woensdag 17 november 2021

De Nervus Vagus



Bij onrust op de zon hebben wij dikwijls last van onze Nervus Vagus. Hier vind je meer informatie over die belangrijke hersenzenuw.

Hoe een vage zenuw onze gezondheid beïnvloedt!
Een van de langste en meest onbegrepen zenuwen in ons lichaam is de Nervus Vagus. Vagus betekent in dit geval niet dat het om een vage zenuw gaat, maar is afgeleid van het Latijnse woord ‘zwerver’ en dat is precies wat deze zenuw doet.

Deze lange zenuw zwerft van onze hersenen langs de hals, keel, slokdarm, oren, tong, hart, longen, maag, lever, alvleesklier, galblaas, nier, milt, darmen naar onze voortplantingsorganen.

De zenuw van Vagus maakt deel uit van het autonome zenuwstelsel, het systeem dat de functies van ons lichaam regelt waar we niet over na hoeven te denken (ademhaling, hartslag, spijsvertering, hormonen), dingen die we op onbewust niveau doen.

Bij mensen met stress, vermoeidheid, overbelasting, darmproblemen al dan niet vanwege voedselovergevoeligheden, hart- en vaatziekten, angsten, depressie, hersenmist, Parkinson, artritis, clusterhoofdpijn en migraine, vormen van epilepsie speelt deze zenuw vaker wel dan niet een belangrijke rol. Zij hebben vaak een lagere ‘vagus toon’.

Wat betekent deze Vagale tonus?
Dat klinkt veel ingewikkelder dan het is. De tonus betekent niets meer dan de veerkracht of bij spieren de spierspanning die de desbetreffende spier of in dit geval zenuw aankan. De sterkte van de vagusreactie staat bekend als de vagale tonus en kan worden bepaald door de hartslag te meten.

Elke keer als je inademt, klopt je hart sneller om de stroom van zuurstofrijk bloed rond te pompen in je lichaam. Adem uit en je hartslag vertraagt weer. De mate van verandering hiertussen is een van de vele dingen die door de Nervus Vagus worden gereguleerd. Hoe groter je verschil in hartslag wanneer je in- en uitademt, hoe hoger je vagale tonus. Oftewel des te meer veerkracht deze bezit.

Waarom is die vagale tonus zo belangrijk?
Mensen met een hoge tonus van de Nervus vagus:
Zijn beter in staat om te ontspannen in en na een stressvolle situatie
Genieten van een groter gevoel van welzijn, evenals sterkere relaties
Hebben een sterkere immuunsysteem respons, omdat deze zenuw de ontstekingsreactie van het lichaam reguleert

De Nervus Vagus krijgt grotendeels informatie die eerst via onze zintuigen is vertaald in ons hoofd naar wat we ergens van vinden op basis van onze eerdere ervaringen. Hier kunnen ook weer belemmerende overtuigingen een grote rol spelen. De Nervus Vagus pikt het hierna op en zou je kunnen zien als een soort koppelingssysteem tussen onze binnen- en buitenwereld. Het communiceert via allerlei stofjes aan ons lichaam over wat er in de buitenwereld gebeurt. Het vertelt als het ware ons lichaam hoe te reageren op basis van wat we vinden. Hierdoor snap je wellicht waarom de veerkracht van deze zenuw zo’n essentiële rol speelt in het verkrijgen van evenwicht na stressvolle situaties. Best belangrijk dus in deze tijd waar veel van ons gevraagd wordt.

Reguleert je vitale functies
Onderzoek toont aan dat een hoge vagale tonus je lichaam beter maakt in het reguleren van je vitale functies. Reguleren van bijvoorbeeld de bloedglucosewaarden, waardoor de kans op diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten wordt verminderd.

Het verbeteren van de vagale tonus kan dus een grote invloed hebben op veel van onze grote volksgezondheidsproblemen waaronder hart- en vaataandoeningen en diabetes, darmaandoeningen, astma, diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom en obesitas. Maar ook in de geestelijke problematiek zoals bv. depressies en stress gerelateerde psychische aandoeningen.