Adviezen tegen eenzaamheid (wees mild voor jezelf!)
Iedereen is weleens eenzaam. ‘Het is een normaal gevoel waarmee je moet dealen,’ zegt Susan Marletta Hart, trainer en schrijver op het gebied van hooggevoeligheid. ‘Maar wordt eenzaamheid chronisch, dan is het tijd om het aan te pakken.’ Susan helpt je op weg met enkele adviezen.
Als je geen relatie hebt en je minder met anderen kunt afspreken door corona, ligt eenzaamheid op de loer. In deze uitzonderlijke tijd is het voor een single hoogsensitief persoon (hsp) soms zwaar. De kans bestaat dat je je isoleert. Wie altijd alleen is, onthoudt zichzelf van liefdevolle relaties. Voor hooggevoeligen is het zoeken naar de juiste balans in innige relaties zowel de grootste noodzaak als de grootste uitdaging.
Hsp’s hebben net als iedereen andere mensen nodig, maar soms ligt het aangaan van relaties iets gecompliceerder. Er zijn allerlei redenen die een rol spelen bij overprikkeling. Herken jij jezelf in een of meerdere van deze punten?
- Contact met onbekenden voelt bedreigend.
- Snel overprikkeld en overweldigend worden in nieuwe situaties.
- De behoefte om alleen te zijn is groot en alleen zijn verwordt tot een lifestyle.
- Afkeer van of angst voor daten.
- Er onvoldoende in slagen je complexe innerlijke reflecties (vaak associatieve, beeldende gedachten) uit te spreken en te delen.
- Last van zichtbare uitingen van verlegenheid zoals stotteren, rood worden, onrust.
- Hoge eisen aan jezelf stellen in contact.
- (Ongemerkt) ook hoge eisen aan de ander stellen.
- De onzekerheid of angst van anderen voelen, wat onprettig en overweldigend Soms worden gevoelens van de ander ten onrechte met eigen gevoelens verward.
Eenzaamheid is overal
Eenzaamheid komt overal voor en is niet per se een probleem van hooggevoeligen. Het zijn ook niet alleen singles die eenzaam zijn; eenzaamheid wordt vaak stilgehouden en in het verborgene geleefd. Eenzaamheid kan voorkomen binnen het huwelijk, bij moeders met kleine kinderen, bij mensen zonder of met baan. Soms zijn zelfs mensen eenzaam die ogenschijnlijk sociaal goed functioneren en door anderen graag gemogen worden.
Iedereen heeft zo nu en dan last van gevoelens van eenzaamheid. Wees je hiervan bewust en denk niet dat jij de enige bent! Social media vertekenen het beeld dat we hebben van ‘de ander’. Het lijkt of anderen het gezellig hebben. Niets is minder waar. Eenzaamheid komt onder de beste en de beroemdste mensen voor. Eenzaamheid is dus een innerlijke instelling die losstaat van de feitelijke situatie.
Tips: wees mild voor jezelf
- Soms eenzaam? Ieder mens voelt zich af en toe eenzaam. Je bent niet de enige. Verbind er geen concrete redenen aan. Er is niets mis met jou!
- Neem chronische gevoelens van eenzaamheid serieus.
- Wees allereerst mild en begripvol naar jezelf. Beschouw jezelf als een vriend die liefdevolle aandacht nodig heeft. Vraag jezelf in alle eerlijkheid: waar loop ik tegenaan? Wat zijn mijn angsten en drijfveren om me niet onder mensen te begeven? In een eerlijke dialoog met jezelf kom je mogelijk onbewuste en onterechte gedachten op het spoor, die afkomstig zijn uit het verleden. Ga hiermee aan de slag. Het Nu is niet het verleden!
- Wees realistisch en stel aan jezelf en anderen niet te hoge eisen. Zoek niet naar de prins op het witte paard. Deze man of vrouw komt alleen voor in sprookjes. Niemand is perfect. Maak ruimte in je hart voor de onvolkomenheden van jezelf en de ander.
- Een goede vriend of vriendin maakt al een wereld van verschil.
- Ieder mens wil op z’n tijd een fijne liefdesrelatie. Meld je aan op een datingsite, ook al staat dit je misschien niet aan. Je hoeft niet meteen af te spreken. Ook chatten kan een gevoel van intimiteit geven. Ga stapje voor stapje. Stel je verwachtingen bij en beschouw het daten allereerst als een oefening om weer met andere mensen in contact te komen. Benader het daten met humor. Als je grote weerstand of angst voelt, laat je dan coachen.
- Wees creatief en zoek online activiteiten om met anderen in contact te zijn. Je kunt denken aan een cursus, het leren bespelen van een instrument, een boekenclub. Ook zijn activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen, roeien en vogel spotten, mogelijk.
Honger naar liefde
Eenzaamheid kan voortkomen uit een niet te stillen honger naar liefde. Je soms eenzaam voelen, is normaal en een gevoel waarmee je moet leren dealen. Maar wordt eenzaamheid chronisch, dan ligt er meestal een ander probleem aan ten grondslag. Dan wordt het tijd dat je het aangaat en hulp zoekt.
Er zijn 7,8 miljard wereldburgers, en niet iedereen wijst jou af. Je kunt een patroon ontwikkelen waarin je hongert naar liefde en contact, en blijft hangen in oude gevoelens van verlatenheid en afwijzing. Je voelt je buitengesloten, en ziet geen manier om te ontsnappen aan dit gevoel.
Het gevoel komt in dit geval niet uit het hartgebied, maar uit je derde chakra. Dit is het zonnevlecht chakra, dat onder meer gaat over onze relatie met de buitenwereld. Gevoelens van liefde kunnen verward worden met onstilbare honger naar liefde. Dit kan een gevolg zijn van een tekort aan liefde en aandacht op jonge leeftijd, of/en in de familiaire lijn. In een energetische behandeling kunnen we naar jouw oorzaak kijken en het derde chakra helen.