maandag 25 maart 2019

Als we echt iets aan klimaatverandering willen doen / 24 maart 2019 / http://uitjebewust.nl/

Als we echt iets aan klimaatverandering willen doen
24 maart 2019 / http://uitjebewust.nl/

De hetze over het klimaat loopt hoog op. Iedereen is bang dat zijn of haar toekomst of die van hun (toekomstige) kinderen in gevaar is door wat er zich nu in de wereld afspeelt. Klopt helemaal! Als we zo doorgaan met ons door de maatschappij aangewakkerde consumptiegedrag, dat gebaseerd is op hebben, hebben, hebben ten koste van alles en iedereen, zullen dieren die we als mens een waarde hebben gegeven (waaraan geld te verdienen is) en de mensheid de planeet gaan verlaten. 

Daar waar geld verdienen de basis vormt, is de mensheid bereid plunderingen uit te voeren. Ook al verdwijnen hierdoor levensvormen die de balans van het mega grote ecosysteem Moeder Aarde in stand houden. Moeder Aarde zal voortleven en zichzelf herstellen. En heel eerlijk gezegd, heeft ze hier meer kans toe zonder de mens dan met.
Het beeld dat is gekweekt als het om milieuvriendelijkheid gaat en de maatregelen die daaraan geplakt zijn, geven de mens het gevoel dat ze goed bezig zijn. Bijvoorbeeld door de elektrische auto, zonnepanelen, windenergie, enz. Hier moet een en ander rechtgezet worden.
Als we echt iets aan klimaatverandering willen doen, dan zal er gebruik gemaakt moeten worden van wat er al in zijn natuurlijke vorm is en waarbij Moeder Aarde NIET verder geplunderd hoeft te worden.
Accu’s
Als er iets niet natuurlijk is, dan is het een accu. Er verschijnen nu steeds meer producten waarbij een zwaardere accu nodig is dan voorheen. Daarnaast komen er nieuwe producten op de markt die allen een accu nodig hebben om ze te laten functioneren. De elektrische auto, de elektrische fiets, speelgoed, gadgets als smartwatches, enz. Een accu is niets anders dan een batterij. Als we iets aan klimaatverandering willen doen, dan moeten we als mensheid deze nieuwe producten NIET KOPEN. Ten eerste wordt Moeder Aarde enorm geplunderd van grondstoffen, zoals zout en andere zeer schaarse (edel)metalen. Haar ecosysteem heeft niet voor niets zoutvlakten. Die hebben een functie in het geheel. Massaal verdwijnen deze nu doordat de mensheid is voorgespiegeld dat elektrisch rijden fantastisch is tegen klimaatverandering. Niets in minder waar dan dit. De productie van de elektrische auto is vele malen vervuilender dan wat er nu rondrijdt. Als je de hele keten doorloopt van het winnen van grondstoffen, het water dat verspilt wordt en de fabricage dan is de footprint ronduit schandalig te noemen. En de mens maar denken dat hij goed bezig is.
Ten tweede kunnen we niets met de afgedankte accu’s. We weten niet wat we met de zuren moeten doen. We kunnen ze niet teruggeven aan de natuur, want die wordt hierdoor compleet verwoest. Voor hergebruik is geen alternatief voorhanden. Het enige dat overblijft is afval, dat schadelijk is voor alles wat leeft. Moeder Aarde raakt dus steeds verder leeg en kaal, zonder dat daar iets voor in de plaats komt. Zoutvlaktes liggen op plaatsen waar zij bijdragen aan het ecosysteem. Als deze vlakten verdwijnen, heeft dat klimatologisch verstrekkende gevolgen en we zijn hard op weg.
De mensheid beheerst de kunst sneller iets te kunnen afbreken dan dat de natuur het weer kan herstellen.
In stand houden
De enige reden waarom deze ontwikkelingen met veel enthousiasme aan de man worden gebracht, is omdat er oude systemen achter zitten die alleen het oogmerk geld verdienen hebben ten koste van alles en iedereen. Stel dat we zelf onze energie zouden kunnen opwekken? Dan hebben de energiemaatschappijen geen inkomen meer en dus geen bestaansrecht. Paniek in de tent. Hoe houden we wat we hebben in stand? Door zogenaamd milieuvriendelijke oplossingen te lanceren waardoor de mensheid in ieder geval evenveel of het liefst nog meer energie gaat gebruiken. En waar moet die energie vandaan komen? Gewoon van de vervuilende, ziekmakende, plunderende kolencentrales, zodat die actief blijven en kunnen doorgaan met het verzieken van de planeet.
