zaterdag 28 november 2020

Specerijen die aandoeningen helpen genezen ~ Daniel The Healthman



Specerijen die aandoeningen helpen genezen

De natuur heeft altijd het beste voor met ons. Miljoenen jaren natuurlijke evolutie heeft een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie ligt opgeslagen in het DNA van de mens. Dit houdt in dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft en dat de parels van de keuken, specerijen precies DAT BEZITTEN wat het lichaam nodig heeft. Meer luisteren naar het lichaam en minder naar het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn te begrijpen wat het lichaam echt nodig heeft. De natuur weet uiteindelijk altijd wat het beste is voor de mens, niet de mens zelf. Bovendien zijn specerijen nog eens fantastische smaakmakers.


Specerijen activeren het slijmvlies van de darmen waardoor er betere opname is van de verteerde voeding! Specerijen hebben een zeer gunstige werking op de spijsvertering. Kruiden en specerijen zorgen ervoor dat de voeding echt verteert wordt. Zodanig dat je lichaamscellen en weefsels goed gevoed worden met levensnoodzakelijke voedingsnutriënten en al hun functies naar behoren te kunnen volbrengen. We weten dat een goede spijsvertering de basis vormt van je algehele gezondheid inclusief de immuniteit. Specerijen geven jou de kracht om emotionele stabiliteit te cultiveren. Negatieve emoties oplossen en weerstand tegen stress hangt ook af van en goed werkende spijsvertering.


Fenegriek helpt krachtig om vastzittende afvalresten met verdroogd slijm tussen de darmvlokken op te lossen waarbij de opname van voedingsnutriënten gestimuleerd wordt.
Fenegriek is koortswerend, tonisch voor de weefselopbouw, verminderd zwellingen, werkt diuretisch en verbetert het vetmetabolisme waarbij het lichaamsvet vermindert.
Fenegriek heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt licht naar vers hooi.
Ideaal voor soepen, wortel en knolgewassen, gebak en groentegerechten.




Zwart mosterdzaad heeft een ontstekingsremmende werking. Het zorgt dat je ingewanden gezond blijven en stimuleert de doorbloeding.
Zwart mosterdzaad is een bron van essentiële tryptofaan, een aminozuur, belangrijk voor de aanmaak van serotonine in het slijmvlies van de dikke darm.

Het ondersteunt de cellulaire immuniteit, ruimt afvalstoffen en toxines op.
Zijn verwarmend effect helpt bij aandoeningen van de luchtwegen en lost vastzittend slijm op.
Zwart mosterdzaad wordt eerst meegebakken in het vet en daarna meegekookt in de bereiding van de gerechten. Ideaal bij rijst, linzen en groentegerechten. Mosterd is een aangename en beetje scherpe toevoeging bij gerechten, het doet de speekselvloed toenemen.



Anijs brengt rust in de spijsvertering, het zorgt voor een frisse adem.
Medicinaal wordt anijs gebruikt als spijsverteringsmiddel.
Anijszaad is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Het bevat vitamine C, B1, B2, B5 en B6. Mineralen uit anijszaad zijn in goed opneembare vorm voor het lichaam, ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, zink, magnesium, seleen en kalium.
Het medicinale effect van het uitwendig gebruik van anijszaad leunt grotendeels op de antibacteriéle werkingen. Essentiële olie van anijszaad werkt goed tegen schurft, hoofdluis en hoofdmijt. Anijszaad wordt gebruikt tegen hoest, kinkhoest, taaislijmziekte, astma, winderigheid, krampen, slijmvorming, spijsverteringsproblemen, lichte hoest, opgeblazen gevoel, ook wordt anijszaad ingezet als diureticum. Anijs werkt goed tegen menstruatiekrampen.



Bonenkruid wordt gebruikt als antiseptisch middel en algeheel tonicum.
Windverdrijvend, bevordert de spijsvertering, expectorans (slijmoplossend). Helpt bij verkoudheid en bronchitis. Bonenkruid helpt koorts minderen.
Een bonenkruidaftreksel is dorstlessend en aanbevolen bij diabetes. Menstruatiebevorderend middel. Werkt tegen flatulentie (winderigheid), gastro-enteritis (buikgriep), gastrogieën en jicht, aandoeningen van de luchtwegen.
Eveneens werkzaam bij slecht ruikende stoelgang, wormen, overmatig zweten, catarre (ontsteking neusslijmvlies), neusbloedingen, lage bloeddruk, huidinfecties, maagpijn, dyspepsie of slechte spijsvertering, milde diarree en vermoeidheid.



