Nederlandse bestuurshoofdstad vraagt als eerste om “tijdelijke vrijstelling” van EU-sancties tegen Rusland
Door: Tyler Durden – Woensdag, 31 augustus 2022
Weet je nog dat Europa Poetin liet zien wie de baas was toen het deugdverpletterende solidariteit met Oekraïne toonde door economische zelfmoord te plegen en sancties op te leggen aan de meeste Russische energie-exporten?
Welnu, iets meer dan zes maanden later wordt Europa geconfronteerd met een historische economische en sociale catastrofe dankzij energiehyperinflatie die is ontketend net nu de ECB op het punt staat de rente te verhogen tot een ijskoude winterrecessie. Erger nog, niet alleen zijn de westerse sancties een regelrechte ramp geweest, de pijn is nog verergerd door het feit dat Rusland een nieuwe Gouden Eeuw beleeft voor zijn olie-export (zoals de WSJ beschrijft in “Russia Confounds the West by Recapturing Its Oil Riches”).
Nu men zich realiseert hoe zinloos en nutteloos de sancties waren, begint Europa’s “deugdenversplinterende solidariteit” uiteen te spatten, en een voor een hopen de deelnemers aan het onbreekbare bondgenootschap stilletjes weg te varen van de Europese Titanic voordat deze alle kracht verliest.
Neem de Nederlandse stad Den Haag – de administratieve en koninklijke hoofdstad van het land – die afgelopen donderdag zei dat ze zou vragen om een “tijdelijke” vrijstelling van de EU-sancties tegen Rusland, omdat ze moeite heeft om op tijd een vervanger te vinden voor haar contract met de Russische gasleverancier Gazprom, aldus Reuters.
Den Haag, dat zijn bestaande toegang tot Russisch gas verloor na de inval in Oekraïne, moet een nieuwe gasleverancier vinden om zijn bestaande overeenkomst met Gazprom te vervangen. De stad zei dat zij in juni en juli een aanbesteding in de hele EU heeft gehouden, maar er niet in is geslaagd offertes van potentiële leveranciers aan te trekken. Spoiler alert: er zullen leveranciers worden gevonden… er zal alleen veel meer moeten worden betaald, iets wat blijkbaar niemand in Europa zich in februari realiseerde toen iedereen zich van de sanctie-klif stortte.
Individuele gesprekken met leveranciers zouden zeker tot een akkoord leiden, schreef wethouder Saskia Bruines in een brief aan de gemeenteraad, maar niet voor de deadline van 10 oktober.
“We zullen vragen om een ontheffing voor onze huidige regeling tot 1 januari 2023 om de leveringszekerheid te garanderen en de onderhandelingen te vergemakkelijken”, zei ze, eraan toevoegend dat ze erop vertrouwde dat het uitstel zou worden verleend, aangezien Den Haag had voldaan aan de voorwaarde van het houden van een tijdige aanbesteding zonder een positief resultaat.
Zij voegde er echter aan toe dat een nieuw contract dat op 1 januari in werking zou treden, aanzienlijk duurder zou zijn dan de huidige regeling van de stad met Gazprom. Met andere woorden, de Nederlandse metropool gaat weliswaar terug naar af, maar zal nu een orde van grootte meer moeten uitgeven.
Den Haag is een van de vele Nederlandse gemeenten die een energiecontract met Gazprom hebben, maar is de eerste die aangeeft dat het om een uitzondering op de sancties zal vragen. Als dit verzoek wordt ingewilligd, zullen alle andere Europese gemeenten dit voorbeeld volgen.
Vertaling: wakkeremensen.org