woensdag 23 november 2022

Hoe Te Leven In Zuiver Bewustzijn ~ 22 november 2022 ~ Aurora Ray

Hoe Te Leven In Zuiver Bewustzijn

Door: Aurora Ray, 20 november 2022

Vipassana (Sanskrit: kijken in de geest en het hart) is een oeroude Boeddhistisch meditatiepraktijk die inzicht probeert te bereiken in de ware aard van werkelijkheid. Het inzicht komt geheel van observatie en reflectie als een methode om vrijheid van lijden te ontdekken.

Het doel van vipassana beoefening is om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn zonder voorkeur of gehechtheid. Het is gebaseerd op de Boeddhistische theorie van waarneming, wat inhoudt dat alle ervaring ontstaat vanuit onze mentale activiteit.

De meditatiemethode kan toegepast worden voor veel gebieden van het leven, vanaf persoonlijke relaties tot aan het functioneren van de samenleving.

Vipassana meditatie leert ons om duidelijk te kijken, zonder enige vervorming of twijfel, naar de aardvan onze eigen mind.

Wanneer we leren onze gedachten en gevoelens te observeren met dit soort helderheid, kunnen we ontdekken dat ze niet echt gescheiden van ons zijn of onafhankelijk van elkaar; ze komen op en gaan voorbij op een natuurlijke manier, net zoals ze dat doen in het leven zelf.

Na verloop van tijd leer je hoe je je los kunt maken van je gedachten en emoties zodat ze je tijdens je meditatiesessies niet storen of afleiden.

Dit helpt je om een staat van kalmte te bereiken die het je mogelijk maakt je te focussen op je innerlijke ervaringen zonder ervan afgehaald te worden door externe prikkels.

Als je vipassana meditatie wilt doen, is het eerste wat je moet doen het jezelf gemakkelijk maken. Ga op een rustige plek zitten waar je door niemand gestoord zal worden en waar voldoende ruimte is om je benen uit te strekken. Zorg ervoor dat de temperatuur in de ruimte niet te warm of te koud is, maar precies goed.

Kies een gemakkelijke stoel waar je rechtop in kunt zitten met beide voeten plat op de grond. Je kunt met gekruiste benen zitten als dit natuurlijker voor je voelt, maar probeer eerst tegen één of twee kussens te leunen voordat je deze positie uitprobeert.

Kies zo mogelijk een tijd waarop je gedurende minstens 30 minuten door niemand gestoord kan worden (45 minuten is nog beter).

De eerste stap in het beoefenen van vipassana meditatie is leren om diep en langzaam adem te halen.

De tweede stap is leren hoe je je gedachten die in de loop van de dag in je mind opkomen moet observeren. Dit kan gedaan worden door gemakkelijk te zitten met je ogen gesloten.

Wanneer je mediteert ben je aanwezig in het moment. Je denkt niet aan iets anders en je hebt geen enkel oordeel of verwachting over wat er vervolgens zou kunnen gebeuren.

De mind is als een wild paard of een laaiend vuur. Als je hem probeert onder controle te brengen, wordt dat alleen maar erger. Maar als je hem laat zijn, zal hij wegzakken in zijn natuurlijk staat van rust en kalmte.

Zodra er een gedachte in de mind opkomt, kijk naar hoe ze ontstaat. Laat haar dan op een natuurlijke manier wegebben door er alleen maar naar te kijken in plaats van erover te denken of te proberen haar op de een of andere manier onder controle te krijgen. Dit proces wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet.

Na een poosje zal je merken dat zodra je gaat zitten om te mediteren, je gedachten sneller dan gewoonlijk komen en gaan. Je hoeft je niet bewust te zijn van elke gedachten; kijk gewoon naar wat er opkomt en laat het dan weer gaan.

Als je begint met Vipassana meditatie, is het niet ongewoon dat gedachten in je mind opkomen. Wanneer dat gebeurt, kijk gewoon naar hoe ze ontstaan en op een natuurlijke manier weer verdwijnen.

Probeer dit proces daarna opnieuw.

Wanneer er weer een gedachte opkomt, kijk hoe ze ontstaat. En laat ze dan gaan door ernaar te kijken in plaats van erover te denken of haar op de een of andere manier onder controle te willen brengen. Dit proces wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet.

Naarmate je mindfulness/bedachtzaamheid sterker wordt, worden de gedachten gemakkelijker te observeren en opgenomen in je bewustzijn zonder enige inspanning van jouw kant.

De derde stap is te kijken naar je gevoelens. Wanneer je een gevoel opmerkt zoals boosheid of verdriet, observeer haar en laat haar gaan.

Dit klinkt misschien gemakkelijk, maar het kan in het begin verrassend uitdagend zijn. Je probeert niet je gevoelens te veranderen; je kijkt gewoon hoe ze naar boven komen en door je heen stromen.

Wanneer je gemerkt hebt dat je op een bepaalde manier voelt, werk dan aan het herkennen van de emotie zelf; niet de inhoud (waar het over gaat), maar haar vorm(haar patroon). Bijvoorbeeld: “Ik voel me boos” kan vertaald worden in “Ik ervaar boosheid”. Als we dat eenmaal zien, kunnen we beginnen onze emoties nauwkeuriger gaan observeren en zien wat ze ons vertellen over onszelf: wat heeft verandering nodig en wat versterking?

Als je deze drie dingen eigen gemaakt hebt (de eerste: ademhaling, de tweede: denken en de derde: voelen) is alles wat overblijft je zuivere bewustzijn!

In de kern gaat Vipassana meditatie over het overgeven van alle controle en verwachtingen. Als je je mind vrijmaakt van gedachten en gevoelens, accepteer je dat het enige wat op dit moment overblijft je zuivere bewustzijn is. En dan wordt alles wat opkomt – emoties, verlangens en gedachten – ook geaccepteerd. Er is niets anders te doen dan toe te kijken hoe ze komen en weer volledig verdwijnen, jou in een staat van zuiver bewustzijn achterlatend.

Het kan in het begin uitdagend zijn (omdat gedachten en emoties zullen vechten voor hun “bestaan”), maar als je oefent zal het na verloop van tijd makkelijk gaan, het tumult zal sneller verdwijnen. En die paar momenten van meditatie kunnen je ontspannen, uitgerust en rustig achterlaten gedurende de hele dag.

Je kunt vipassana meditatie overal en altijd doen. Je kunt een rustige plek zoeken in je huis of in een park, of voor je computer. Het doet er niet toe waar je mediteert.

Meditatie is een belangrijk deel van mindful/opmerkzaam leven, het leert ons onze gevoelens te herkennen en te observeren wanneer ze opkomen en weer verdwijnen. En het is gemakkelijk te leren hoe je kunt mediteren en wanneer je dat doet hoe het een tweede natuur voor je wordt; zodra het op een natuurlijke en gemakkelijke manier gaat.

Wij houden zielsveel van jullie.
Wij zijn hier bij jullie.
Wij zijn jullie familie van licht.
Wij zijn de Galactische Federatie.

A’HO
Aurora Ray
Ambassadeur van de Galactische Federatie