Gember is verwant aan kurkuma of de geelwortel en bevat meer dan zestig sporenelementen en dertig verschillende aminozuren. Gember is antiviraal, antibacterieel en antischimmel. Het doodt eveneens parasieten. Bevordert de immuniteit en het vermogen om afvalstoffen en toxines op te ruimen. Anti-stress werking. Gember ontspant alles in je lichaam.
Gember verhoogt de productie van vitamine B12 door bacteriën te stimuleren in de dunne darm. En zeer belangrijk, gember helpt de opbouw van DNA bij de mitose. Gember is veelzijdig en kan worden gebruikt bij Indigestie, reisziekte, braken en misselijkheid, oprispingen, hersenmist, aanhoudend hoog cholesterolgehalte, maag die van streek is, reflux, spasmen slokdarm, galblaas en colon, allerlei spijsverteringsstoornissen, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, spierpijnen en spierspasmen, spierkrampen, spanning, gastritis, bloedingen, duizeligheid, rugpijn, hoofdpijn, voedselallergieën, hoest, keelpijn, sinuspijn, congestie in de bloedvaten, gewichtstoename, incontinentie, voedselgevoeligheid, mineraaltekorten, urineretentie en diarree. Gember heeft een genezend effect bij lupus, reumatoïde artritis, schildklierziekte, bijnieruitputting, reuma, laryngitis, pancreatitis, galstenen, artritis Psoriatica, coeliakie, spastisch colon, maagbreuk, slaapapneu, galstenen, spastische blaas, slapeloosheid (wel nooit ‘s avonds gember nuttigen), verkoudheid en influenzavirusinfectie, klierkoorts of mononucleose, migraine, overgroei van schadelijke bacteriën in de darmen, eczeem, psoriasis en vele huidaandoeningen.

De positieve effecten van kaneel worden verstrekt als het ingenomen wordt in combinatie met honing. Ook de krachtige werking van honing wordt hierdoor versterkt. Kaneel wordt in de westerse keuken meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel wordt gebruikt als dessert. Therapeutisch is de Ceylon kaneel werkzaam tegen aandoeningen van de ademhalingswegen en hoest. Gebruik het royaal in je voeding. Expectorant of slijmverdrijvend en verwarmend. Het zuivert het bloed en werkt pijnstillend, is anti-bacterieel, anti-viraal en anti-schimmel.
Kaneel versterkt eetlust en stimuleert de vertering van de voeding. Elimineert teveel zweet, verdrijft wind en werkt krampopheffend. Werkt genezend bij Artrose, schimmels (candida), diabetes en insulineresistentie, herstellend bij lymfeklierkanker en leukemie. verder werkzaam tegen ongemakken zoals darmkrampen, opgeblazen gevoel, slechte adem, eetlustverlies en diarree, chronische en acute ontstekingen, menstruatiepijn, koude voeten, overmatig zweten, verkoudheid, bacteriële overgroei in de dunne darm; hoest en sinusproblemen.

Het eten van kardemom heeft een stimulerende gunstige uitwerking op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem. Zwarte kardemom wordt in Tibet vooral gebruikt voor aandoeningen van de milt. Ideaal specerij voor mensen met overgewicht, kouwelijkheid en algemene zwakte. Elimineert afvalstoffen en toxines. In kardemom zit veel goed opneembaar ijzer. Dat is goed nieuws voor mensen met bloedarmoede en andere mineralen tekorten. Het Bevat eveneens grote hoeveelheden mangaan, verder ook andere mineralen zoals zink, magnesium, fosfor, kalium en calcium.
Kardemom bevat ook enkele waardevolle vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, B6 en C. Kardemom is werkzaam tegen aandoeningen zoals dysenterie (zwarte kardemom), anorexia, bronchitis, lever- en galproblemen. Verder bij ongemakken zoals winderigheid, pijn in de darmen, braakneigingen, slijmvorming, overmatig zweten, indigestie, constipatie, verkoudheid en wormen. Kardemom helpt bij plasproblemen en urineweginfecties, aangezien het de nieren ondersteunt.



