dinsdag 3 mei 2022

Innerlijke kind & trauma: de zeven poorten naar genezing Geschreven door Susanne Hühn

Innerlijke kind & trauma: de zeven poorten naar genezing

innerlijk kind

Het innerlijke kind in je relatie kan zeuren, controleren, inpalmen en manipuleren. Maar je innerlijke kind kan je óók kracht en levendigheid geven. Hoe kun je jouw innerlijke kind omarmen en helen? In dit artikel laat Susanne Hühn, psychotherapeute en auteur van Het innerlijke kind in je relatie, je de zeven poorten naar de genezing van je innerlijke kind zien én de grimmige wachters die ervoor staan.

Hoe functioneert het innerlijke kind? Hoe kunnen wij onszelf genezen? Wat heeft het binnen de relatie nodig? Welke aspecten mogen eindelijk geactiveerd worden? Er is heel veel liefde, begrip, medeleven en kracht nodig om het innerlijke kind van jezelf en van je partner een goede plek te geven, vooral wanneer jullie elkaar steeds weer op dezelfde plaatsen raken. Raken, dat wil zeggen dat jullie steeds opnieuw over dezelfde onderwerpen een koude of verhitte oorlog tegen elkaar voeren!

In dit artikel laat ik de bordjes zien op de heilige reis van de liefde. Tijdens deze reis zullen we zeven poorten tegenkomen, waar we doorheen moeten gaan. Elke van deze zeven poorten heeft een grimmige wachter, die overwonnen wil worden – maar het is de moeite waard. Laten we samen gaan, samen lukt het ons. Misschien slenter je wel heel ontspannen door de eerste poort en vraag je je af wat ik je eigenlijk wil meedelen. Maar onverhoeds sta je voor de vierde poort en weet je niet hoe je het (innerlijke kind) de baas kunt worden… Ik verheug me er zeer op je daar dan te mogen ophalen.

De zeven poorten naar de genezing van je innerlijke kind

De eerste poort: erkennen wat er aan de hand is

Voor de eerste poort staat de duistere draak Ontkenning. Je zit vast in een patroon, en raakt verstrikt in tegenstrijdige gevoelens. Om je daarvan bewust te worden, is een geweldige stap uit de vlucht-, aanvals- of bevriezingssituatie nodig. Wij moeten, als we werkelijk door de eerste poort willen gaan, zeer eerlijk tegenover onszelf zijn, naar binnen kijken waar het pijn doet, zelfs waar de schaamte vandaan komt.

De tweede poort: radicale eigen verantwoordelijkheid

Voor de tweede poort staat de duistere draak Slachtofferrol. Bij de tweede poort gaat het erom de neiging tot pijnvermijding en daarbij de slachtofferhouding te erkennen en er de verantwoordelijkheid voor te dragen, dat je op zo’n moment in een rol gevangen bent en daarom onaangepast reageert (overdreven gevoelig en weerbarstig of met overdreven veel zorg tot controlerend). Doordat je je daarvan bewust bent en de verantwoordelijkheid ervoor op je neemt, ben je alweer dichter bij jezelf gekomen, zelfs als je het nog niet kunt veranderen.

De derde poort: niet-aanvalsverdrag

Voor de derde poort staat de duistere draak Wraak. Het lijkt gemakkelijk om door deze poort te komen. Natuurlijk verplichten we ons zelf graag de ander niet aan te vallen. Maar het is voor mensen die zich bezighouden met psychologie en spiritualiteit juist heel moeilijk om de draak van de wraak te erkennen. Het zien van je woede als uitdrukking van je levenswil is waarschijnlijk in strijd met je zelfbeeld, vooral als je al lang ‘aan jezelf werkt’.

De vierde poort: echte spijt en het verzoek om vergeving

Voor de vierde poort staat de duistere draak Schaamte. Waarom is er eigenlijk een poort nodig voor deze vanzelfsprekendheid? Omdat onze hersenen – ik kan het niet vaak genoeg herhalen – proberen ons te beschermen tegen pijn en onaangename ervaringen. Maar wat kun je voor je innerlijke kind en voor jezelf doen als vergeving niet werkt? Wat is eigenlijk de zin van vergeving, wat verwachten we ervan? Waartoe dient vergeving? Het antwoord is, dat we eindelijk innerlijke vrede willen ervaren.

De vijfde poort: duidelijke afspraken maken

Voor de vijfde poort staat de duistere draak Onverantwoordelijkheid. Deze poort nodigt jullie uit te onderzoeken of jullie eigenlijk enig idee hebben van de relatie die jullie hebben, en of je hetzelfde met elkaar en van elkaar verlangt. Vind, als dat niet het geval is, oplossingen, door heel duidelijk en oprecht met elkaar te praten. Deze poort roept jullie ook op eenduidige overeenkomsten met elkaar te sluiten.

De zesde poort: goedmaken en accepteren dat de ander het goedmaakt

Voor de zesde poort staat de duistere draak Weigering Door Trots. Verwijt elkaar niet meer wat gebeurd is, maar laat het achter je – dat is immers de bedoeling van de vereffening. Neem afstand van het uitoefenen van de macht die je door het aangedane onrecht meende te hebben en accepteer de vereffening.

De zevende poort: het geluk van het innerlijke kind

Voor de zevende en laatste poort staat de duistere draak Angst Voor Afhankelijkheid.

De draken die jullie wilden beletten door de vorige poorten te gaan, zijn bevrijd en helder en licht geworden. Waarom weigerden zij jullie eigenlijk de toegang, waartoe dienden de duistere draken? Welnu, we hebben over pijnvermijding gesproken, dat is één reden, maar er is nog een andere. Zoals alle draken die zichzelf respecteren, bewaken ook deze draken een schat. Deze schat incasseren jullie als jullie door de laatste poort zijn gekomen: de wederzijdse genezing van je innerlijke kinderen.