Windmolens
Is wind de oplossing om energieneutraal bij de dragen? Op zich is er niets mis met windenergie. Wind is van nature aanwezig en daar mogen we gebruik van  maken. Wat de mensheid is vergeten of misschien nog niet kán weten, is dat windmolens aan de ene kant wind vangen en het aan de andere kant weer afgeven alleen dan een tandje zwaarder als het om thermiek gaat. Denk aan de motor van een vliegtuig die aan de ene kant lucht aanzuigt om uiteindelijk de voortstuwende kracht te krijgen om op te stijgen. Wat gebeurt er met het klimaat als windenergie ons winden oplevert waar het land van uitdroogt en het water verdampt? Als je de was buiten hangt is die in de wind zo droog toch? Grote windmolenparken beïnvloeden het weer. De wolkvorming, de regenval, of juist droogte. Hogedruk- of lagedrukgebieden worden intenser doordat deze nu ook laag in de atmosfeer beïnvloed raken. Het weer wordt nog onstuimiger, intensiever en onvoorspelbaarder. Dit kan door windparken op het land of in zee desastreuze gevolgen hebben.
Zonnepanelen
Voor zonnepanelen geldt eigenlijk hetzelfde als voor accu’s. De grondstoffen die hiervoor gebruikt worden, plunderen de aarde. Daarnaast is er nog een neveneffect. Zonnepanelen (en warmtepompen met hun brommende aandrijving ook) beïnvloeden het energetische ZIJN van mens en dier. De straling die van deze panelen afkomstig is, is zeer schadelijk. Daar is de mensheid nog niet achter, maar het duurt niet lang meer of de relatie zal gelegd worden tussen ziektes en zonnepanelen in de directe omgeving. Onze daken zijn niet bestand tegen deze straling, die dwars overal doorheen gaat en als het regent, spoelt er van alles de aarde in. Het is net als in Tsjernobyl. Daar bloeit de natuur gewoon door, maar geen mens of dier kan er leven door de onzichtbare, maar inmiddels wel meetbare radioactiviteit. Door zonnepanelen toe te passen, dragen we dus totaal niet bij aan het behoud van ons leven op deze planeet. Het wordt er eerder steeds meer onmogelijk door. 
Van plastic naar papier?
Papier komt van bomen. Bomen zijn de longen van Moeder Aarde en zetten CO2 om in zuurstof, waardoor alles wat leeft kan ademen. Bomen (en planten) zijn prachtige natuurlijke fabrieken. Ze maken ons leven en dat van alles wat zuurstof nodig heeft, hier op aarde mogelijk. Lees goed. Bomen hebben CO2 nodig!
In een wereld zonder CO2, overleven bomen en planten niet. Het gaat om de balans en die is ver te zoeken. Zeker nu er ook massaal gezonde bomen gekapt worden om het 5G-netwerk uit te kunnen rollen. Te veel CO2 en te weinig bomen is ongezond. Andersom niet. Bij te veel bomen en te weinig CO2 vindt natuurlijke selectieproces plaats, waarbij de zwakste bomen het niet zullen redden.
Bomenkap voor welk doel dan ook, moet op deze aarde zoveel mogelijk voorkomen worden. Als we plastic bannen, is het meest logische alternatief om te verpakken papier of karton. Wat de vraag naar bomenkap stimuleert. Geen best alternatief. Tenzij we leren al het papier en karton dat al op onze planeet aanwezig is te recyclen en te hergebruiken, totdat dat niet meer mogelijk is. Op dat moment kan het dienen als brandstof die ingezet kan worden voor diverse doeleinden.
Toch moeten we plastiminderen met zijn allen. Daar waar plastic geen toegevoegde waarde heeft, het gewoon weglaten. De maatschappij is wat betreft plastificeren koekwous geworden en daar zijn we het met zijn allen over eens, alleen we blijven gewoon kopen. Papier hoeft vaak niet de verlossende vervanger te zijn. Er zijn zoveel meer milieuvriendelijke alternatieven mogelijk. Denk aan her te gebruiken zakjes, potten, blikken, enz.
