Werken grote kristallen beter en krachtiger dan kleine kristallen? Interessante vraag toch?
Want als dit klopt dan zouden we beter het formaat baksteen in onze broekzak of handtas kunnen stoppen dan knuffelstenen. En zouden mijn kristalleggingen als onprettig kunnen worden ervaren door de fikse gewichten op je lichaam.
Laten we eerst kijken naar hoe kleine en grote kristallen nu eigenlijk ontstaan.
In hun pure vorm ontstaan alle kristallen vanuit het vloeibare magma in de kern van onze aarde.
Onder druk en door het verschuiven van aardplaten en -lagen beweegt de vloeibare massa richting de aardoppervlakte. In combinatie met processen als afkoeling, verhitting en stolling worden onderweg kristallen gevormd.
Gaat dit proces heel snel? Dan zullen kleine kristallen ontstaan.
Bij een traag proces, en denk dan aan miljoenen jaren, vormen zich grote kristallen.
Maar heeft het formaat invloed op de werking?
De werking van kristallen wordt vooral bepaald door de trillingsfrequentie en deze hangt af van het soort en type kristal. Het is dus niet zo dat hoe groter het kristal is hoe beter deze werkt. De grootte kan wel net heel subtiel een andere ervaring bieden.
Wat is trillingsfrequentie eigenlijk?
Alles is energie, alles is onderdeel van een web van verbonden elektromagnetische trillingsfrequenties. Dit web verbindt alle atomen en deeltjes in het universum. Het is een dans van atomen, elektronen, fotonen en elektromagnetische velden. Alles is met elkaar verbonden en vindt zijn weg door ons Universum.
Een trillingsfrequentie is de beweging van atomen en deeltjes door energie.
Een atoom dat sneller beweegt heeft een hogere trillingsfrequentie dan langzamer bewegende atomen. Tijdens het vormingsproces van kristallen, onder immense druk, zoeken de beschikbare atomen een verbinding met elkaar in een zo klein mogelijke ruimte. De atomen worden op die manier heel geordend gerangschikt in kristallijne roosters. De wijze waarop deze atomen kunnen bewegen is daarmee vastgelegd en dus een uiterst constante trillingsfrequentie. De atomen zijn immers onderdeel van een bijzonder geordend systeem, de kristallijne rangschikking van het kristal.
Afhankelijk van welke atomen op het moment van ontstaan aanwezig zijn vormen zich verschillende kristalsoorten. Kwarts is het meest voorkomend, de basis bestaat uit siliciumoxide. Zijn er andere atomen aanwezig dan ontstaan er andere verbindingen en kristallen, de trillingsfrequentie is dan ook anders. Er zijn immers andere atomen, verbindingen en kristalroosters aan de orde, die dan ook anders bewegen.
Hoe kies je nu het juiste formaat kristal?
Je kunt je voorstellen dat grote kristallen kostbaar zijn, ze zijn zeldzaam en het delven ervan is een tijdrovende precisie-klus. Ze hebben een hoge decoratieve waarde, je kunt een groot kristal een mooi plekje in je huis of tuin geven. Daarentegen kunnen kleine kristallen weer gemakkelijk gebuikt worden voor kristalleggingen of om bij je te dragen. Stem de grootte vooral af op het doel waarvoor je het wilt gebruiken.
Gebruik je gevoel en kies een formaat dat goed aanvoelt voor jou
Grietje Ritsma
www.gewoongrietje.nl