donderdag 21 november 2019

PTSS vanuit de sjamaan gezien ~ Blue Kachina

PTSS vanuit de sjamaan gezien door Blue Kachina
Er is de laatste tijd veel te doen over PTSS en met name bij veteranen. Er is zelfs een speciaal televisieprogramma op RTL4 dat hierover gaat, namelijk Beau en de veteranen. In dat programma zie je stoere vrouwen en kerels die hebben aangeleerd dat je emoties doelbewust kunt uitschakelen.
Ze werden daarna vaak naar de meest uitdagende gebieden op aarde uitgezonden en hebben er verschrikkelijke dingen meegemaakt. Helaas blijkt het uitschakelen van de emoties maar tijdelijk te werken. Vandaag de dag zijn ze nog maar een schim van wie ze vroeger waren. Ze zijn bang, slapen slecht en kunnen niet normaal functioneren. Hun leven en dat van hun omgeving is een wereld van angst geworden.

Want, hoe kan het dat mensen steeds weer geraakt kunnen worden door trauma’s uit het verleden?
Het zien van deze uitzendingen deed echt iets met me. Ik raakte zelf geëmotioneerd omdat ik veel respect heb voor deze helden. Tijdens de uitzendingen viel het me op dat er methoden werden ingezet die uit het sjamanisme komen, zoals het smudgen met heilig hout (palo santo). Daarom vind ik het wel tijd om eens wat te vertellen over het posttraumatisch stress syndroom gezien door de ogen van een sjamaan.

PTSS door de ogen van een sjamaan

De sjamaan weet dat trauma’s worden veroorzaakt door plotselinge gebeurtenissen waar we op dat moment geen antwoord op hebben. Een deel van ons kruipt op dat moment ‘weg’. De sjamaan zegt dat er een deel van de ziel zich afsplitst van de rest. Dit deel verhuist tijdelijk waardoor het geen aandacht meer hoeft te krijgen.
Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat we tijdelijk makkelijker met de situatie om kunnen gaan, maar dit zielsdeel neemt vaak ook talenten met zich mee. Deze raken we kwijt en daarvoor in de plaats komt  de vrees voor confrontatie.
Dit zie je bij uitstek bij PTSS.

PTSS klachten

Er zijn diverse psychische klachten die mensen met PTSS ervaren. Deze zijn vaak te rangschikken in slaap, humeur en vermijding.
Slaap:
  • nachtmerries
  • slaapproblemen
Humeur:
  • last van prikkelbaarheid
  • soms last van woede-uitbarstingen
Vermijding:
  • op de hoede zijn (altijd waakzaam)
  • concentratieproblemen
  • schrikachtig zijn
  • vermijdingsgedrag
In deze klachten is terug te lezen wat er aan hand is. Een deel van de ziel is gevangen geraakt in de benedenwereld (het onderbewuste). Het gat dat er is gevallen heeft angst veroorzaakt en zorgt ervoor dat de persoon een verdedigingsmechanisme heeft ontwikkeld om te voorkomen dat het nogmaals zal gebeuren.

PTSS behandeling door de sjamaan

Een sjamaan ziet PTSS dan ook niet als PTSS. Een sjamaan ziet een gewond iemand, die iets heeft meegemaakt dat gaten in het energieveld heeft achtergelaten, een schaduw heeft gecreëerd, cellulair geheugen heeft gevuld met spanning en talenten heeft meegenomen.

De basis

De behandeling bestaat uit het deprogrammeren van het trauma. Om dat te doen wordt er eerst aan veiligheid gewerkt. De gewonde mens moet zich eerst weer veilig voelen. Want rust en ruimte zijn basisvereisten voor er dieper werk kan worden gedaan.
Daarom wordt er ook bij PTSS gewerkt in een gewijde ruimte.

De reiniging

In ons energieveld worden al onze ervaringen opgeslagen. Deze ervaringen worden door de chakra’s gelezen en als er lading zit op een ervaring dan reageert het lichaam met de aanmaak van hormonen. Er zit dan nog lading op zo’n ervaring.
PTSS - hucha rumi
De sjamaan maakt dan ook eerst het energetisch lichaam schoon. Blokkades worden weggenomen en de energie kan dan weer vrij stromen door de meridianen. Alle zware energie, ook wel hucha genoemd, wordt teruggeven aan de aarde. Zo kan zware, gevormde energie, weer vrij worden gemaakt. Daarmee wordt de energetische last van een ervaring weggenomen en uiteindelijk ook het lichaam weer ontdaan van spanning.

