zondag 26 april 2020

Hoe weet je of je narcistisch misbruik hebt ervaren?



Hoe weet je of je narcistisch misbruik hebt ervaren?

De aap kruipt beetje bij beetje uit de mouw bij de narcist, en het patroon in de relatie is steeds hetzelfde. De weg terug wordt alsmaar moeilijker, want jij wordt alsmaar zwakker. Alles ligt immers altijd aan jou? Je bedenkt van alles, zoekt allerlei oorzaken, graaft in het diepe, ook in dat van jezelf, maar je komt er niet uit. Totdat de werkelijkheid over de narcist aan het licht komt. 

Hoe weet je nu of er sprake is (geweest) van narcistisch misbruik? Die kans is groot als je verschillende van de volgende negen gedragingen hebt meegemaakt in je relatie.

1 Manipulatie
De narcist heeft je gekleineerd of gepest. De misbruiker had altijd ‘gelijk’ en liet je geloven dat jij verantwoordelijk was voor zijn/haar ongeluk.


2 Chantage
De narcist heeft je vaak bekritiseerd als je je niet gedroeg zoals hij/zij wilde. Hij/zij heeft je liefde onthouden als je die in zijn/haar ogen niet ‘verdiende’. Zo werd liefde een voorwaardelijke beloning.

3 Bekritiseren
In plaats van je onvoorwaardelijke liefde te geven, liet de narcist je vaak aan jezelf twijfelen, of hij/ zij probeerde je een incompetent gevoel te geven door je constant te vergelijken met mensen die meer bereiken dan jij.

4 Exploitatie en isolatie
De narcist maakte gebruik van je gevoelens en vrijgevigheid voor persoonlijk gewin. Hij/zij negeerde je persoonlijke grenzen en hield je geïsoleerd van ondersteunende vrienden of familieleden.

5 Liegen en bedriegen
De narcist heeft steeds opnieuw tegen je gelogen. Hij/zij bedroog je om zijn/haar verantwoordelijkheid te vermijden, zijn/haar ego te bevredigen, of om andere zelfzuchtige doelen te bereiken. Hij/zij verspreidde roddels en leugens over jou.

6 Negeren
De narcist was alleen ondersteunend als hij/zij er zin in had. Hij/zij heeft je liefde niet beantwoord en negeerde je toen je hem/haar echt nodig had.

7 Afhankelijkheid
De narcist was afhankelijk van jou om hem/haar emotioneel of mentaal te ondersteunen, en wilde dat jij afhankelijk van hem/haar was, zodat je hem/haar nooit meer zou kunnen verlaten.

8 Projectie
De narcist beschuldigde je van valsspelen, terwijl hij/zij zelf degene was die vals speelde. Hij/zij projecteerde zijn/haar eigen ongewenste gedachten, gevoelens of daden op jou om zichzelf vrij te pleiten en zijn/haar geweten op te schonen.

9 Passief-agressieve mishandeling
De narcist liet zijn/haar ongenoegen, afkeuring en minachting blijken door een passief-agressieve vorm van emotionele mishandeling (bijvoorbeeld door je te negeren of door een totale stilte te handhaven).

Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Heb het artikel aangepast met zijn/haar ect omdat dit zowel mannen als vrouwen kan betreffen.

Bron onbekend