zaterdag 24 november 2018

Van OUD naar NIEUW: zes jaar na het einde van de Maya kalender / Geschreven door Elvira van Rijn / vrijdag 16 november 2018

Van OUD naar NIEUW: zes jaar na het einde van de Maya kalender
Geschreven door Elvira van Rijn / vrijdag 16 november 2018
In mijn vorige blog over Venus retrogade en de Tzolkin vertelde ik je over de vele kantelmomenten die we tussen 5 oktober en 16 november 2018 zouden beleven. Hoe is het je vergaan? Hoe ben jij dichter bij jezelf gekomen de afgelopen tijd. Op wat voor gebied heb jij het thema wedergeboorte ervaren in je leven?
Het vervolg
Ik hoop dat je de dagenergie en mijn energie updates hebt kunnen gebruiken om je eigen midden te vinden, er nog dichter bij te komen, overeind te blijven in alle veranderingen, hoogte- en dieptepunten. Graag neem ik je mee in het vervolg van dit proces, want we beleven op dit moment écht een bijzondere tijd. Het is haast niet te geloven, maar over ruim vijf weken begint het nieuwe jaar. De zomerperiode is nog maar net voorbij of we maken ons alweer op voor de winter. Op vrijdag 21 december beleven we de zonnewende en maken we ons op voor de wedergeboorte van het licht.


Het is dan precies zes jaar geleden dat we het veelbesproken einde van de Maya kalender beleefden. Een moment dat voorbij ging zonder dat de wereld verging. Alsof er niets gebeurde. Inmiddels kunnen we door zes jaar terug te blikken zien dat er wel degelijk sprake is van een einde en nieuw begin. De wereld bevindt zich in een transitieproces. Dat voltrekt zich natuurlijk niet op één specifieke dag. We evolueren naar een volgend niveau van bewustzijn en dat gaat gepaard met de nodige chaos.


Afstemmen op de jaarenergie
Bij dit proces kunnen we de jaarenergie van de Maya Tzolkin kalender goed gebruiken om op koers te blijven in alle innerlijke en uiterlijke veranderingen die gaande zijn. Die jaarenergie begint op 1 januari. Wat is er nu zo bijzonder aan deze datum dat de dagenergie ons een heel jaar lang blijft ondersteunen als jaarenergie? Dat heeft alles te maken met de ster Sirius, ook wel onze tweede zon genoemd. Dit is de helderste ster aan onze hemel en op de Zon na de dichtstbijzijnde ster voor de Aarde. Sirius is 8,6 lichtjaren van ons verwijderd en straalt 23 keer zoveel licht uit als de Zon. Op 1 januari staat Sirius op zijn hoogste punt aan de zuidelijke hemel, terwijl de Zon zich op dat moment onzichtbaar diep achter de horizon bevindt. Wij op aarde bevinden ons dan precies tussen Sirius en de Zon in. Het is voor ons op het noordelijk halfrond in die nacht de enige keer in het jaar dat de helderste ster die wij kennen, Sirius, de hele nacht te zien is. Er staat dan niets tussen de Aarde en Sirius in. We worden rechtstreeks gevoed door deze tweede zon.
Sirius speelt een belangrijke rol in bijna alle oude beschavingen, in de astronomie, de mythologie en spiritualiteit. Ze wordt vaak afgeschilderd als de krachtbron die de Zon leven geeft, de zon die de spirituele wereld in leven houdt en voedt.
Twee keer per jaar nieuwjaarsdag
Sirius en de Zon vormen samen een twee-eenheid. Samen reizen ze als een ineengevlochten spiraalvormige baan door het universum. Ze leggen een weg af die een grote gelijkenis vertoont met een DNA spiraal. Ieder jaar ontmoeten deze twee zonnen elkaar op 26 juli: het begin van het nieuwe zonnejaar volgens de 13 manen kalender en de kalender van de oude Egyptenaren. 
Vlak voordat de Zon opkomt, is op dezelfde plek Sirius aan de horizon te zien en de Sfinx is daarvan getuige. Sirius schijnt op dat moment recht in de ogen van de Sfinx. Dit is de enige samenstand van sterren die jaarlijks op hetzelfde tijdstip plaatsvindt en dus het enige astronomische kalender ijkpunt voor ons aardbewoners. De Zon bevindt zich dan tussen Sirius en de Aarde en voor ons op Aarde is Sirius dan de zon achter de Zon.
In het Oude Egypte was Sirius bekend onder de naam Sopdet, dat volgens de Griekse geschiedkundige en filosoof Plutarchus zwangere vrouw betekende. Sirius wordt in verband gebracht met Isis, de mythische moedergodin van de Egyptenaren. De opkomst van Sirius tegelijk met de Zon op 26 juli markeerde in het Oude Egypte niet alleen het begin van het nieuwe jaar, maar ook het begin van de jaarlijkse overstroming van de Nijl, het begin van een nieuwe vruchtbare periode.
Bewust energie ontvangen
Zo stem ik jaarlijks af op de energie van twee nieuwjaarsdagen: 1 januari en 26 juli. Het zijn twee jaarlijks terugkerende kantelpunten waarin we nieuwe energie ontvangen voor onze spirituele ontwikkeling en de vruchten die we daarvan vervolgens mogen plukken. Als je bewust bent van deze  jaarenergieën kun je beter afstemmen op jezelf en leven in de flow.

Dat geeft rust, ruimte en een breder perspectief op wat er gebeurt in jezelf en om je heen. Je wordt minder snel uit je evenwicht gebracht omdat je weet wat er energetisch gaande is: er zijn tijden van groei, van stilstand en zelfs van schijnbare terugval. En alles is bedoeld om je te op te tillen naar het volgende niveau van bewust zijn.

Elvira van Rijn
https://www.mayawijsheid.nl/