zaterdag 3 september 2022

De spagaat van spiritueel ontwaken: energetisch loslaten en overgave Door Susanne Eijssen

De spagaat van spiritueel ontwaken: energetisch loslaten en overgave

   

De spagaat

Het grote Loslaten was begonnen. Loslaten van het beeld dat ik had van de wereld en de mens. Ik had tot dan toe géén idee dat we meer waren dan een driedimensionaal wezen met 5 zintuigen. Laat staan dat ik wist dat we onze wereld kunnen beïnvloeden met onze energie.

En er was ook het loslaten van mensen om mij heen. Met één been op de oude vertrouwde ijsschots en het andere steeds meer verplaatsend op de volgende.

Het feit dat mijn sterrenbeeld stier is, hielp niet bepaald mee; stieren houden van zekerheid. Dat geldt voor mij zeker! Doodeng dat loslaten, maar ik voelde ook dat ik geen keuze had.

De lessen in loslaten en overgave dienden zich vanzelf aan: het loslaten van mijn vaste baan en daarmee het beeld dat de buitenwereld van mij had. Maar ook het loslaten van mijn toekomstbeeld.

En, het moeilijkste voor mij: loslaten van financiële zekerheid en durven vertrouwen op overvloed. Dit lukte pas jaren later. Een dagenlange ‘aanval’ van netelroos bracht mijn angst in beeld. Ik had van top tot teen last van pijn en jeuk, alsof ik in de brandnetels was gevallen. Deze kwelling ging gepaard met gedachten rondom angst voor tekort. De boodschap was duidelijk: ik diende deze angst los te laten, anders zouden de lessen zwaarder worden. De pijn en jeuk dreven me tot overgave en daarna duurde het nog maar een paar uur tot de kwelling voorbij was. Sindsdien ervaar ik meer rust in mijn financiële situatie.

Ik leerde leven van dag tot dag en vertrouwen te hebben in mijn Hoger Zelf en signalen op mijn pad.

Overgave helpt je

Hoe meer het je lukt om je over te geven, des te soepeler jouw proces verloopt. Ons verstand is de grootste ‘sta in de weg’. Wanneer je beter begrijpt wat er gebeurt rondom spiritueel ontwaken, kan het verstand een stapje terug doen en lukt het je meer en meer om in overgave te komen. De video’s van Lorie Ladd brengen veel helderheid in de individuele en collectieve processen waar we nu doorheen gaan.



Innerlijk weten

Wanneer je beter begrijpt hoe we energetisch in elkaar zitten en waar onze innerlijke wijsheid zich bevindt, durf je daar meer en meer op te vertrouwen. Je ontleent steeds meer waarheid aan je eigen energetisch veld. De informatie die je ontvangt vertaalt zich in intuïtie en innerlijk weten. Je ‘weet’ steeds beter of de ander eerlijk is en wat er niet klopt aan het wereldbeeld dat ons voorgeschoteld wordt.

Dat maakt het tegelijkertijd lastig om met mensen te communiceren die zich nog volledig in 3D bewustzijn bevinden. In 3D zijn we gewend om te weten op basis van feiten en argumenten vanuit de ratio.

Omdat je van beide kanten communiceert op verschillende golflengtes, wordt het moeilijker om elkaar aan te voelen en te begrijpen.

In onze maatschappij wordt innerlijk weten nog niet erkend en wordt het ten onrechte gezien als een vorm van arrogantie. Wie ben jij wel om te beweren hoe het zit?! Er wordt veel belang gehecht aan deskundigheid gebaseerd op studie en diploma’s.

Vaak verontschuldigen cliënten zich als ze uitspreken dat ze iets gewoon ‘weten’: “Ik wil niet pocherig overkomen”, zeggen ze dan. Terwijl ik alleen maar blij ben dat ze hun innerlijk weten serieus nemen!

Trek je terug

Misschien ervaar jij ook dat je je in gesprekken steeds meer in een spagaat bevindt. Het is aanvoelen en aftasten óf je iets zegt en hóe je iets zegt. Daar heeft de één meer last van dan de ander.

Wanneer je het lastig vindt om je staande te houden bij anderen, is het raadzaam om een ‘kluizenaarsperiode’ in te lassen. Je tijdelijk terugtrekken kan je proces enorm ondersteunen.

Spreek minder af met mensen met wie je op het moment niet levelt en verminder bijeenkomsten met meerdere mensen (valt mooi samen met de coronamaatregelen). Of beperk het contact tot enkele mensen.

Ik merkte dat ik daardoor beter in mijn energetisch veld bleef, minder in mijn hoofd zat en meer vertrouwen had in mijn eigen proces.

Ook hierin kun je je in een spagaat bevinden: geef je voorrang aan gezelligheid en meedoen of aan je eigen pad? Als het je beide lukt is dat fantastisch, maar voor velen vraagt het om loslaten. Dit kan tijdelijk zijn; met sommige mensen heb ik later de draad weer opgepakt.

Bereid je voor

Heb je een feestje waar je gewoon bij wilt zijn of een ontmoeting met een dierbare die je graag ziet? Dan helpt het om je bewust te zijn van je energie vóór de ontmoeting. Door je vooraf af te stemmen op je Hoger Zelf, ben je meer in contact met je kern.

Hoe? Neem vooraf een moment van stilte. Adem een paar keer diep in en uit en word je bewust van je lichaam. Eventuele spanning laat je los door dat lichaamsdeel te ontspannen.

Visualiseer hoe de ontmoeting voor jou idealiter zou verlopen. Welk gevoel zou je willen ervaren? Kracht, lichtheid, openheid, verbinding… iedere ontmoeting is weer anders. Zie het voor je en VOEL het vooral.

Het hoeft maar kort, enkele minuten is meer dan genoeg.

Je kunt het effect merken door het bewust wel en niet te doen. En achteraf op te schrijven hoe je de ontmoeting hebt ervaren. Je zult zien dat het echt verschil maakt.

Valkuilen

Waak voor de valkuil dat je je wijzer voelt dan anderen omdat je bewuster in het leven staat en meer inzicht hebt in ons potentieel. Ik ben ook bekend met deze fases en raakte daar af en toe door gefrustreerd. Gelukkig had ik genoeg ruimte om te zien dat ieder zijn eigen pad bewandelt. En dat het in het licht van de eeuwigheid niet zo relevant is of iemand op dit moment bewuster wordt of later. Wat zijn nou een paar jaren in een zielenbestaan? Bovendien wist ik niet welke ballast deze mensen in zich mee droegen.

Soms verwachtte ik erkenning en begrip van anderen voor mijn pad. Ik vond het lastig als ze geen interesse toonden of het afwezen.

Tot ik me realiseerde dat ik ook niet altijd respectvol was over hún pad. Wie was ik dan om te verwachten dat ze mij boden wat ik zelf ook niet deed?

Ook dit was één grote les in loslaten. Het grappige was: toen ik later wel erkenning kreeg, was het voor mij niet meer belangrijk. Ik had mezelf al de erkenning gegeven.