vrijdag 30 september 2022

Ik las zonet een korte en simpele zinspassage die een grote impact had.~ Stefan Van Heester


Ik las zonet een korte en simpele zinspassage die een grote impact had.

De zinspassage was: "je brein heeft niet alle informatie".
Het stond in een artikel over het herprogrammeren van je brein en mentale rust. 

https://www.bloom.be/nieuws/voeding-en-gezondheid/interview-charlotte-labee-brain-balance

Het leuke was dat ik me net daarvoor in rusttoestand had gebracht want ik had opgemerkt dat ik me zorgen maakte. In die rusttoestand fluisterde mijn intuïtie me in om een artikel te lezen. Een artikel lezen in een magazine is echter iets wat ik zelden doe. Als ik mijn brein had laten beslissen had ik het artikel niet gelezen. Maar mijn brein, oh ironie, had niet alle informatie. Wie dan wel? Mijn intuïtie.


Mijn intuïtie wist het beter dan mijn brein.
Ik dacht vroeger dat dit was omdat ik mijn buikgevoel volgde en er meer hersenen zitten in je buik dan in je hoofd. Een slimme buik dus! Maar neen, later leerde ik dat intuïtie niet fysiek gebonden is aan een bepaalde plek. Het is simpelweg Hogere informatie van je beschermengel, je gidsen, je Hogere Zelf, het Licht... noem het wat je wil.

Het Hogere, dat een overzicht heeft op alles wat er gebeurt, kan echter alleen doorkomen als het rustig is. Als er geen stress of angst is maar vrede. Voor sommigen werkt dat het best als ze mediteren.
Ik maakte me eerder vandaag zorgen en dat is uiteraard gebasseerd op angst. Angst voor wat zal komen.
Ik dacht bij mezelf: het is eender wat er gebeurt, ik ga me alleszins niet druk maken want dan verpet ik het nu-moment Bovendien lost het niks op. Zorgen maken, klagen en zagen helpt nooit. Toen werd ik rustig en kreeg ik een ingeving.

Ik benadruk even die rusttoestand want het is van levensbelang. Wie zich druk maakt, gestresseerd is of in angst leeft kan niet de juiste beslissingen nemen. Je valt dan immers terug op analyse, logica en je brein dat echter niet alle informatie heeft. Het is een soort van paniektoestand waaruit je zo snel mogelijk wil weggeraken en waarin je slechts enkele opties ziet: vechten, vluchten of verstijven. Het is een aanvals- of verdedigingsmodus die je dwingt om iets te beslissen. Snel! Beslis! Wat gaat het zijn! Er wordt stress gecreëerd.

Deze stresstoestand is echter geen staat van rust of vrede. Dat spreekt voor zich maar ik benadruk het graag omdat we momenteel met z'n allen in een wereldwijde stress-situatie worden geduwd. 
En dat gebeurt héél bewust. Er wordt ons één bepaald beeld van de wereld geschetst. Eén van oorlog, schaarste, armoede , maffia, aanslagen, natuurrampen,... 
Wie daarin meegaat leeft in paniek. Misschien niet bewust maar wel degeljk onbewust. Die paniek moet gevoed worden want het is verslavend. Dat is wetenschappelijk bewezen. Er wordt cortisol aangemaakt door het lichaam als het onder stress staat en dat geeft adrenaline met als gevolg daarvan adrenaline-junkies. 


Het is dus kwestie van afkicken. Dat is iets dat je heel bewust moet doen, het is een keuze die je moet maken. Elke dag opnieuw. Heel bewust kiezen welke informatie je tot jou neemt en waar je je energie aan geeft. Heel bewust kiezen hoe je denkt. Heel bewust worden van je emoties en staat van zijn. Ben ik rustig of gestresseerd? 

Dit alles werd me heel duidelijk in 2012 toen ik een 10-daagse stiltemeditatie deed ook wel gekend als een Vipassana. Op dag 9 van die retraite was er een bezoeker voor mij. Het werd me uitzonderlijk toegestaan om die persoon te zien. Hij had een krant bij omdat hij me iets wilde laten zien dat belangrijk was voor het bedrijf dat ik runde. Ik keek naar de krant maar ik zag meteen dat het téveel was. De schreeuwende titels in combinatie met tientallen foto's en tekst was simpelweg teveel. Het was een overprikkeling van de zintuigen.
Ik had net 9 dagen in complete stilte geleefd, zonder verbale of non-verbale communicatie, zonder gsm, krant, magazine of enige andere afleiding. Op het moment dat ik de krant zag begreep ik dat ik mezelf kon herprogrammeren.


Ik besefte dat ik tot dat moment geprogrammeerd was geweest om in stress te leven en dat ik nu in de stiltemeditatie een soort van brainwashing had ondergaan. Een brainwash in omgekeerde en positieve zin. Alsof mijn software gewist werd en er nu opnieuw een lege schijf was waarop ik zelf een programma kon gaan schrijven. 

Sinds 2012 ben ik mijn eigen software aan het herschrijven en dat gaat met ups and downs. Ik leef niet in een constante gelukzalige toestand als de opgestegen Meesters en heb nog niet de Verlichting bereikt. Het is en blijft een dagelijks werk om in balans te blijven maar ik begrijp sinds deze ochtend op een dieper niveau dat de analyses die mijn brein maakt, niet compleet zijn. Dat ik nooit alle informatie heb. Hoe meer ik leer, hoe meer ik besef dat ik eigenlijk niks weet. Mijn softwareschijf wordt best beschreven door een Hogere kracht die wel alles weet en het overzicht heeft.
Die samenwerking functioneert het beste als ik in een toestand van rust en vrede ben. In die toestand ben ik een instrument van God en kan het Hogere optimaal door mij heen werken.  
Let go and let God.
Het enige dat ik moet doen is in vrede en rust blijven. 
De antwoorden komen dan als vanzelf.

Dat is een uitdaging want ik ben van nature analytisch. Ik verzamel feiten, onderzoek en trek conclusies.
Maar blijkbaar mijn brein heeft niet alle informatie dus moet ik mezelf trainen om dat los te laten. Om niet alles te hoeven weten en mezelf te laten leiden. Loslaten en vertrouwen, loslaten in vertrouwen.
Wat een geruststelling. Wat ik moet weten zal wel tot mij komen. Daar zorgt het Hogere voor.
Ik laat me bespelen als een instrument. Een viool maakt geen muziek maar wordt bespeeld door een muzikant.
Het Hogere Zelf is de muzikant en ik ben het instrument.
Dat is helemaal prima.
Music maestro! 

(c) Stefan Van Heester www.stefanvanheester.com