemde automatische processen zoals ademhalen, spreken, slikken, de hartslag, de bloeddruk, horen, proeven, verteren en de blaasfunctie. De nervus vagus creëert de rustige variant van deze processen.

liberi.nl