Het is bekend dat de Maan niet altijd een even heilzame uitwerking op de mens heeft. In het Engels is zelfs sprake van het begrip lunatic ter aanduiding van iemand die niet meer helemaal bij de pinken is. Wij kennen het woord ‘maanziek’, hoewel daar tegenover staat dat de liefde extra romantisch schijnt te zijn bij volle Maan.
Het idee dat de volle Maan zorgde voor mentale stoornissen en vreemd gedrag was met name in de Middeleeuwen wijd verbreid, (zonder overigens hiermee de liefde als een ‘vreemd soort’ gedrag aan te willen merken). In oude tijden waren boeren gewoon te zaaien en te oogsten bij bepaalde maanstanden, hetgeen nog zichtbaar is op sommige middeleeuwse geïllustreerde kalenders, en iets wat ook vandaag de dag in de biologisch-dynamische tuinbouw nog steeds wordt toegepast.
Zo zou ook het gunstiger zijn plannen te ontwerpen tijdens een periode van wassende Maan dan gedurende afnemende Maan, en volgens de hindoestaanse traditie is er zelfs sprake van gunstige en ongunstige momenten om te sterven overeenkomstig specifieke maanfasen. Middeleeuws getijdenboek Les Très Riches Heures van de gebr. van Limburg, eind 14e eeuw.
Voor de moderne verlichte geest klinkt dit alles in de oren als dom bijgeloof en volkslegendes. Is er eigenlijk enig wetenschappelijk bewijs voor de invloed van de Maan op het bewustzijn? Een medisch team in Bradford onderzocht tussen 1997 en 1999 of er rond en nabij volle Maan meer gevallen voorkwamen van beten door dieren, door de aantallen per dag met elkaar te vergelijken.
Zij concludeerden dat de fase van volle Maan gepaard gaat met een aanzienlijke toename van mensen die door dieren zijn gebeten.*1) Een studie in Florida betrof het menselijk gedrag in plaats van dat van dieren. Ook hier werd een statistisch significante toename geconstateerd van verschillende soorten agressief of gewelddadig gedrag, waaronder zelfs zelfmoorden, in relatie tot het optreden van volle Maan.*2)
In de filmdocumentaire ‘What the Bleep do we (K)now?!’ wordt dit fenomeen eveneens erkend, hetgeen in ieder politiedossier van elke gemiddeld grote stad bekend is. Blijkbaar werkt het veld van de volle Maan in het geval van een wankele persoonlijkheid of emotionele onbalans als een soort trigger die gemakkelijk doet ‘door slaan’
Het uur is nabij en de Maan is gespleten. En wanneer zij een teken zien, dan wenden zij zich af en zeggen: “Allemaal tovenarij.” [Koran: Soera al-Qamar, 54:1-2]
Noten
1) C.Bhattacharjee; Do animals bite more during a full moon? Retrospective observational analysis, Brittish Medical Journal, 23 december 2000.
2) A.L. Lieber; Human aggression ande the lunar synodic cycle, Journal of Clinical Psychiatry, mei 1978.