zondag 27 september 2020

Dit wordt door die zonnestormen veroorzaakt - zie de schoonheid hiervan


Dit wordt door die zonnestormen veroorzaakt -
zie de schoonheid hiervan
EEN UITBARSTING VAN ROZE AURORA'S: Aurora's zijn meestal groen. Maar niet gisteravond. 'Ze waren de meest roze van alle roze!' meldt reisleider Markus Varik , die deze foto vanuit Tromsø, Noorwegen opstuurt.
"Het scherm was gewoonweg fenomenaal", zegt Varik. "Er waren levendige groentinten, paars en geel, maar roze stal de show."
Roze is belangrijk. Het betekent dat deeltjes uit de ruimte lager dalen dan normaal in de atmosfeer van de aarde. Groene aurora's ontstaan ​​wanneer elektronen zuurstofatomen raken 100 tot 200 km boven het aardoppervlak. Roze verschijnt wanneer de elektronen dieper ingraven, opvallende stikstofmoleculen op het 100 km-niveau en lager.


Elektronen uit de ruimte dringen zo diep door vanwege scheuren in het magnetisch veld van de aarde. Ja, magnetische scheuren. NASA bestudeert ze al jaren. Ze hebben de neiging zich gedurende weken rond equinoxen te vormen - een fenomeen dat "het Russell-McPherron-effect " wordt genoemd. Zonnewind stroomt door de scheuren om sterke geomagnetische stormen van brandstof te voorzien.
"Ik kan niet wachten om te zien wat de komende nachten zullen brengen", zegt Varik.