maandag 13 februari 2023

27 Psychologische Feiten Over Jou En De Werkelijkheid Om Je Heen ~ 13 februari 2023 ~ Aluska

27 Psychologische Feiten Over Jou En De Werkelijkheid Om Je Heen

Door: Aluska.org – 11 Februari 2023

 

Door ons te verdiepen in de psychologie kunnen we veel belangrijke dingen leren over onszelf en de mensen om ons heen. Hun eigenschappen en motieven worden gemakkelijk te lezen en we beginnen hen op een geheel nieuw niveau te begrijpen. Hoewel we allemaal uniek zijn op onze eigen manier, hebben we ook veel gemeen. Hier zijn enkele van de meest interessante feiten uit de psychologie die goed zijn om te weten.

27 verbazingwekkende psychologische feiten:

1. Wij vinden symmetrische gezichten aantrekkelijker.

Studies hebben aangetoond dat we veel liever samen zijn met iemand met een symmetrisch gezicht. Als mensen voelen we ons veel meer aangetrokken tot zulke “perfectie”.

2. Vrouwen hebben een voorkeur voor mannen met een diepere stem.

Terwijl mannen geneigd zijn te stemmen op vrouwen met een hogere stem, willen vrouwen meestal mannen met een diepe stem. Uit een studie gepubliceerd in PLOS One bleek dat in een steekproef van meer dan 30 deelnemers diepe mannenstemmen het aantrekkelijkst werden gevonden. We nemen aan dat dit iets met evolutie te maken heeft.

3. Reizen kan je gezondheid verbeteren.

Hoe meer je reist, hoe beter je je redelijkerwijs zult voelen. Veel mensen kiezen ervoor om na hun pensionering de wereld rond te reizen en de meesten hebben daardoor een betere gezondheid. Actief zijn en reizen zal ook je stemming verbeteren.

4. Volwassen vriendschappen duren langer dan die uit de kindertijd.

Kindervriendschappen houden meestal geen stand. Dat komt omdat we, wanneer we vrienden zijn met mensen op jongere leeftijd, niet om dezelfde redenen vrienden zijn als wanneer we ouder zijn. Het is belangrijk om vrienden te vinden die geïnteresseerd zijn in dezelfde dingen als jij en die dezelfde opvattingen hebben.

5. Als iemand tijdens een gesprek zijn voeten van je af wijst, wil hij de situatie verlaten.

Je lichaamstaal speelt een grote rol in hoe anderen tegen je praten. Als je merkt dat iemand zich ongemakkelijk voelt, dwing hem dan niet om door te gaan. Geef ze de ruimte en loop weg.

6. Eenzaam zijn kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Alleen zijn kan schadelijk zijn voor iemands mentale toestand. Hoe eenzamer iemand zich voelt, hoe meer hij achteruitgaat. Eenzaamheid is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij ouderen. Ze hebben niemand meer, en de hele dag alleen in een kamer zitten is gewoon verschrikkelijk.

7. De mensen die het beste advies kunnen geven, hebben zelf veel meegemaakt.

De mensen die de meeste stress en problemen hebben meegemaakt, geven meestal het beste advies. Dit komt omdat zij hebben meegemaakt wat u doormaakt, of tenminste een vergelijkbare situatie.

8. Vrouwen hebben een hogere pijntolerantie dan mannen.

Hoewel velen hierover zullen twisten, hebben studies aangetoond dat vrouwen een hogere pijntolerantie hebben dan mannen. Ze kunnen veel meer pijn aan dan een man.

9. Woorden hebben een grote invloed op onze emoties.

De woorden die wij en anderen gebruiken beïnvloeden onze emoties. Als we iets slechts voelen, moeten we het verwerken en het achter ons laten. Anders zou de stagnerende energie destructief gaan werken.

10. Slimme mensen hebben meestal een slordig handschrift.

Slimme mensen denken snel en schrijven snel, dus hebben ze de neiging om te krabbelen. Hoe slordiger iemands handschrift is, hoe slimmer die persoon waarschijnlijk is.

11. Meestal sms’en we over dingen die we moeilijk persoonlijk of hardop aan de telefoon kunnen zeggen.

Bij persoonlijke ontmoetingen kunnen we soms de moed niet opbrengen om de dingen te zeggen die gezegd moeten worden. Daarom kiezen we er soms voor om te sms’en in plaats van te bellen.

