donderdag 26 mei 2022

De symboliek van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

De symboliek van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren


In het paasverhaal staat Jezus centraal, Jezus kan je zien als een symbool voor het ego, een Ik. Zolang het Ik verbonden is aan de wereld kan hij niet de verlossing bereiken, om dit te bereiken zal hij moeten sterven.

De kruisiging wordt in gang gezet door het “verraad” van Judas.

Uit het Judasevangelie blijkt al dat dit geen verraad is, maar dat Jezus zelf vraagt om hem te verraden/overleveren aan de Romeinen.

Symbolisch zie je dus dat het Ego zelf niet in staat is om zich op te offeren, maar een Judas nodig heeft om het Ego te verraden. Judas kan je zien als een persoon in de buitenwereld, maar zou ook een element kunnen zijn van je ware Zelf.

Niet leven naar je Ware Zelf

 

Uiteindelijk wordt Jezus veroordeeld en moet zijn eigen kruis dragen… het kruis zou hierbij symbool kunnen staan voor de last van de zonde. De zonde is niet die dingen die hij fout gedaan heeft, maar de zonde van het niet leven naar je ware Zelf. Deze last is zwaar, hij is er bewust van en sleept zich voort naar de berg Golgotha. Op die weg valt hij enkele malen, er zijn echter helpers die hem weer overeind helpen zodat hij zijn (spirituele) pad kan volbrengen.

 

De kruisiging

 

Uiteindelijk wordt hij gekruisigd, hij heeft pijn, verdriet, voelt ontreddering, voelt zich verlaten… en roept tot God (keert naar zijn ware innerlijk)… uiteindelijk komt het mooiste, namelijk de aanvaarding en onderwerping van het lot, het is zoals het is… en op dat moment kan hij de woorden spreken “het is volbracht” waarna het Ego sterft.

 

Het Ware Zelf

 

Jezus is nu dood, het ego is afgelegd, vervolgens is hij 3 dagen dood om uiteindelijk weer op te staan, als zijn ware Zelf, Jezus de Christus, iemand die zijn ware goddelijke natuur gevonden heeft en verbonden is met de Bron… (een niet gedeeld mens = heel mens).

Twijfels overwinnen

 

Toch is na de wederopstanding het verhaal niet afgelopen, er komen namelijk twijfels bij de discipelen… is hij wel werkelijk de Christus… ook hier zou je de discipelen als symbolen van het innerlijk kunnen zien. Hoe vaak twijfelen we niet, zijn we werkelijk wel verlost, zijn we wel goden, etc… Deze twijfel en ongeloof worden gesymboliseerd door de discipel Thomas (de ongelovige)… hij moet weggestuurd worden, de twijfel en het ongeloof overwonnen.

 

Hemelvaart

 

Pas na enige tijd volgt de slotfase, namelijk de hemelvaart… Jezus heeft zijn ware Zelf gevonden, is de Christus geworden, heeft zijn twijfels overwonnen, en bereikt uiteindelijk de staat van verlichting ( = de hemelvaart)….

 

Pinksteren

 

Nu pas is zijn spirituele pad werkelijk volbracht… en zie, het woord, de boodschap wordt toegankelijk voor vele mensen die om hem heen waren, dit noemt men in de Bijbel de uitstorting van de heilige geest, oftewel vele anderen werden geraakt door dit voorbeeld en waren in staat dit spirituele pad uit te dragen naar de rest van de wereld.

 

Ieder zijn eigen weg

 

En zo zie ik dat ieder mens op zich zijn eigen kruisiging zal moeten doormaken.

 1) Het lijdenspad = bewust worden dat je niet leeft naar je ware aard

 2)  de kruisiging = het durven opofferen van het ego

 3) de overgave = het aanvaarden van dat wat is en komen tot je Zelf

 4)  het sterven van het ego = de dood van het ego

 5) de opstanding van het ware Zelf = herrijzen als je ware Zelf

 6)  de overwinning van de twijfel = vertrouwen dat dit je Zelf is

 7) de heelwording = uiteindelijke verlichting

Dit doen we voor ons zelf, maar niet alleen daarom, ook anderen worden geraakt door het bereiken van deze hoogste toestand van zelfbewustzijn.

Bron: Soulbasics


❥ Speciale dank aan: Inspirerend Leven
www.inspirerendleven.nl