Kruidnagel werkt verjongend op het lichaam doordat het zeer veel antioxidanten bevat die de groeihormonen stimuleren tijdens de diepteslaap. Kruidnagel bevat veel vitamine C en vitamine K., calcium, magnesium en mangaan.
Het stimuleert de bloedsomloop, geeft veel energie en vitaliteit. Wekt potentie op. Verfrist de mond en de adem. Het ondersteunt de cellulaire immuniteit en helpt het lichaam zelfs om zware metalen te verwijderen. Kruidnagel stimuleert de speekselvloed, stimuleert de eetlust en zorgt voor een goede absorptie van de voedingstoffen. Reinigt het lichaam van opgehoopte slijm in de darmen. Kruidnagel is werkzaam bij colitis, dystonie, diarree, intestinale koliek, ziekten van het rectum en hypotensie. Geneest ontstekingen van de slijmvliezen van de tong, tandvlees en bij periodontale aandoeningen. Bewezen zijn effectiviteit bij de behandeling van laryngitis, faryngitis, rhinitis, tonsillitis, frigiditeit, bij potentiestoornissen, schurft, oorontsteking en ontstekingen van de maxillaire sinussen. Het stopt de groei van kankercellen en is werkzaam bij leukemie. Langdurig gebruik ervan helpt de bloeddruk te normaliseren, alsook herstelt het de functies en verhoogt de tonus van de uterus. Verschillende middelen op basis van deze plant helpen te ontdoen van likdoorns, wratten en grote goedaardige tumoren. Kruidnagel is een krachtige regulator van de menstruele cyclus. Het wordt gebruikt als een afrodisiacum.
Kruidnagel olie wordt uitwendig gebruikt bij astma, bronchitis, artritis en krampen. De olie wordt toegevoegd aan baden en wordt ook gebruikt om te inhaleren.
Kruidnagel werkt slijmoplossend, verdrijft wind, is krampopheffend en verlicht pijn, darmklachten, reuma, misselijkheid, winderigheid, braakneigingen, overgevoeligheid, opgeblazenheid en spierpijn. Een kruidnagel in de mond doet tandpijn verdwijnen en geneest abcessen. (eugenol olie uit de kruidnagel is het werkzame bestanddeel). Eugenol ontsmet mond en keel. De desinfecterende eigenschappen van kruidnagel kregen erkenning al in de Middeleeuwen.
Kruidnagel helpt ondanks zijn sterk verwarmende eigenschap ook bij diarree, overdreven dorst, te weinig of teveel maagzuur. Zuivert het bloed en helpt het hart en de leverwerking. De etherische olie kan je gebruiken bij insectenbeten en om hardnekkige mijten te verdrijven.



Tijm is eveneens windverdrijvend en krampopheffend. Tym is sterk antibacterieel en antiviraal, stimuleert de bloedsomloop. Het bevat de bittere en wrange zuiverende smaak. Tijm stimuleert krachtig de spijsvertering en bevordert de eetlust.
Het is een middel tegen wormen. Werkt urineafdrijvend en bevordert de galsecretie.
Samen met laurier en peterselie is tijm een krachtige smaakmaker die de speekselproductie stimuleert. Tijm is rijk aan antioxidanten, ijzer, vitamine K, calcium en mangaan. Het bevat ook tryptofaam, een aminozuur belangrijk voor de aanmaak van serotonine. Tijm bevat thymol, met krachtige geneeskrachtige eigenschappen, zoals een positief effect op de percentage gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Omega 3 is een krachtige zuurstofmagneet en bouwsteen van de celmembramen. Tijm is wormdodend en werkzaam tegen virale aandoeningen omwille van zij sterk ontgiftend effect. De hele lijst van specerijen vind je in het programma alles over voeding op de website.

Daniel The Healthman
Vertrouw op je lichaam en genees jezelf
Je bent veel meer dan je denkt
Warme groet