woensdag 27 januari 2021

Zwitserland houdt referendum om de regering de macht te ontnemen om lockdowns op te leggen/ 26/01/2021 door EraOfLight

Zwitserland houdt referendum om de regering de macht te ontnemen om lockdowns op te leggen

26/01/2021 door EraOfLight

Door gebruik te maken van een unieke bepaling in hun grondwet, hebben campagnevoerders in Zwitserland voldoende handtekeningen verzameld om een ​​nationaal referendum af te dwingen om de regering te strippen van zijn bevoegdheden om pandemiegerelateerde lockdown-maatregelen op te leggen.

De groep Vrienden van de Grondwet heeft 86.000 handtekeningen verzameld om in het hele land te kunnen stemmen over de intrekking van de COVID-19-wet van de regering van 2020, die in september werd aangenomen, meldt Business Insider.

De Zwitserse grondwet voorziet in een vorm van directe democratie waarbij burgers een referendum kunnen uitschrijven om wetten van het parlement ongedaan te maken als ze in 100 dagen 50.000 handtekeningen kunnen verzamelen.

Nu deze eis ruimschoots is overschreden, wordt de stemming in juni verwacht.

Vorige week kondigde de Zwitserse regering strengere beperkingen aan om de verspreiding tegen te gaan van nieuwe COVID-19-varianten die naar verluidt voor het eerst in Groot-Brittannië waren ontdekt.

Zij sloot winkels die “niet-essentiële” voorraden verkopen, beperkte privébijeenkomsten tot vijf personen en gaf bedrijven opdracht werknemers op te dragen waar mogelijk thuis te werken of te eisen dat het personeel maskers draagt.

Ze verlengden ook de sluiting van restaurants en van culturele en sportlocaties tot eind februari, meldt Reuters.

Christoph Pfluger, bestuurslid van Vrienden van de Grondwet, zei dat de groep gelooft dat de regering “van de pandemie gebruik maakt om meer controle en minder democratie in te voeren”.

De groep verklaarde ook dat de COVID-19 wet “disproportioneel” en “aantoonbaar ineffectief” is, terwijl anderen verklaarden dat het de regering te veel macht geeft om een “verplicht systeem met slecht geteste vaccins” af te dwingen.

Pfluger zei volgens The Local: “Het succes van het referendum zou een oproep zijn aan de autoriteiten om de uiterste voorzichtigheid te betrachten bij de vaccinatiecampagne en er zelfs een moratorium op in te stellen.”

Dit debat in Zwitserland komt in het kielzog van verschillende studies die de onevenredige schade bevestigen die aan individuele levens en aan de samenleving als geheel wordt toegebracht door de invoering van lockdowns.

Newsweek magazine berichtte onlangs over een door vakgenoten beoordeelde studie van de Stanford Universiteit waarin werd geconcludeerd dat zij “geen duidelijk, significant gunstig effect” konden vinden van “lockdowns” “op de groei van het aantal gevallen in enig land”.

In de studie werd zelfs beweerd dat draconische lockdowns in feite het aantal infecties kunnen doen toenemen.

Drie professoren kwamen afgelopen herfst tot dezelfde conclusie toen ze schreven:

“Als lockdowns werkelijk het verloop van deze pandemie veranderden, dan zou het aantal gevallen van het coronavirus duidelijk gedaald moeten zijn, waar en wanneer er ook lockdowns plaatsvonden. Het effect zou duidelijk moeten zijn geweest … Afgaande op het bewijsmateriaal is het antwoord duidelijk: verplichte lockdowns hebben weinig effect gehad op de verspreiding van het coronavirus”.

Een ander rapport dat in november werd vrijgegeven, bevestigt de onmetelijke schade die door de lockdowns wordt toegebracht op het gebied van geestelijke gezondheid, economie, werkloosheid, criminaliteit en onderwijs.

Het gaat onder meer om een verdubbeling van het aantal zelfmoordgedachten, waarbij eind juni maar liefst één op de vier jonge volwassenen tussen 18 en 24 jaar zelfmoordgedachten rapporteerde.

Op dat moment zei 40 procent van de Amerikaanse volwassenen dat ze worstelden met hun geestelijke gezondheid. Angstsymptomen waren verdrievoudigd, en depressiesymptomen verviervoudigd in vergelijking met de cijfers van 2019.

Geestelijke gezondheid gerelateerde bezoeken aan de spoedeisende hulp schoten omhoog met 24 procent voor kinderen van 5-11 jaar, en met 31 procent voor kinderen van 12-17 jaar, vergeleken met 2019.

Negenendertig procent van de mensen in de lage-inkomensgroep, met een gezinsinkomen van 40.000 dollar of minder, meldde een baan te zijn kwijtgeraakt.

Van juni tot augustus was er een stijging van 53% in het aantal moorden, met pieken in huiselijk geweld, waaronder bijvoorbeeld een stijging van 25% in het aantal telefoontjes naar een liefdadigheidsinstelling voor huiselijk geweld in het Verenigd Koninkrijk.

Uit een in juli gepubliceerde studie van de Heritage Foundation bleek dat draconische lockdowns, zoals die in veel Amerikaanse staten worden toegepast, minder doeltreffend zijn in de strijd tegen COVID-19 dan strategieën die meer gericht zijn op degenen die het meeste gevaar lopen.

Met het inzicht dat “de kwetsbaarheid voor de dood door COVID-19 meer dan duizend keer hoger is bij ouderen en zwakken dan bij jongeren,” en dat “naarmate immuniteit toeneemt in de bevolking, het risico van infectie voor iedereen – ook voor de kwetsbaren – afneemt” naarmate elke bevolking meer en meer kudde-immuniteit bereikt, pleiten tienduizenden medische en volksgezondheidswetenschappers, en artsen voor deze meer gerichte aanpak die zij “Gerichte Bescherming” noemen.

Deze in de “Great Barrington Declaration” gepresenteerde beoordeling heeft als centrale doelstelling de bescherming van de kwetsbaren, terwijl degenen die niet tot deze categorie behoren “onmiddellijk in staat moeten worden gesteld het leven als normaal te hervatten”.

Volgens hun professionele oordeel is dit “de meest barmhartige benadering die de risico’s en voordelen van het bereiken van kudde-immuniteit”, en dus bescherming van de gehele bevolking tegen de kwade gevolgen van het virus, in evenwicht brengt met draconische insluitingsmaatregelen.

Zwitserland gaat met dit referendum verder als een van de oudste democratieën ter wereld met een grondwet die de nadruk legt op individuele vrijheid en die belooft “de vrijheid en de rechten van het volk te beschermen”.

Zwitserland, dat over directe democratie beschikt, houdt elk jaar meerdere referenda over allerlei onderwerpen.

Afgelopen maart, toen het “Brexit-moment” naderde met een nationale stemming die de relatie van het land met de Europese Unie moest afzwakken, annuleerde de regering de stemming en schortte de campagnes voor andere referenda op vanwege maatregelen om de pandemie te beperken.

Reuters concludeerde destijds dat “de traditie van directe democratie in het land het slachtoffer is geworden van de uitbraak”.

** Bron

Vertaling: Martien