Hoe zit dat dan? Als je lichaam maar een tijdelijk iets is, wat steeds verandert, en daardoor in principe niet eens echt bestaat, hoe kan het dan dat je toch ziek wordt?
En soms ziek blijft. Of soms zelfs overlijdt aan je ziekte?
In hoeveel lichamen heb jij al gewoond?
Ziek zijn is niet normaal. Zonder enige hulp van jou klopt je hart, geneest een schaafwond, groeit je haar en werken je darmen. Je huid wordt elke maand volledig vernieuwd en je lever elke zes weken. Een gebroken bot groeit weer aan. Zelfs je lever kan weer aangroeien. Omdat je hele lichaam steeds letterlijk wordt vervangen, lijkt het totaal niet meer op het lichaam waar je in woonde toen je een baby was. Dat lichaam bestaat niet meer. Maar jij, de persoon die in jouw lichaam woont, en die steeds verhuist naar een volgend lichaam, is er nog wel.
Je lichaam is niets anders dan de projectie van je eigen bewustzijn.
We zijn allemaal energetische wezens en alles wat we denken en doen wordt beïnvloed en gecreëerd door energie. Wat jij denkt, wat je verwacht en hoe jij je voelt, uit zich in je lichaam. Op deze manier communiceer jij de hele dag met je cellen. Je lichaam weet precies of jij tranen van blijdschap huilt of tranen van verdriet. Zodra jij je blij en gelukkig voelt begint je lichaam chemische stoffen aan te maken die je beschermen tegen allerlei ziektes.
Maar wanneer je woede opkropt of steeds depressieve gedachten hebt, dan stuur je ‘giftige’ boodschappen naar je lichaam en produceert je lichaam ‘giftige’ chemische stoffen, waardoor er ziektes in je lichaam kunnen ontstaan.
Wil je tot leven komen in plaats van ziekte creëren, dan zullen je emoties door je lichaam moeten stromen (e-motion = energy in motion). Wanneer je ze onderdrukt of ontkent, omdat je ze niet wilt voelen, of gelooft dat je ze niet mag voelen, blokkeer je die stroom en maak je je vatbaar voor ziekte. Ook wanneer je ervan overtuigd bent dat je je ‘giftige’ gewoontes niet kunt laten varen of niet kunt stoppen met het herkauwen van bepaalde ervaringen uit je verleden, maak je jezelf vatbaar voor ziekte.
Wist je dat terugdenken aan traumatische ervaringen uit je jeugd net zoveel stress in je lichaam geeft als toen het werkelijk gebeurde? Zo kan onverwerkt verdriet uiteindelijk leiden tot hartproblemen, onderdrukte boosheid tot een hoge bloeddruk en onopgeloste innerlijke conflicten tot kanker.
Candace Pert, auteur van Molecules of Emotion, legt uit in een voor de Nobelprijs genomineerde onderzoek, hoe emoties ons lichaam beïnvloeden op celniveau:
“Als trauma’s en negatieve emoties niet worden verwerkt, worden ze fysiek opgeslagen als cel in het geheugen, en voorkomen ze hierdoor dat deze cellen deel uitmaken van de constante chemische communicatie die plaatsvindt in het lichaam. De herinneringen sluiten deze cellen niet alleen af, maar kunnen leiden tot emotionele en fysieke aandoeningen, jaren nadat de gebeurtenis plaatsvond.”
Als je hetzelfde blijft denken, blijf je dezelfde resultaten houden.
Wil je niet ziek(er) worden, dan zul je met jezelf aan de slag moeten gaan. Laat die ander of die situatie niet langer je leven negatief beïnvloeden. In plaats van je te verzetten tegen emoties die je niet (meer) wilt voelen, is het beter jezelf af te vragen welke boodschap erin verborgen zit. Probeer duidelijk jouw grenzen aan te geven in plaats van dat je je grenzen door anderen laat bepalen. Hoe meer jij in staat bent om volledig je authentieke zelf te zijn en te doen wat jou blij en gelukkig maakt, hoe groter je weerstand tegen ziektes wordt.
Je krijgt niet wat je wilt maar wat je nodig hebt
Ik was zelf, voor mijn kanker, wat men noemt een ‘pleaser’. Omdat alles wat ik deed, in mijn jeugd, nooit goed genoeg was, zocht ik mijn erkenning bij anderen, in de hoop een compliment te krijgen. Doordat ik me vaak had laten kwetsen, was ik erg introvert geworden.
Ik liet eigenlijk niets meer zien van wat er werkelijk in mij omging en had een hoge muur om mijn emoties gebouwd. In de hoop liefde en aandacht te krijgen deed ik jarenlang alleen wat anderen van me verwachtten. Maar hoe erg ik ook mijn best deed, er veranderde niks. Omdat ik niet veranderde. Maar dat zag ik toen nog niet. Als gevolg daarvan kreeg ik uiteindelijk kanker en nog wat later een burn-out. Deze ziektes hebben mij de ogen geopend en me genezen van mijn destructieve en ziekmakende gedrag. Het onderstaande Soefi gebed is daar een mooi voorbeeld van:
Ik vroeg God om kracht,
En ik kreeg moeilijkheden om me sterk te maken.
Ik vroeg God om wijsheid.
En ik kreeg problemen om op te lossen.
Ik vroeg God om voorspoed,
En ik kreeg verstand en kracht om te werken.
Ik vroeg God om moed,
En ik kreeg gevaren om te overwinnen.
Ik vroeg God om liefde,
En ik kreeg mensen om te helpen.
Ik vroeg God om gunsten,
En ik kreeg kansen.
Ik ontving niets van wat ik vroeg,
Maar kreeg alles wat ik nodig had.
Bescherm jezelf tegen jezelf
Als je ziek wordt schreeuwt je lichaam: Wees jezelf en ga meer van jezelf houden! Kom weer tot leven! Word proactief in plaats van reactief. Als jij je nooit geliefd of geaccepteerd hebt gevoeld, ga dan van jezelf houden en jezelf accepteren zoals je bent. Stop ermee iemand te zijn die je niet bent in de hoop geaccepteerd te worden door anderen. Stond je er altijd alleen voor, ga dan jezelf goed verzorgen en verwennen. Moest je altijd van alles? Kijk vanaf nu eerst wat je zelf graag wil. Werd je vroeger altijd door iedereen afgekraakt of afgewezen? Word dan je eigen aanmoediger. Laat je niet langer kwetsen of kwaad maken, maar bepaal zelf je eigen gevoelens. Verwijder al je ‘giftige’ gedachten, emoties, overtuigingen, leefpatronen, stress, mensen met wie je omgaat, en wees zelf degene waarvan je hoopte dat de ander dat voor jou zou zijn.
Wanneer je altijd alleen maar doet wat anderen van je verwachten en je volgt niet je eigen hart, dan kan je een ziekte als kanker aan het creëren zijn. Ga doen wat je passie is, ook al betekent dat dat je daardoor vrienden verliest of je baan moet opgeven. De meeste mensen weten wel wat ze willen gaan doen, maar ze hebben niet de moed of de kracht om het om te zetten in daden.
Hoe weet je of je goed bezig bent? Als wat je doet je energie geeft in plaats van dat het je energie kost. Kom niet pas tot leven wanneer je ziek wordt, maar doe vanaf vandaag wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het zal je gezonder maken en je gevoel van eigenwaarde versterken.( gekopieerd )