Er zijn grote zorgen over schurft, meldt de NOS vandaag. De GGD ziet al sinds 2013 een toename in het aantal gevallen. Maar deze explosieve stijging is vooralsnog niet helemaal te verklaren. “Sinds twee jaar neemt het ineens nog meer toe”, aldus GGD-arts Fanoy.
Er worden allerlei mogelijke redenen aangevoerd. Het probleem is vooral groot onder studenten. Dat komt volgens Fanoy omdat deze dicht op elkaar wonen. Schurft is namelijke besmettelijk bij huid op huid contact.
Wat Fanoy en de NOS ‘vergeten’ te vermelden is dat er een groot tekort is aan Ivermectine, een zeer effectief medicijn tegen schurft. Dat vermeldt ook Farmanco, een website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, die de medicijntekorten in Nederland bijhoudt.
Dat tekort is ontstaan omdat de douane in opdracht van het ministerie van VWS tijdens de coronacrisis alle Ivermectine die het land binnen kwam in beslag moest nemen. Dit omdat Ivermectine bewezen effectief is tegen corona in het beginstadium. De ‘vaccins’ hadden namelijk wettelijk niet al in de proeffase uitgerold mogen worden wanneer er een alternatief als Ivermectine voorhanden was.
Het middel werd in de media en door toenmalig minister van VWS Hugo de Jonge belachelijk gemaakt, omdat het ook bij paarden wordt gebruikt tegen wormen. Huisartsen die het middel voorschreven werden voor het medische tuchtcollege gedaagd.
Rob Elens, huisarts uit Limburg, werd overigens onlangs vrijgesproken voor het voorschrijven van Ivermectine.
Het tekort aan Ivermectine is een groot probleem bij de bestrijding van schurft. In haar obsessie een effectief middel van de markt te weren is de overheid schuldig aan de uitbraak van schurft die we nu zien. Een effectief medicijn ter vervanging is niet voorhanden.
Met het verzwijgen van de werkelijke oorzaak van de schurftuitbraak laat de NOS zien dat zij nog steeds aan de leiband van de overheid loopt.