Afval re-re-recyclen
De mensheid zou zich nog veel meer mogen toeleggen op recycling. Niet 1 ronde, maar meerdere. Dus maak je van plastic een bank, wat gebeurt er met die bank, nadat deze zijn functie niet meer kan vervullen. Maak je schoenen van plastic, wat gebeurt er met die schoenen als de zolen versleten zijn? Gaan ze dan terug de keten in om te worden gerecycled? Of liggen ze alsnog op de afvalhoop? De mensheid wordt gevraagd om verder te denken dan 1 ronde en hier passende oplossingen te bedenken. Omdat bedrijven vooral zijn gefocust op het gewin van de eerste ronde, nemen ze hun verantwoordelijkheid niet voor de volgende. Terwijl die juist mede verantwoordelijk is voor de grote impact op het klimaat en de gevolgen daarvan.
Vergeten
Op deze planeet is zoveel afval aanwezig dat we er geen raad meer mee weten. We zijn helemaal vergeten dat we vroeger helemaal een afval kenden. Natuurlijke materialen werden gebruikt, hersteld en hergebruikt, totdat er geen gebruiksfunctie meer was. Op dat moment kon het item teruggegeven worden aan de natuur, want daar kwam het ook vandaan. Om een voorbeeld te geven: van elk dier werd alles gebruikt. Het vlees als voedsel voor mens en dier. De huid werd verwerkt tot onderdak, kleding, schoeisel, beddengoed, kussens, enz. De ingewanden werden niet weggegooid. Er werden trommels van gemaakt of ballonnen voor de kinderen. Botten, hoorns en hoeven deden dienst als messen, versierselen, kookgerei, naalden, enz. Er was geen wegwerpmaatschappij, want je was blij met en dankbaar voor alles wat Moeder Aarde jou gaf.
Door de intrede van geld en technologie en daaraan verwant chemie is hier verandering in gekomen. Ontwikkeling is nooit slecht, alleen zijn we helemaal kwijt dat er een natuurlijke keten in stand gehouden dient te worden die circulair is. Dat zoveel betekent als je onttrekt iets uit het systeem, maar je geeft er ook iets aan terug. Kanttekening hierbij is dat dat ‘iets’ dan iets moet zijn waar de keten baat bij heeft. Onder keten wordt de natuur verstaan, want natuur is de basis van ons hele bestaan.
Hoe het er nu aan toe gaat op de wereld is dit volledig uit balans geraakt. Er zijn zoveel kunstmatige producten die wel teruggegeven worden aan de natuur, maar waar zij helemaal niets mee kan. Een soort stank voor dank eigenlijk. Daar zien we nu op grote schaal de resultaten van. Het is de reden waardoor de grote rivieren overal ter wereld waar volken nog in de gedachtenpatronen van weleer leven enorm vervuild zijn geraakt. In hun natuurlijke oer zit dat wat je niet meer nodig hebt terug de natuur in kan. Traditiegetrouw geven zij hun afval aan de rivier.  Zich niet beseffende dat door de wijziging van materiaalsamenstelling zij hun hele eigen ecosysteem verwoesten, want de natuur kan niets met kunstmatige materialen. En zo is het ook met alle bedrijven die klakkeloos chemicaliën en ander afvalwater lozen op de aderen van Moeder Aarde.
In de westerse wereld gaat het wat dat betreft er iets beter aan toe. Ons afval wordt verzameld en dan is het weg. Althans weg van jouw directe leefomgeving. En als iets weg is, dan hoef je daar geen zorgen meer om te maken toch? Opgeruimd staat netjes. Eh? Als je ziet wat er bij afvalstations wordt weggebracht, zouden we ons als mensheid de ogen uit de kop moeten schamen. Het gaat hier niet alleen over plastic, of restafval van het huishouden. Ook daar valt natuurlijk heel veel winst te behalen door hier anders mee om te gaan, maar hier gaat het over gewoon goede producten waarvan het kleurtje uit de mode is, waarvan de eigenaar vond dat het tijd werd voor iets nieuws, waarvan er inmiddels zoveel van zijn geproduceerd, dat je ze aan de straatstenen niet meer kwijtraakt. Dat geldt ook voor inboedel waarvan de eigenaar is overleden. Afgedankt, om wat voor reden dan ook en al deze spullen worden vernietigd. Hè, we zouden toch iets teruggeven aan de keten? Want zo klopte de balans toch weer?
