vrijdag 17 februari 2023

Empaat, of mentaal wrak? Dit is hoe je het te weten komt ~ 17 februari 2023 ~ Aluska



Empaat, of mentaal wrak? Dit is hoe je het te weten komt.

Door: Aluska.org – 15 Februari 2023


De laatste tijd is de term empaat nogal populair geworden, en veel mensen pronken ten onrechte met dit etiket. Maar velen van hen kunnen niet verder staan dan echte empaten. In feite zijn het emotionele wrakken.

Als je het gevoel hebt dat er altijd van je wordt geprofiteerd, dat je dag na dag door het emotionele riool klimt, en toch niet voorbij kunt gaan aan wat er gaande is in het leven van je naasten, dan moet er iets veranderen. Je zult je nooit goed voelen als je jezelf voortdurend in ongemakkelijke situaties brengt.

Als het volgende op jou van toepassing is, ben je een emotioneel wrak en moet je aan jezelf werken. Terwijl je voor anderen zorgt, vergeet je jezelf. Als je dat te lang laat duren, kan dat nare gevolgen hebben.

Je bent niet in staat om je uit bepaalde situaties te bevrijden.

Als je niet in staat bent om uit situaties te stappen die voor je liggen, dan ben je geen empaat. Empaten weten wanneer en hoe ze moeten weglopen. Ze doen dit omdat ze weten hoe belangrijk het is om hun eigen welzijn te beschermen. Als ze een minuut nodig hebben om adem te halen en na te denken, nemen ze die.

Het is gemakkelijk om geïrriteerd te raken.

Als je meteen geïrriteerd bent, ben je geen empaat. Empaten zijn meestal de meest geduldige individuen, door de moeilijke dingen waarmee ze zijn opgegroeid. Ze kunnen niet snel boos worden en overreageren of reageren niet overhaast. De meeste dingen verrassen hen niet.

Als mensen je om gunsten vragen, ben je meestal geërgerd.

Als je je ergert als mensen je om gunsten vragen in plaats van om hen te geven, dan ben je geen empaat. Empaten doen graag dingen voor andere mensen. Zeker, ze ergeren zich ook af en toe, maar over het algemeen doen ze bijna alles zonder veel moeite.

Jij bent op die manier afstandelijk en negeert vaak hoe anderen zich voelen. Je zegt snel nee, maar empaten daarentegen zijn degenen die moeilijk nee kunnen zeggen. In veel opzichten ben je in dit opzicht het tegenovergestelde van empaten, of je dat nu beseft of niet.

Je raakt van streek door onbelangrijke dingen.

Als je een empaat was, zou je niet van streek raken over onzin. Empaten zijn veel meer afgestemd op hun emoties en zijn daarom niet zo vluchtig als anderen. Als je veel tijd doorbrengt met ontploffen en flippen, dan heb je waarschijnlijk gewoon meer stress dan je aankunt.

Je bent losgekoppeld van jezelf

Als je je niet verbonden voelt met jezelf en je emoties, ben je geen empaat. Je moet wat tijd voor jezelf nemen en je ziel eens goed onderzoeken. Empaten weten wie ze zijn en vechten niet tegen hun gevoelens. Zelfs in de ergste situaties gaan ze hun eigen emoties niet uit de weg.

Je weet altijd waar je slechte humeur vandaan komt.

Empaten zijn niet altijd in staat om nauwkeurig onderscheid te maken tussen de emoties van anderen en die van henzelf. Hierdoor hebben ze de neiging om te worstelen met de vraag waar hun pijn vandaan komt. Als je echter niet in staat bent om snel vast te stellen wie je van streek maakt, dan ben je geen empaat.

Mensen hebben de neiging je te mijden als je in een slechte bui bent.

Mensen vermijden nooit echte empaten, integendeel, ze zoeken ze op omdat ze zich bij hen op hun gemak voelen. Als mensen je vermijden als je gestrest of boos bent, is dat omdat je je emoties niet kunt verwerken, je voor hen onuitstaanbaar bent, en daarom ben je ook mentaal ergens anders dan een empaat.

Als je iemand hebt ontmoet, leer dan om te gaan met de psychologische problemen waarmee je wordt geconfronteerd. Als je overweldigd bent, moet je tijd voor jezelf nemen en hulp zoeken als je dat nodig hebt. Zie het niet als iets wat je niet kunt veranderen, er is altijd een remedie.

© aluska.org 2023

Vertaling: wakkeremensen.org