vrijdag 7 mei 2021

Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam Geschreven door Saskia De Bruin

Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam


Pijn, vermoeidheid, buikpijn, duizelig, zo voel je je. En je klachten zijn helemaal niet vaag. Die voel je heel duidelijk. Je weet precies wat je voelt. De klachten kunnen heel hevig zijn, ontwrichtend. Je kunt er moedeloos van worden en het kan je leven behoorlijk ontwrichten. Alleen de artsen weten niet hoe het komt. Niet de klachten, maar de inzichten over dit soort klachten zonder medische oorzaak zijn vaag.

Omdat veel artsen kijken door een biomedische bril. Dat wil zeggen: als er een klacht is, moet er iets stuk zijn. Maar het kapotte wordt bij “vage klachten” niet gevonden. En dan moet je er maar mee leren leven, was toe nu toe vaak het advies.

SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Dit soort klachten wordt tegenwoordig vaak SOLK genoemd. Dit staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Er begint iets te veranderen in de visie en aanpak van deze SOLK klachten. Er zijn artsen die hele heldere inzichten over deze onverklaarde klachten hebben. Bijvoorbeeld John E. Sarno. Hij was revalidatiearts in Amerika en hielp heel veel mensen herstellen van pijn en vermoeidheidsklachten. Over zijn visie schreef ik in mijn boek Weg van de pijn.

Maar ook Gabor Maté, een Canadese arts en huisarts, die het boek boek Wanneer je lichaam nee zegt schreef, is een goed voorbeeld. In zijn boek beschrijft hij hoe het immuunsysteem onder druk komt te staan, wanneer je jezelf teveel onder druk zet. Denk aan Peter Levine die over trauma schreef dat in het lichaam opgeslagen kan blijven en klachten kan veroorzaken (De tijger ontwaakt). Of tot slot Marten Klaver, een Nederlandse neuroloog, die een heel nieuw inzicht ontwikkelde over onvoldoende verklaarde klachten (Zaken doen met emoties).

De oorzaak van onverklaarbare klachten

De verklaringen lopen soms wat uiteen, maar over de oorzaak zijn deze nieuwe denkers het eens. De klachten worden veroorzaakt door emoties in het onbewuste. Emoties die niet gekend, niet gevoeld, niet ervaren en niet uitgedrukt zijn. In onze tijd komen deze onverklaarde klachten meer voor. Tegelijkertijd is er in onze samenleving steeds minder plaats voor emoties. We maken contact via sociale media en telefoon, maken minder oogcontact en zijn banger voor intimiteit en aanraking. Banger voor dat wat anders is dan wij. We leven veel meer individueel.

We doen teveel ons best een mooi beeld van onszelf neer te zetten. En wat we werkelijk voelen houden we binnen. We zijn “cool” en succesvol. Terwijl we ons van binnen soms zo moe, bang en alleen kunnen voelen. En dan zijn er ook nog oude pijnlijke herinneringen en ervaringen, waarvan we niet eens weten dat ze ons vanuit ons onbewuste beïnvloeden en bezwaren.

In contact komen met onze emoties

De zoektocht naar de oorzaken van SOLK-klachten moet gaan richting onze emoties. En we moeten minder zoeken naar de symptomen en manieren om die het zwijgen op te leggen. Onze klachten spreken over waar we zelf (bewust en onbewust) over zwijgen. Helende stappen moeten daarom gezet worden richting het in contact komen met onze diepere emoties. Onze klachten zijn echt en moeten serieus genomen worden. We stellen ons niet aan. We hebben serieuze hulp nodig.

De klacht is als een lampje op het dashboard van de auto. Het lampje uitschakelen, repareert de motor niet. En de motor van ons welzijn bevindt zich in ons onbewuste. We verdienen artsen die met ons durven te kijken naar onze emoties. En die ons helpen de emotionele en psychologische angel te vinden die onze klachten veroorzaakt. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn boek Weg van de pijn.

Saskia de Bruin