We nemen alleen nog maar
Doordat geld ons ruilmiddel is geworden, nemen we alleen nog maar. Dat betekent dat tot in den treure grondstoffen, halffabricaten en soms ook complete producten, dieren en gewassen worden onttrokken aan Moeder Aarde, die al dan niet geheel verwerkt worden tot alles wat wij nodig hebben. We rekenen af, gebruiken totdat het onze interesse verliest en gooien het dan weg en kopen iets anders dat onze hebzucht op dat moment denkt nodig te hebben. Waar is hier de balans? Waar wordt de natuur gevoed? Waar wordt Moeder Aarde herstelt?
Lief mens, je kunt niet alleen maar nemen in het leven. Als hebzucht jouw drijfveer is en blijft, zul je nooit ontdekken waar het in het leven echt om draait. Jij bent onderdeel van een veel groter geheel, de circle of life. Geven en nemen. Waarbij geven eerst komt en dan pas nemen. Onder nemen wordt in dit geval bedoelt: nemen wat je nodig hebt. Niet meer, niet minder. Het is nu niet eens andersom. Het grote onverzadigbare nemen van alle huidige systemen (overheid, bedrijven, banken en verzekeraars) en van de mensheid leidt tot de eindigheid van ons bestaan op deze planeet. De zeeën raken leeg, de oogsten gaan mislukken, water droogt op of is niet meer drinkbaar. Het is aan jou om nu te starten met geven. Want geven is voor velen moeilijker geworden, omdat het in een systeem van geldelijke verrijking niet past. Als gevolg daarvan is het bewust de vergetelheid in gedrukt.
Geven en ontvangen
Nemen kunnen we beter vervangen door ontvangen. Geven en ontvangen wordt dan het gezegde. Zo is het van oorsprong ook bedoeld, maar misschien is het in de loop van de tijd verandert in nemen. Als je geeft, ontvang je altijd, op welke manier dan ook. Daar zorgt het universum voor.
Bewust leven
Als we iets aan klimaatverandering willen doen, dan zal elk mens moeten gaan geven aan Moeder Aarde. Zich in moeten zetten, hoe klein dan ook. Bewust leven verkiezen boven hebzucht, want uiteindelijk heeft dat je tot nu toe alleen kortstondige blijdschap gebracht en de behoefte naar meer, meer, meer alleen maar in stand gehouden. Keuzes maken om bij te dragen. Niet zomaar nieuw kopen en weggooien, maar (uit)delen, repareren, opnieuw gebruiken in dezelfde of een andere toepassing. Materialen kiezen die Moeder Aarde geen schade aanrichten en waarvan je zeker weet dat er ook iets voor in de plaats komt of je het uiteindelijk aan haar kan teruggeven, zodat het weer een bron is waar ander leven profijt van heeft.
Als we dit massaal zouden doen, dan is er geen plaats meer voor oude systemen. Systemen die ons het liefst zien als we in angst leven, met verdriet, boosheid en onmacht. Die het nooit hebben over liefde, compassie, respect en dankbaarheid. Als je het grote plaatje ziet, dan weet je dat jij in charge bent over jouw leven en de levens die hierna kunnen plaatsvinden als jij nu andere keuzes maakt.
Onzin?
We zijn toch goed bezig met al die voorzieningen? Als je werkelijk geïnteresseerd bent en Moeder Aarde een warm hart toedraagt. Lees je dan is in over elektrische auto’s, zonnepanelen en windenergie. Al dit stimuleert juist klimaatverandering in plaats van andersom. Wordt wakker en zie wat er werkelijk gaande is. Daarna is de keuze om het anders te doen veel eenvoudiger.  
Wil jij weten hoe je zelf kunt bijdragen? JeZELF gezond kan houden en daarmee ook Moeder Aarde? Misschien is dan de Levensstijlgids How to survive as HSP’er (LINK: http://uitjebewust.nl/publicaties/levensstijlgids-how-to-survive-as-hsper-a-guide-for-the-builders-of-the-new-world/) iets voor jou.

http://uitjebewust.nl