zondag 21 juli 2019

Het omgekeerde plaatje: terug naar een gezond ecosysteem ~ uitjebewust

Het omgekeerde plaatje: terug naar een gezond ecosysteem

geschreven door uitjebewust 19 juli 2019

Op social media wordt een afbeelding gedeeld over een ecosysteem, die door de volgorde vooral benadrukt hoe het ooit was en hoe het nu is. Aangezien de bewustzijnsgroei van de mensheid, mede gedwongen door de signalen uit de natuur, enorme sprongen maakt, kun je dit plaatje ook positief benaderen. Aan jou om ‘na te voelen’ en te bekijken hoe jij Moeder Aarde kan helpen met het herstel.

1 is een ecosysteem, waarbij in balans met en respect voor de natuur wordt geleefd, wat een enorme ‘rijkdom’ van leven, letterlijk en figuurlijk oplevert.

2 is een ecosysteem waarbij delen door menselijk handelen zijn verwijderd. Dat heeft direct impact op de balans van het geheel en je ziet dat er voor sommig leven geen plek meer is.


3 is een ecosysteem, waarop het woord eco vrijwel niet meer van toepassing is. De mensheid is vergeten dat samen met de natuur leven een rijk bestaan oplevert op alle fronten. In plaats daarvan wordt getracht de natuur naar onze hand te zetten en dat lukt aardig, zolang je maar kunstmatige (lees onnatuurlijke) verdelgers en mestmiddelen gebruikt. Met moeite perst Moeder Aarde nog energetisch zwakke gewassen uit de vrijwel levenloze grond. Er is geen plek meer voor (on)gedierte, want daar heb je alleen maar last van. Dit is onze huidige situatie over de hele wereld. De gevolgen van deze onbalans en de enorme impact die dit op ons leven heeft, komen steeds duidelijker aan het licht. Een kale armzalige toekomst, terwijl we in rijkdom zouden kunnen leven.

Wat daarvoor nodig is? We beginnen bij plaatje 3 en draaien de volgorde om:

Systeem 3

Het besef dat door de jacht op winst de werkelijke natuur wordt verjaagd. Dat uitputting van de gronden en het naar de hand willen zetten van de natuur toch niet zo’n goed idee was, omdat er mensen ziek worden van het eten van deze gewassen, de aarde er maar doods bijligt, het water vervuild is, het weer verandert en er van alles uitsterft, uiteindelijk ook de mens.

Systeem 2

Ook al zijn er nog velen niet overtuigd van het vorige, toch zie je dat er overal ter wereld mensen opstaan die inzien dat het anders kan en mag en scenario 3 niet kunnen laten gebeuren, voordat het te laat is. In plaats van alleen maar te nemen ten koste van alles wat leeft, gaan zij teruggeven aan de natuur. Er worden bomen geplant, natuurlijke waterstromen worden hersteld en het land wordt vriendelijker en meer uit respect behandeld.
Hierdoor keert er verdwenen leven terug en krijgen meer en meer dieren weer een plek om te leven en mee te helpen aan het herstel van de natuurlijke balans, die er ooit al was. Dit is geen makkelijk proces, want het loslaten van oude patronen of erin terugvallen door twijfel en tegenwerking vanuit de huidige systemen die opbrengst alleen in geld uitdrukken, maken het er niet makkelijker op.
Laten we deze mensen steunen door hen te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door hun producten te kopen, je aan te melden als vrijwilliger of hun verhaal te verspreiden zodat jij ook bijdraagt aan het herstel. Hierdoor geef je hen de moed en het doorzettingsvermogen én je houdt er zelf ook een goed gevoel aan over. Want jij neemt niet meer alleen, je draagt nu ook bij. Vergeet ook de energetische waarde niet van de producten die zij verbouwen. Die is al vele malen hoger dan die van uit scenario 3 en dus gezonder voor jou.

Systeem 1

Het volledige herstel van scenario 1 komt er sowieso. De vraag is alleen: is het mét of zonder ons mensen en met of zonder dieren in de huidige vorm? Zoals mammoeten en dinosaurussen ook ooit plaats hebben gemaakt voor iets nieuws. Moeder Aarde trekt haar plan en dan kunnen we maar beter meewerken i.p.v. tegenwerken.
Sommigen bevinden zich al in dit scenario. Zij vormen het voorbeeld voor degenen die zich in 2 bevinden. Net zoals 2 het voorbeeld vormt voor 3. Meewerken aan het herstel van Moeder Aarde heeft niet alleen betrekking op landbouwgrond. Ook in jouw tuin of op jouw balkon, jouw straat, het park waar je graag komt, kun je gaan bijdragen.

Een paar tips?

  • Meer bijvrienelijk groen. (Let op: op de meeste gekweekte bloeiende planten bij de supermarkt en tuincentra komen wel bijen af die op zoek zijn naar voedsel, maar vinden niets… let maar eens op hoeveel bijen je er ziet vliegen op zo’n locatie en maak zelf de optelsom van wat hier aan de hand is)
  • Haal tegels weg, plant het balkon aan, maak een daktuin, strooi bijvriendelijk bloemenzaad in perken en bermen.
  • Ga eens op zoek naar winkels en boeren uit scenario 1 en 2. Koop daar wat je nodig hebt. Niet meer en niet minder. Luister naar hun verhalen en geniet van veel smakelijker én gezonder eten, meestal ook nog zonder al die plasticverpakking. Je zult ook merken dat jouw waardering voor dit voedsel hoger is, waardoor je er zuiniger mee omgaat en dus minder verspilt.
  • En, ook niet onbelangrijk: ruim jouw rommel én die van andere onwetende zielen op. Elk plastic flesje of tasje of aluminium blikje dat uit de natuur wordt verwijderd is er 1. Maak je niet boos, omdat er wéér wat ligt, maar voel je blij als je het opgeraapt hebt.
Samen komen we er wel!