vrijdag 25 december 2020

KERST ~ Sheryl Paul ~ Hilde Heijn



KERST
Kerst gaat niet zozeer over openen van cadeaus, als over het openen van ons hart.
Het verdragen van eenzaamheid is voor de meeste mensen één van de moeilijkste uitdagingen van het leven... Onze cultuur heeft perfecte afleidingen ontworpen waardoor we steeds drukker zijn met allerlei dingen buiten ons, shoppen, series kijken, reizen en vooral zo veel mogen consumeren. En zo verzetten wij ons tegen het afdalen in “het grote niets”. Pas na alle series, feestjes en reisjes krijgen de angsten, waaraan we proberen te ontsnappen, voldoende ruimte om hun wijsheden met ons te delen. Luister goed naar wat ze te zeggen hebben, want deze tijd is bij uitstek de periode voor het ontstaan van nieuwe patronen, ideeën dromen en creatieve processen.

HET TEGENOVERGESTELDE
Veel mensen voelen rond de feestdagen een bepaalde eenzaamheid. Feestdagen zijn immers het ultieme podium voor teleurstellingen en pijn. Altijd als we bepaalde gevoelens verwachten komen juist tegengestelde gevoelens omhoog. Deze gevoelens blijven ons roepen, net zo lang tot we toegeven.
Juist omdat we onze gevoelens proberen weg te duwen steekt die overbekende pijn van feestdagen en transities de kop op en wurmt zich via een omweg door de achterdeur van je psyche naar binnen.
Iedereen draagt immers oud zeer met zich mee en tijdens feestdagen komen vaak zulke latent aanwezige pijn aan de oppervlakte. Dat kan pijn zijn die ontstond bij de scheiding van je ouders, overlijden van een dierbare, of verdriet door een recent gesneuvelde relatie. Het kan voelen alsof je helemaal geen familie meer hebt.
Het punt is dat niemand het perfecte pijnloze leven heeft. Dat bestaat namelijk niet. En om deze pijn te overwinnen moeten we de onverwerkte pijn onder ogen willen komen.

NODIG DE PIJN UIT AAN DE FEESTDIS
Nodig de komende dagen de pijn uit en neem de tijd om over je gevoelens te praten of schrijven. Nodig ook alle pijn expliciet uit. Reserveer een stoel voor teleurstelling, een stoel voor rouw en een troon voor alle hartenpijn.
Door er openlijk over te vertellen maak je echt goed contact met je onverwerkte, menselijke emoties. Zo kan spanning en angst verdwijnen, kan heling plaatsvinden en komt er ruimte voor diep doorvoelde dankbaarheid. ✨ Dat wens ik ons allemaal toe!

© Sheryl Paul


Bij dit hoofdstuk kwam ik aan vandaag... wat een mooie timing! Fragment uit het boek: De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid: www.ankh-hermes.nl/auteur/sheryl-paul- Warm aanbevolen!