maandag 20 februari 2023

Introvert, Extravert En Spiritualiteit ~ 19 februari 2023 ~ Aluska

Introvert, Extravert En Spiritualiteit

Door: Aluska.org – 17 Februari 2023

 

Waarom zijn introverte mensen meestal erg spiritueel?

De maatschappij dicteert duidelijk dat we voldoen aan bepaalde persoonlijkheidstypes die door de mainstream media worden geprojecteerd, dus waarom hebben introverte mensen de neiging om deze stereotypen te trotseren?

Introverten kijken in zichzelf voor antwoorden, in plaats van te zoeken naar sociale goedkeuring. Extraverte mensen beschouwen introverte mensen soms als asociaal, verwaand of eenzaam, maar ondanks deze etiketten staat de introvert zijn mannetje en trekt hij zich niets aan van hoe anderen hem zien.

Ben je introvert, dan vind je alle troost in de eenzaamheid. Je duikt vaak in diepe gedachten en overpeinzingen. Jouw verlangen naar goedkeuring van anderen is veel minder groot dan dat van een extravert, omdat je beseft dat alle belangrijke antwoorden toch van binnenuit komen.

Hoewel je misschien deelneemt aan sociale evenementen, vind je het vaak prettiger om gewoon je omgeving te observeren dan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. In het middelpunt van de actie staan is precies wat veel introverte mensen proberen te vermijden.

Op een metafysisch niveau beseft een introvert hoe verbonden we allemaal zijn en heeft hij geen behoefte aan de externe erkenning en aandacht die een extravert vaak zoekt.

Ongeveer 75% van de wereldbevolking bestaat uit extraverten, waardoor de introvert een minderheid is, maar de introvert bezwijkt niet onder de maatschappelijke druk om zich aan te passen… en dat kan ook niet.

Hoewel sommige introverte mensen verlegen zijn, is er een groot verschil tussen verlegenheid en introvertheid. Verlegenheid is een aspect van sociale angst en angst voor afwijzing, terwijl introvertheid het vermogen is om bij een sociale gebeurtenis aanwezig te zijn zonder de behoefte aan volledige sociale interactie. Als een introvert bijvoorbeeld naar een feestje is geweest, kan hij of zij gemakkelijk plezier maken met veel mensen, maar kiest er vaak voor om dat niet te doen.

Introverte mensen en spiritualiteit

Een introvert kan af en toe extraverte neigingen hebben en toch introvert blijven. Omgekeerd kan een extravert ook introverte neigingen hebben en toch extravert blijven.

Veel introverte mensen kiezen een tijd en plaats om extravert te zijn, zoals tijdens het wachten in de rij bij de kruidenier. In deze situatie is de conversatie beperkt en is er geen langdurige verplichting om het gesprek voort te zetten, waardoor de introvert sociaal kan interageren zonder daartoe gedwongen te worden. Binnen enkele minuten vindt de introvert dan weer zijn of haar rust in de rol van waarnemer.

Alleen vindt de introvert veel tijd om na te denken over het leven. Hij heeft een kleine groep goede vrienden en voelt zich in hun gezelschap op zijn gemak en zichzelf.

 

Een extrovert zal zich ongemakkelijk voelen als er een kleine onderbreking is in het gesprek, terwijl een introvert begrijpt dat er soms geen woorden nodig zijn om het gezelschap van de persoon met wie hij/zij is te waarderen. Een knuffel en een glimlach zeggen meer dan woorden voor een introvert. De introvert is geamuseerd door de extravert en zal zijn maniertjes observeren. De introvert zal geneigd zijn aan de buitenkant van de groep te staan en naar binnen te kijken.

Introverte mensen kijken, luisteren en observeren liever en praten niet te veel, maar wanneer zij met mensen zijn die dicht bij hen staan, zullen zij openlijk praten over dingen die hen interesseren.

Veel mensen binnen de spirituele en metafysische genres zijn introvert en zoeken in zichzelf naar antwoorden. Zij begrijpen eerder het principe van eenheid en hoe wij allen op een dieper niveau verbonden zijn dan extraverte mensen die fysieke goedkeuring zoeken.

Introverte mensen gebruiken meestal de rechterkant van de hersenen als hun dominante kant en zijn vaak muzikaal of artistiek aangelegd. Zij kunnen ook dichters of filosofen zijn en denken veel buiten de gebruikelijke kaders.

Een introvert trekt de oorsprong in twijfel van wat de maatschappij ons als waarheid heeft voorgehouden en heeft, in tegenstelling tot een wetenschapper, geen empirische gegevens nodig om zijn eigen overtuigingen te ondersteunen. Metafysische disciplines trekken daarom vaak introverte mensen aan.

De introvert maakt vaak gebruik van zelfreflectie omdat hij antwoorden in zichzelf zoekt, in tegenstelling tot wat hem ergens is geleerd. De introvert maakt onderscheid tussen wat hij van iemand geleerd heeft en wat hij voelt als een innerlijke waarheid.

Introverte mensen zijn ook zeer empathisch. Hun gevoeligheid voor hoe andere mensen zich voelen is veel groter dan die van extraverte mensen, die meer bezig zijn met hoe anderen hen zien.

Extraverte mensen kunnen echter ook zeer spirituele mensen zijn en uiten hun spiritualiteit openlijker dan introverte mensen. Zij praten gemakkelijk met iedereen over spirituele en metafysische onderwerpen, terwijl een introvert kieskeurig is over met wie hij over deze onderwerpen praat.

Conclusie

Hoewel ze slechts 25% van de bevolking uitmaken, zal een introvert zelden zijn houding of persoonlijkheid veranderen om anderen te behagen, behalve in zijn werk. Veel introverten hebben geleerd om “tijdelijke extraverten” te zijn, maar uiteindelijk leidt hun comfortzone hen terug naar het introvert zijn. Hoewel de maatschappij de introvert het gevoel zal blijven geven een buitenbeentje te zijn, zal de introvert zich niet laten overhalen door groepsdruk of conformiteit om anderen te behagen, omdat hij al weet dat de echte waarheid in hem zit.

 

© aluska.org 2023

Vertaling: wakkeremensen.org