Wist je dat jouw lichaam allerlei reinigingssystemen heeft?
Je lichaam beschikt over veel eigen detox-systemen. En dat is maar goed ook. Tijdens je leven produceert jouw lichaam automatisch veel afvalstoffen. Daar heeft Moeder Natuur gelukkig allerlei reinigingssystemen voor bedacht. In dit artikel lees je over deze verschillende ontgiftingssystemen en over de allerbelangrijkste: het lymfatisch systeem.
Zelfreiniging: een aantal voorbeelden
Snot: Snot zorgt ervoor dat je lichaam allerlei ziekteverwekkers eruit kan gooien die via je ademhalingssysteem naar binnen proberen te dringen. Lang leve snot dus!
Adem: Met je uitademing gooit je lichaam de CO2 eruit die ontstaat als je leeft. Geef dus niet alleen die koeien de schuld! Die CO2 eruit is best handig, anders verzuur je. Bij een zuurtegraad die te veel afwijkt, verlopen allerlei fysiologische processen niet meer (goed). Lees in dit artikel hoe je je zuurbase weer in balans kunt brengen.
Urine: Zuren worden bijvoorbeeld uitgescheiden via je nieren en je urine.
Darmen: Je darmen produceren ontlasting. Wist je dat ook je darmen over een soort zelfreinigend vermogen bezitten? Hoe dat werkt, daar lees je hier meer over.
Deze vier systemen zijn je waarschijnlijk wel bekend. Een minder bekend, maar zeer belangrijk, ontgiftingssysteem van je lichaam is je lymfatisch stelsel.
Het lymfatisch stelsel
Het lymfestelsel is een enorm belangrijk onderdeel van het ontgiftingssysteem. Het lymfestelsel is net als je bloedvatstelsel een vatenstelsel. Ze lopen parallel aan elkaar. Het lymfestelsel is twee keer zo lang als het bloedvatstelsel.
Het lymfevocht (ook wel lymfe genoemd) bevindt zich in die vaten. Het vervoert ook stoffen net als de bloedvaten. Het vervoert en verwerkt afvalstoffen, beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers. De lymfe haalt deze op door je hele lichaam heen. Het maakt die stoffen onschadelijk en voert ze af. Het lymfestelsel werkt dus als een filter en reinigingsdienst van het lichaam en is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem.
Kun je jouw lymfe ondersteunen?
Je lymfesysteem werkt goed zolang de lymfe er goed doorheen stroomt. Er zijn enorm veel dingen die je kunt doen om je lymfatisch systeem in beweging te zetten. Dit zijn twee supereenvoudige tips met groots effect:
1. Ribbenkast bewegen
De ribbenkast is een enorme lymfatische pomp en essentieel voor de doorvoer van lymfevocht. Die ribbenkast beweegt op en neer door? Juist! Rustig en diep in- en uitademen.
Inademen:
Adem eerst richting je buik, daarmee til je je ribbenkast op. Laat je longen zich daarna verder in de breedte vullen waardoor er ook druk naar buiten ontstaat op je ribbenkast.
Uitademen:
Laat je adem rustig naar buiten vloeien en blaas het laatste restje met een beetje kracht eruit. Zo kan jouw ribbenkast maximaal omlaag zakken.
Je kunt dagelijks drie momenten inplannen om tien keer diep in-en uitademen. Bijvoorbeeld direct na het wakker worden, voor de lunch en ‘s avonds voor het slapen gaan. Focus je tijdens het in- en uitademen op het lymfevocht dat in beweging wordt gezet en door de lymfevaten wordt gestuwd.
2. Bewegen
Wat je ook kunt doen om je lymfe in beweging te houden, is dagelijks zelf bewegen. Als je intensief beweegt dan ga je transpireren en daarmee verwijder je ook afvalstoffen uit je lichaam. Dubbele bonus!