vrijdag 24 juli 2020

DE VERBORGEN WIJSHEID VAN ANGST - Gekopieerd van de pagina en met dank aan Hilde Heijn


DE VERBORGEN WIJSHEID VAN ANGST - Gekopieerd van de pagina en met dank aan Hilde Heijn  
Angst vraagt van jou om het cadeau te omarmen van jouw echte identiteit... Dit schrijft Sheryl Paul in het boek: 'De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid' dat deze week verscheen.
Misschien hebben mensen je ooit gezegd dat je te gevoelig, te dramatisch, te emotioneel, te analytisch of ‘te’ van iets anders was. Nu je tot hier bent gekomen, weet je dat de onderliggende boodschap van zo’n ‘te’-opmerking (namelijk: ‘er is iets grondig mis met je’) volkomen onjuist is: er is absoluut niets mis met jou! Er is ook niets ‘te’ aan jou. Sterker nog: koester juist de eigenschappen waarvoor je je schaamde. Want als je gevoeligheid bijvoorbeeld niet meer als een last ervaart en het in plaats daarvan beschouwt als een bijzonder cadeau, dan ben je begonnen met het helen van de pijn die diep in je verborgen zat en laat je de wereld jouw complete jij zien.

ANGST IS UIT DE BOCHT GEVLOGEN GEVOELIGHEID
Op een bepaald niveau is angst uit de bocht gevlogen gevoeligheid. Dit betekent dat wanneer je gevoelige natuur (en iedereen is in de kern gevoelig) niet met zachtheid en vriendelijkheid is behandeld, en je ouders niet wisten hoe ze je konden begeleiden door de grote gevoelens van het leven (verdriet, boosheid, jaloezie, eenzaamheid, teleurstelling, frustratie, om er een paar te noemen) en hoe ze je rituelen of oefeningen konden beiden om je te helpen om je weg te vinden door het bewustzijn van de dood, maar in plaats daarvan je beschaamd hebben met boodschappen als “Zand erover” of je wegstuurden met je grote gevoelens omdat ze geen idee hadden hoe ze ermee om moesten gaan (omdat ze zelf nooit hebben geleerd hoe ze met hun eigen gevoelens om kunnen gaan), toen had de gevoeligheid geen andere keuze dan te transformeren in angst.

Op deze manier is angst een verdedigingsmechanisme om je te beschermen tegen de kwetsbaarheid van het ervaren van de rauwe gevoelens van het menszijn. Angst, als mentale staat, maakt dat je uit je hart reist en je verschuilt in de veilige kamers van de geest. Het was een briljant verdedigingsmechanisme dat je ooit goed van pas kwam.

DIT IS DE WIJSHEID VAN ANGST
Zoals bij een labyrint volg je de symptomen van angst als je naar het centrale punt in jezelf draait, en vervolgens draai je terug de wereld in, en weer terug naar de kern van jezelf. Naar binnen en naar buiten, geven en ontvangen, inademen en uitademen, je innerlijke bron vullen tot het overstroomt naar de wereld toe, en het hart van de wereld aanraken terwijl je verder gaat op je helende pad van binnen.
Dit is hoe we dienen vanuit een plats van volheid in plaats van leegte, vanuit geluk in plaats van verplichting. Hoe meer onze harten openen en verzachten, hoe meer de harde schil van verdediging en bescherming weg mag vallen. Met een onverdedigd hart zijn we in direct contact met de pijn van de wereld, en worden we gedreven om iets te doen, om te geven en te dienen.
Dit is de wijsheid van angst: de roep om naar
binnen te keren zodat je je innerlijke bron kunt
vullen en terug naar buiten te keren om te geven
aan een wereld die jou nodig heeft.

De tijd is aangebroken! - 


– Sheryl Paul