vrijdag 30 november 2018

Plezier hebben als zielsmissie ~ Gerry Damen


Plezier hebben als zielsmissie


Plezier hebben als zielsmissie


Regelmatig krijg ik mensen bij me die op zoek zijn naar hun  Zielsmissie, hun roeping, hun werkelijke levensopdracht. Ze willen daar hard voor werken, want ze hebben het gevoel dat ze al genoeg tijd verspild hebben met niet doen waarvoor ze hier kwamen.



En als ik dan een reading doe, en intune op hun Hogere Zelf, krijg ik niet zelden de horen dat hun Hogere Zelf zegt ‘Ga nou eindelijk eens plezier maken. Laat dat harde werken en die Opdracht maar gewoon los en ga lekker wat leuks doen.’ Dat is meestal niet de boodschap die ze willen horen.

Plezier is veel belangrijker dan wij ons realiseren

En eerlijk is eerlijk, toen ik zelf een dergelijke boodschap kreeg – en ik heb hem herhaaldelijk gehad – was dat ook niet wat ik wilde horen. Ik wilde een opdracht, die Zielsmissie. Een uniek stukje bijdragen. Weten waarvoor ik hier kwam zodat ik zou voelen dat mijn leven ertoe deed. Dat ik deel was van iets groters, ik wilde weten wat mijn unieke waardevolle bijdrage nou eindelijk eens was. ‘Maak je nou niet druk en ga lekker spelen,’ voelde alsof ik niks belangrijks bij te dragen had. En dat voelde weer alsof ik er niet toe deed.

Plezier is onze innerlijke motor

Het heeft me heel wat tijd gekost voor het kwartje over hoe dit zat viel. Wij komen hier om te creëren, om ons te ontwikkelen en om bij te dragen aan iets groters en mooiers. En de beste manier waarop wij dat kunnen is als onze energie hoog en rijk is. Hoe hoger onze trilling, hoe beter de kwaliteit van wat we neerzetten. Maar hoe verhoog je je trilling? Door te doen waar je gelukkig van wordt. Hoe meer vreugde, plezier en blijdschap er in je systeem is als je ergens mee bezig bent, hoe meer positiefs jij uitstraalt en hoe voedender wat je neerzet.

Je Zielsmissie geeft ook aan jezelf

En nog belangrijker, wij mogen zelf delen in wat we creëren. Als wij die mooiere, betere wereld willen maken, dan mogen we beginnen met onszelf. Onszelf een mooier, beter, plezieriger leven te geven. Plezier is onze motor. Hoe hou je het vol als wat je doet je geen plezier geeft? Juist als je dingen doet waar je plezier in hebt, voed je jezelf. Leer je je kwaliteiten kennen en leer je waar jij graag bij wilt dragen. Je zielsmissie geeft je plezier.

Ziel vraagt je niet je op te offeren

Wij zijn geconditioneerd in onszelf opofferen. Hard werken, doel voor ogen, jezelf wegcijferen. Alles ten bate van de ander, niets ten bate van onszelf. Dat zit diep in onze cultuur. Cijfer jezelf weg, cijfer je eigenbelang weg. Zo hebben onze voorouders eeuwen geleefd, al dan niet met de Bijbel in de hand. Om een vaak hard leven dragelijk te maken. Het ‘in het zweet uws aanschijns zult u uw brood verdienen,’ maakte van werken eigenlijk een soort straf. Ons verdiende loon omdat wij nakomelingen waren van die hoogmoedige appeldieven, die meenden aan God gelijk te kunnen worden. Straf en boete waren ons loon. Hard werken loutert de ziel. En die enkeling die in het juiste nest geboren werd waar rijkdom en overvloed heersten was er vaak meer mee bezig met hoe dit vast te houden, dan met iets moois van het eigen leven maken.

Overleven is iets wat we onszelf als cultuur hebben aangedaan

Natuurlijk waren er mensen die het wel lukte. Die plezier en geluk in hun werk hadden. Maar dat was een minderheid. Voor de meeste mensen ging het om overleven. En in de kerk ging het vaker over hel en verdoemenis dan over ‘vraag en u zal gegeven worden.’ Plezier in het leven had geen prioriteit en hoe dat te krijgen al helemaal niet.

Ziel wil spelen en creëren

Toch is dat wat onze Ziel verlangt. Spelen, ontdekken, creëren vanuit vreugde. Niets is zo aanstekelijk als een groep mensen die het samen leuk heeft. Niets voedt ons zo als plezier. Je echte, je werkelijke Zielsmissie kan alleen maar iets zijn wat je Vreugde geeft. Niet alleen de hartsvreugde van het zien dat je met iets wezenlijks en waardevols bezig bent. Maar ook de innerlijke vreugde, het pure plezier van bezig zijn met iets wat je gewoon heel graag doet. Wat je energie geeft zodat je de volgende keer weer aan de gang gaat. En weer en weer en weer.

Ziel gunt jou een gelukkig leven

En ben je daar nog niet? Dan is dat meestal omdat je veel te veel gedaan hebt wat je helemaal niet blij maakte. En is het vooral van belang om weer te leren plezier te hebben. Niet alleen om te herkennen hoe dat voelt. Maar ook omdat jij het waard bent om jezelf op te mogen laden zonder dat je een tegenprestatie hoeft te geven. Omdat je Hogere Zelf je zo waardevol vindt, dat jouw vreugde het allerbelangrijkst is. Eerst mag het om jou draaien. Helemaal. En nee, dat is niet egoïstisch en ook niet egocentrisch. Maar vaak gewoon keihard nodig om weer in balans te komen.  Op die manier kom je uiteindelijk in energetische overvloed. En vanuit die energetische overvloed ga je vanzelf voelen waar je bij wilt dragen. Je missie wordt vanzelf helder. Als je durft te luisteren naar je Hogere Zelf. Ook al is het niet de boodschap die je verwacht of waar je op zit te wachten.