zondag 21 november 2021

Gefermenteerde knoflook ~ Tam Ara



Het is voor mij een goed idee om een voorraad van bepaalde voedingsmiddelen aan te leggen voor de komende winter.

De gefermenteerde knoflook, dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn gezondheidsbeschermende eigenschappen.

Het zit boordevol mineralen, en de actieve stof, allicine, is onderzocht op zijn anti-kan*ker eigenschappen.
Het is ook een oud volksmiddel om verkoudheid en griepachtige ziektes te voorkomen.
We zijn onlangs begonnen met het fermenteren van knoflook als een gemakkelijke manier om het zowel medicinaal als in de keuken te gebruiken.


Hoe:
Vul een pot voor de helft of tweederde met knoflookteentjes -- hoe verser, hoe beter.
Je kunt ze pellen of niet.
Beide manieren werken.
Maak een pekel door een halve theelepel zeezout toe te voegen aan elk kopje water dat nodig is om de pot te vullen.
Bedek de knoflook met de pekel, doe het deksel op de pot en laat hem drie tot vier weken uit het directe licht staan.
Laat het deksel een keer per dag open om de druk weg te nemen en geniet van het knoflookaroma



Na drie tot vier weken, zet je de pot met gefermenteerde knoflook in de koelkast.
Ik gebruik de pekel puur (een theelepel per dag, of meerdere keren per dag als je je ziek begint te voelen) of je kunt het toevoegen aan soepen of saladedressings.
De gefermenteerde tenen kunnen worden gebruikt in de keuken.

Sterkere afweer
Ook onze immuniteit wordt door gefermenteerde knoflook gestimuleerd. Zo nemen de “natural killer cells” - witte bloedcellen die in de eerstelijnsafweer vreemde indringers te lijf gaan - toe met 32 tot 576 %! Daarnaast nemen andere belangrijke witte bloedcellen in de afweer, de gammadelta T-lymfocyten, toe met liefst 700 %. Ook het “opruimen” van gedode virussen en bacteriën door nog andere witte bloedcellen, de macrofagen, gaat een heel stuk vlotter: die nemen toe met 110 à 290 %. Vooral ter preventie en bij de aanpak van griepachtige aandoeningen, verkoudheden, virale infecties en aandoeningen van de bovenste en onderste luchtwegen, wordt gefermenteerde knoflook sterk gewaardeerd. Wie preventief gefermenteerde knoflook inneemt, doet significant minder symptomen van verkoudheden, heeft minder dagen last van verkoudheden en verliest ook minder werk- of schooldagen door verkoudheden.

Bijkomende eigenschappen
• Leverontgiftend en -beschermend: de speciale zwavelverbindingen in gerijpte knoflook helpen in de lever toxische stoffen onschadelijk maken (voedingsadditieven, milieugiften, zware metalen, medicijnen….) en helpen tegelijk het leverweefsel te beschermen tegen schade en tegen bindweefselvorming.

• Als bron van antioxidanten beschermt gefermenteerde knoflook de lichaamscellen en het DNA erin tegen de schadelijke “vrije radicalen” en draagt zo bij tot de bescherming tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, kanker en allerlei chronische aandoeningen.

X Tamara