De verlichting

Onze ervaringen worden, zoals al eerder gezegd, opgeslagen in ons energieveld. Dit energieveld wordt weer ‘uitgelezen’ door onze chakra’s. Deze chakra’s kunnen we reinigen en trauma’s die we hebben meegemaakt kunnen we deprogrammeren. Dat doen we met een techniek die bekend staat als illuminatie.
Dit kan zwaar werk zijn, vooral iemand met PTSS. De sjamaan gebruikt de ratel om vastzittende energie weer los te maken. Het lichaam kan hier heftig op reageren.
De illuminatie is het schonen van een chakra. Daarbij wordt de energie van de chakra overschreven met het licht van de zon, sterren, maan, de bron. Hiervoor wordt of het bewustzijnsveld (de wiraqocha, of persoonlijke ziel) van de sjamaan gebruikt of de stenen uit de medicijnbundel. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van zogenaamde chumpi khuyas. Dat zijn speciale stenen van albast in bijzondere vormen die zo geslepen zijn dat ze de chakra’s te kunnen balanceren (daarover in een volgend artikel meer).
Het effect is dat drab uit de chakra’s wordt verwijderd en dat het herbeleven van de gebeurtenis geen reactie meer op zal leveren. Dat komt omdat de gebeurtenis de chakra niet meer zal prikkelen en er dus ook geen hormonen meer aangemaakt zullen worden.

Zielsintegratie

Uiteindelijk, en pas als de gewonde mens voldoende rust en ruimte ervaart, kan het eigenlijke werk beginnen. Het terughalen van dat deel van ziel dat zich heeft afgesplitst. Toen het trauma plaatsvond, besloot een deel van de ziel dat dit te veel was om mee te maken. Dat deel heeft ervoor gekozen om elders te verblijven.
De sjamaan gaat middels een trancereis op zoek naar dit deel van de ziel. Vaak laat het zich zien als een dier (vlinder/vogel), soms ook letterlijk in de ruimte waar wordt gewerkt. Als dat deel van de ziel is gevonden wordt er overlegd en gekeken wat er nodig is om het te integreren. Dat lukt niet altijd meteen. Hier komt de rol van de sjamaan om de hoek. Soms zijn er bij PTSS meerdere sessies voor nodig om dat te bereiken.
Integratie van een zielsdeel zorgt ervoor dat er talenten terugkomen, maar geeft wel een verantwoordelijkheid. Namelijk: tijd nemen en luisteren naar wat dit deel je te vertellen heeft en daar ook naar handelen. Al is het met Lego spelen op je 65ste.

Verwijdering

Zielsverlies geeft een gat in het energieveld en ruimte aan andere energie om dat gat op te vullen. Dit zorgt ervoor dat de gewonde mens vatbaar wordt en overgevoelig. Soms gaat het nog verder. Bijvoorbeeld bij veteranen met PTSS. Zij kunnen zelfs overledenen (zielen) meedragen in het energieveld. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze niet alleen zijn. Dat klopt. Ze dragen letterlijk iets mee in hun aura.
PTTS kristal
Bron: Shutterstock.com
De sjamaan gaat met het grootste respect om met de energie die niet van de gewonde mens is. Deze energie wordt gevangen met een speciaal kristal en terug naar de aarde gestuurd. Indien het gaat om een ziel dan wordt het naar de bovenwereld begeleid. Het is immers gevangen geraakt in het lichaam van de gewonde mens. Het is tijd om terug te keren naar de wereld van de zielen.

Voor ieder trauma?

Geldt dit alleen bij PTSS? Nee, wat ik hier beschrijf is het stappenplan van de Peruaanse sjamaan, ook wel paqo (priester / genezer) genoemd, voor nagenoeg ieder trauma. Want ook een ongeluk, verlies van een dierbare, seksueel misbruik of andere heftige gebeurtenissen kunnen zielsverlies opleveren.
Er wordt weleens gezegd dat een bezoekje aan de sjamaan je jaren van psychotherapie kan schelen. Of dat zo is, durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet, is dat er bijzonder goede resultaten met de behandeling van trauma is geboekt in de afgelopen jaren. Angsten die verdwijnen en mensen die erg zelfverzekerd en krachtig worden. Daarbij worden healingssessies vaak gecombineerd met inwijdingen.

Is PTSS te genezen?

Volgens de therapeuten uit het programma van RTL4 niet. Je blijft altijd gevoelig. Volgens de sjamaan wel. Als de lading van je ervaringen is gehaald blijft alleen de ervaring zelf over. Deze ervaring is als een foto die geen emoties meer op kan roepen en geen reactie van het lichaam meer geeft.
Een sjamaan kijkt vanuit de traditionele healing anders naar PTSS dan de psycholoog of psychiater vanuit de reguliere geneeskunde. Het verschil is dat ieder mens contact kan maken met zijn of haar reeds geheelde natuur. Ziekte verdwijnt dan vanzelf. Dat is hoe een sjamaan te werk gaat met PTSS.
Tot zover mijn visie en dat van de sjamanen. Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet. Reageer dus ook gerust.
Urpichay Sonqoy (ik groet je vanuit mijn hart)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten