zondag 3 december 2017

OP WEG NAAR DE VOLLE MAAN ~ ANJA



OP WEG NAAR DE VOLLE MAAN

Zondag 3 december as is het weer Volle Maan en ik deel graag dit artikel ter voorbereiding:
De Bloedmaan is de overbrugging van de donkere periode tussen Samhain en Yule. Na het laatste oogstfeest Samhain geeft Moeder Aarde niet zo veel meer en moeten we de winter zien door te komen. De Bloedmaan heeft haar naam te danken aan het feit dat vroeger, toen men echt nog afhankelijk was van de oogst uit de natuur, er in deze maand varkens werden geslacht. Het spek werd gepekeld en gerookt en het bloed werd gebruikt om worst van te maken. Hier komt de naam Bloedmaan vandaan. 


Overleven
We staan aan het begin van de winter en daarvoor kunnen we het beste onze maatregelen treffen zodat mens, dier en plant kunnen overleven. Alles wat zwak en kwetsbaar is, heeft bescherming nodig in de aankomende donkere tijd. Naast de natuur, planten, dieren en mensen, gaat het ook over het emotionele stuk van elk mens. De donkere tijd die voor de deur staat is een tijd waarin we veel oud leed verwerken, waarin we onze geest rust moeten geven, waarin we ruimte maken voor het nieuwe dat ons in het voorjaar te wachten staat.

Verwerken
In deze periode zijn we constant bezig met verwerken. Hierdoor slapen we vaak slecht doordat we ook in onze dromen zo hard aan het werk zijn en is er dan ook niet sprake van echt uitgerust wakker worden.

Overwinnen
Word je bewust wat er nog voor moeilijke situaties in je leven zijn en kijk of je daar in de aankomende tijd een oplossing voor kunt vinden. Je kan de winter symbolisch zien als een moeilijke periode die we moeten zien te overwinnen. Om te overwinnen/overleven zullen we de nodige dingen moeten loslaten, verwerken, beschermen en moeten sommige dingen nog een kans krijgen tot herstel. De energie van deze Volle Maan helpt ons nog een extra handje met loslaten en het kunnen herstellen wat nog hersteld moet worden.

© Anja van Dijk