Bang voor de telefoon? Deze 5 tips kunnen je helpen
Als je een introvert bent, dan kan het heel goed zijn dat je telefoonangst hebt. Doordat je gestoord wordt in je bezigheden kost een telefoontje enorm veel energie. Marti Olsen Laney, auteur van Introvert, geeft in dit artikel 5 tips die je kunnen helpen om je angst voor de telefoon te verminderen.
Wat is introversie?
Introversie is in wezen een soort temperament. Het is niet hetzelfde als verlegen of teruggetrokken zijn en het is ook geen ziekte. Het is ook niet iets wat je kunt veranderen. Maar je kunt wel leren ermee om te gaan, in plaats van ertegen in te gaan. Het sterkste, meest onderscheidende kenmerk van introverten is hun energiebron. Introverten putten energie uit hun innerlijke wereld van ideeën, emoties en indrukken. Ze slaan energie op. Ze kunnen gemakkelijk overprikkeld raken door de buitenwereld, en het ongemakkelijke gevoel hebben dat er ‘te veel van alles’ is. Hierdoor voelen ze zich geïrriteerd of juist murw geslagen. Hoe dan ook moeten ze grenzen stellen aan hun sociale contacten, zodat ze niet overweldigd raken door indrukken.
Introverten kun je vergelijken met oplaadbare batterijen. Ze moeten ophouden met energie ergens in te steken en uitrusten om zich op te kunnen laden. Een omgeving met weinig prikkels is daarom heel geschikt voor intro’s. Daar vinden ze hun nieuwe energie. Het is hun eigen, natuurlijke nestje.
Bang voor de telefoon:
Ik heb voor mijn onderzoek naar introversie heel veel vragenlijsten verstuurd. Veel introverten noemden de angst voor de telefoon bij de opmerkingen. Bij de meeste introverten gebeurt het volgende wanneer de telefoon gaat: ze worden gestoord in hun bezigheden, en dat kost hun energie. Ze raken uit hun concentratie en moeten die weer terug zien te vinden en tijdens het gesprek moeten ze heel alert zijn. Daar worden intro’s niet bepaald gelukkig van. Introverten kunnen op een dag zoveel dipjes doormaken, dat ze eigenlijk geen energie meer overhouden.
5 tips om je telefoonangst te verminderen:
Als jij ook zo veel last ondervindt van de telefoon, kun je het volgende doen:
- Laat je antwoordapparaat zijn werk doen. Bel pas terug wanneer je er klaar voor bent. Mijn cliënt Matt, een verkoper, zegt dat hij nooit rond zou komen wanneer hij ieder telefoontje dat binnenkomt meteen beantwoordt. Dus hij heeft iedere dag een vaste tijd waarin hij telefoontjes beantwoordt. De rest van de dag beloont hij zichzelf – met telefoon-vrij zijn.
- Zorg dat de telefoongesprekjes niet te lang duren, tenzij je met iemand iets heel diepgaand wilt bespreken. Blijf rustig ademhalen terwijl je spreekt. Als je draadloos of mobiel belt, kun je ook heen en weer gaan lopen. Om een gesprek af te kappen, zeg je iets als: ‘Ik zou dolgraag verder praten, maar ik moet nog wat telefoontjes plegen voordat mijn volgende klant komt. Dag!’
- Laat je geen schuldgevoel aanpraten omdat je de telefoon niet aanneemt. Jij kiest ervoor. Maak je ook niet druk over conversaties die via antwoordapparaten verlopen (jij belt en laat een boodschap achter, de ander belt terug en spreekt ook een boodschap in). Ik heb gemerkt dat mensen die daar een probleem van maken zelf vaak moeilijk bereikbaar zijn, maar tegelijkertijd verwachten dat jij altijd beschikbaar bent om hun telefoontje te beantwoorden.
- Praat jezelf geen schuldgevoel aan omdat je een hekel hebt aan de telefoon. Dat is geen fout in je karakter. Het helpt als je weet waardoor je zo’n hekel aan dat apparaat hebt.
- Stuur een e-mail zodra dat maar enigszins mogelijk is.