12. Onze hersenen behandelen afwijzing als fysieke pijn.

Wanneer we een afwijzing of een breuk meemaken, behandelen onze hersenen dit hartzeer alsof het fysieke pijn is. Dit komt omdat soortgelijke delen van de hersenen worden geactiveerd als die welke we ervaren bij fysieke pijn. Deze pijn kan dagen of jaren duren, afhankelijk van het individu.

13. “Leuke mensen” zijn meestal depressiever dan de meeste anderen.

Mensen met een goed gevoel voor humor, die altijd proberen mensen waar ze om geven aan het lachen te maken, gaan het slechtst door een depressie. Lachen is de beste remedie voor hun eigen verdriet en somberheid. Het blijft vaak onopgemerkt. Probeer zo dicht mogelijk bij deze mensen te zijn.

14. Mensen die te lang wakker zijn, slapen meer.

Wanneer we ons verslapen, willen we in plaats van op te staan en iets te gaan doen, langer slapen. Hoe meer je slaapt, hoe meer slaap je nodig hebt.

15. Tegenpolen trekken elkaar niet echt aan.

In feite kiezen we mensen waarmee we iets gemeen hebben. Als je niet met je partner kunt praten en je niet op een dieper niveau met hem kunt verbinden, heeft het dan wel zin om samen te zijn?

16. In de buurt zijn van gelukkige mensen maakt je gelukkig.

Hoe meer gelukkige mensen we om ons heen hebben, hoe gelukkiger we zullen zijn. De stemmingen van anderen beïnvloeden die van ons. Een simpele glimlach kan en doet veel.

17. Onze meest levendige herinneringen zijn niet zo nauwkeurig als we denken.

Onze herinneringen zijn geen nauwkeurige herinneringen van wat was. Het zijn onze herinneringen aan de laatste keer dat we ons iets herinnerden en vanuit ons gezichtspunt. Ons verstand is niet zo nauwkeurig als we zouden willen.

18. Onze favoriete liedjes zijn populair vanwege de emoties die ze bij ons oproepen.

Meestal kiezen we onze favoriete nummers op basis van hoe ze ons doen voelen of aan wie/wat ze ons doen denken. Je kunt veel leren over een nieuw persoon door naar zijn/haar favoriete liedjes te luisteren.

19. Mensen zijn gelukkiger als ze het druk hebben.

Als we het druk hebben, hebben we minder tijd om stil te staan bij problemen.

20. Mensen zijn eerlijker als ze uitgeput zijn.

Mensen zijn eerlijker als ze oververmoeid zijn. Het is omdat ze in een stadium zijn waarin het ze niets kan schelen.

21. Mensen die snel sarcasme oppikken zijn goed in het lezen van mensen.

Mensen die snel doorhebben wanneer iemand sarcastisch is, weten ook goed of iemand goede bedoelingen heeft of niet.

22. Hoe we ons kleden hangt samen met onze stemming.

Als we ons goed kleden, voelen we ons goed. En hoe beter we ons kleden, hoe beter gehumeurd we zijn. Hoe vreemd het ook lijkt, dit is waar.

23. Je kunt maar vier dingen tegelijk onthouden.

Onze hersenen kunnen niet meer dan vier dingen tegelijk onthouden. Hoe meer dingen er om ons heen gebeuren, hoe groter de kans dat we dingen missen. Daarom lijk je het te vergeten als je veel aan je hoofd hebt.

24. Onze ogen sluiten helpt ons dingen beter te onthouden.

Zelfs als je je iets zou kunnen herinneren met je ogen open, zal het niet zo makkelijk zijn.

25. Mensen met een laag zelfbeeld zijn eerder geneigd anderen te bekritiseren.

Mensen met een laag zelfbeeld vallen vaak uit naar degenen die zij als zwak beschouwen. Ze denken dat ze zich opwerken door anderen neer te halen, maar ze vergissen zich.

26. Hoe slimmer je bent, hoe minder vrienden je hebt.

De slimste mensen hebben niet veel vrienden. De slimste mensen hebben meestal een kleine kring van naasten, want hoe meer mensen je binnenlaat, hoe meer je het risico loopt verraden te worden, vertraging op te lopen of je leven ingewikkeld te maken.

27. Leugenaars zijn goed in het ontmaskeren van andere leugenaars.

Wie een goede leugenaar is, is ook goed in het ontmaskeren van andere leugenaars. Als iemand gemakkelijk en snel kan zien wanneer iemand tegen hem liegt, kun je zelfs aan zijn oprechtheid twijfelen.

© aluska.org 2023

Vertaling: wakkeremensen.org