zondag 23 februari 2020

De nodige mentaliteitsverandering voor een meer duurzame en vreedzame samenleving! / Door Marlon Wong-Sioe

De nodige mentaliteitsverandering voor een meer duurzame en vreedzame samenleving!
Door Marlon Wong-Sioe


Wat nodig is – willen we een meer vreedzame en duurzame samenleving zien – is een mentaliteitsverandering. Dit is waar mijn boek Een spirituele samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven over gaat. Helaas is er vaak veel weerstand tegen deze mentaliteitsverandering – deze verandering in ons denken. Toch is ze broodnodig voor een duurzame voor ieder aangename toekomst!

Een spirituele samenleving gaat over het aanpakken van de problemen in de samenleving bij de bron. De bron van problemen in de samenleving is een collectieve liefdeloosheid in het denken. Het is een tekort aan besef van intrinsieke waarde, -motivatie en holisme.

Klinkt dat te vaag? Hoe zou het zijn als (vrijwel) al het geld en alle aandacht die nu gaat naar het ontwikkelen van nieuwe wapens zou gaan naar open-minded ethisch onderzoek naar nieuwe geneesmethodes? Hoe zou het zijn als overheden ervoor zouden zorgen dat de gezondheidszorg voor iedereen volledig en al toegankelijk is? Hoe zou het zijn als iedereen gewoon zou erkennen dat iedereen – ongeacht zijn of haar toestand van zijn- recht heeft op een fatsoenlijk onderkomen?


Iedereen heeft recht op tegemoetkoming in zijn/haar basisbehoeftes. Ieder heeft dus recht op redelijk onderdak, passend onderwijs, passende gezondheidszorg en de nodige middelen om sociale contacten te kunnen onderhouden en zich creatief uit te kunnen drukken. Niet erkennen dat mensen hier altijd recht op hebben is niet menswaardig. Er is dan sprake van een liefdeloosheid in het denken. En hier is het dat een mentaliteitsverandering gewenst is. Waarom? Omdat het ons allemaal ten goede komt!

Intrinsieke waarde gaat over waarde die er is ongeacht de ‘uiterlijke toestand’. Mensen hebben een intrinsieke waarde, evenals dieren en de natuur. Mensen zijn altijd van waarde, gezond of ziek, hard werkend in een betaalde baan of zonder een betaalde baan, aardig of onaardig. Op basis hiervan hebben ze het recht op alle nodige basisvoorzieningen om een menswaardig leven te leiden. Als we de intrinsieke waarde die alle mensen hebben ontkennen dan maken we ook onze eigen rechten afhankelijk van onze lichamelijk gezondheid, carrière en gemoedstoestand. Dit in plaats van deze veilig te stellen in dat wat voorbij het veranderlijke/tijdelijke ligt.

‘Ja, maar als we iedereen voorzien in hun basisbehoeftes – ook de mensen die niks doen – dan wordt het een puinzooi.’ Bla, bla, bla…wanneer houd dit soort denken nou eindelijk (in vredesnaam) eens op. Wanneer stoppen we nou eens onszelf in de vingers te snijden door te ontkennen dat iedereen altijd recht heeft op het beste? Op vrede en geluk!

Voel jij je niet veel beter – sterker, helderder, gemotiveerder – wanneer je op consistente basis wordt gewaardeerd? Als je genoeg vrijheid hebt – vrije tijd, geld en energie –  doe je dan niks meer of heb je hobby’s? Er wordt vaak vergeten dat mensen een intrinsieke motivatie hebben. Ieders liefdevolle intrinsieke motivatie kan en zou de drijvende kracht van de samenleving horen te zijn. Dit erkennen maakt deel uit van de broodnodige mentaliteitsverandering.

Wat maakt er nog meer deel uit van de broodnodige mentaliteitsverandering? Het is holistisch leren denken. Het is ophouden – gewoon ophouden – met doen alsof alles compleet afgescheiden van elkaar bestaat. Verdiep je eens in het ecosysteem en zie hoe alles op aarde met elkaar in verband staat. Verdiep je eens in hoe volgens moderne natuurkundige theorieën alles met elkaar in verband staat. Ook in het dagelijks leven is het niet moeilijk te zien. Mensen hebben met hun gemoedstoestand invloed op de collectieve sfeer. Een onvriendelijke collega op het werk heeft een heel andere invloed op de dynamiek in het team dan een vriendelijke collega. Dus stoppen met te doen alsof alles los van elkaar bestaat en stoppen met denken dat je een ander kan schaden zonder dat de negativiteit die hierbij komt kijken invloed heeft op jouzelf. Zo, nu we erover uit zijn dat de wens om een ander te kwetsen onzinnig is, hebben we een gemeenschappelijk doel. Er samen op vooruitgaan! Samen leven in vrede!

Ja, dit bereiken is nog steeds een heel proces. Een mentaliteitsverandering kan echter nu op dit moment gemaakt worden. Het kan in een oogwenk gebeuren! In plaats van te denken het altijd beter te weten – en je ondertussen niet vredig te voelen – denk je eens: ik ben bereid om de dingen anders te zien. Je erkent dat je je op sommige levensgebieden geblokkeerd voelt en neemt zelf verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt. Je erkent dat mensen elkaar beïnvloeden – en dat je anderen mag wijzen op hun verantwoordelijkheid en grenzen aan mag geven – maar erkent ook zeker je eigen vermogen om de blokkades die je zelf hebt op te lossen.

Blokkades oplossen – angst, verdriet, schuld, schaamte, woede en haat loslaten – kan een heel proces zijn, maar de keuze is zo gemaakt. Switch! Geen angst maar liefde! Geen angstvallig vastklampen aan het bekende maar liefdevolle innerlijke overgave! Geen vasthouden van haat en nijd maar bereid zijn te vergeven – vrijheid te geven aan het goede en liefdevolle – ook al weet je (nog) niet hoe.

Het is deze mentaliteitsswitch die de samenleving nodig heeft willen we meer en meer een werkelijk duurzame en vreedzame samenleving zijn.

In een sfeer waarin ieder elkaars intrinsieke waarde erkent, waarin liefdevolle intrinsieke motivatie door iedereen wordt erkent en we inzien dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, ontstaat een prachtige samenleving! Een spirituele samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijke samen te leven biedt nuttige en praktische handvaten om hierbij te helpen!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020