EU Stelt Prijsplafond Voor Russisch Gas Voor
Door: Kate Abnett – 7 September 2022

De Europese Commissie zal een prijsplafond voor Russisch gas voorstellen, naast maatregelen zoals een verplichte vermindering van het elektriciteitsverbruik in de EU en een plafond voor de inkomsten van niet-gasgestookte elektriciteitscentrales, zei het hoofd van het blok woensdag.
De stroom- en brandstofprijzen zijn de hoogte in geschoten nu Rusland de hoeveelheid gas die het naar Europa stuurt, heeft verminderd, waarbij de Europese leiders Moskou ervan beschuldigen zijn energieleveranties te bewapenen. Rusland wijt de verminderde toevoer aan technische problemen en westerse sancties in verband met de inval in Oekraïne.
“We zullen een prijsplafond voor Russisch gas voorstellen … We moeten de inkomsten van Rusland, dat Poetin gebruikt om deze gruwelijke oorlog in Oekraïne te financieren, verlagen”, verklaarde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tegenover journalisten.
President Vladimir Poetin zei woensdag dat Rusland de levering van gas en olie zal stopzetten als er prijsplafonds worden opgelegd.
Sommige EU-landen – die de EU-voorstellen zouden moeten goedkeuren – zijn huiverig voor een bovengrens aan de Russische gasprijzen als die de slinkende levering die zij nog van Moskou krijgen, in gevaar brengt.
Volgens de Commissie zou de maximumprijs betekenen dat landen Russisch pijplijngas – dat volgens haar niet gemakkelijk naar andere markten kan worden afgeleid – kunnen blijven kopen zolang de prijs een overeengekomen drempel niet overschrijdt.

“Er doen zich reeds aanzienlijke verstoringen voor zonder een prijsplafond”, aldus de Commissie in een nota waarin de plannen van von der Leyen worden toegelicht, maar ook wordt erkend dat Rusland de maatregel kan vergelden door de leveringen verder te beperken.
In de nota van de Commissie wordt voorgesteld het prijsplafond boven de productiekosten vast te stellen, maar onder de huidige marktprijzen, om Rusland aan te moedigen aan Europa te blijven verkopen.
Los daarvan verklaarde de Commissie dat de EU zou onderzoeken of een EU-gebaseerde prijsbenchmark voor vloeibaar aardgas (LNG) kan worden vastgesteld. Momenteel is er geen benchmark voor de handel in LNG in Europa, terwijl in Azië de Japan Korea Marker veel wordt gebruikt.
LNG in Europa werd meestal gewaardeerd tegen de gasprijs op de Nederlandse TTF-gashub, maar recentelijk zijn prijsagentschappen alternatieve benchmarks gaan gebruiken omdat de volatiele TTF-prijzen de ontwikkelingen op de LNG-markt niet weerspiegelen.
De prijzen van LNG op verschillende gashubs, van het VK tot Spanje, liepen sterk uiteen als gevolg van capaciteitsbeperkingen bij sommige terminals.
Von der Leyen schetste de noodplannen van de EU om de snel stijgende gas- en elektriciteitsprijzen te verlagen, die de rekeningen van de huishoudens hebben doen stijgen en de energie-intensieve industrieën van Europa hebben getroffen.
De EU wil de inkomsten van niet-gasgestookte producenten beperken en hun “onverwachte winsten” gebruiken voor maatregelen die huishoudens en bedrijven ondersteunen, aldus Von der Leyen.
De Europese elektriciteitsprijzen worden meestal bepaald door gascentrales, en deze inkomstenlimiet zou tot doel hebben de kosten te drukken van elektriciteit die wordt opgewekt door windmolenparken, kerncentrales en kolengeneratoren, die lagere bedrijfskosten hebben omdat ze niet zijn blootgesteld aan de snel stijgende gasprijzen.
Olie- en gasbedrijven die grote winststijgingen hebben gemeld, zouden ook een “solidariteitsbijdrage” moeten leveren, aldus von der Leyen, zonder verdere details te geven.
Andere maatregelen die Brussel zal voorstellen, zijn onder meer de verplichting voor landen om het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren te verminderen, en liquiditeitssteun voor bedrijven die met grote zekerheden worden geconfronteerd.
De ministers van Energie van de EU-landen zullen de voorstellen vrijdag tijdens een spoedvergadering bespreken.
Door: Kate Abnett
Originele Bron
Artikel via: EraOfLight
Vertaling: wakkeremensen.org