vrijdag 22 juli 2022

Matrix 1: Red Pill / Door: Alue K. Loskotová ~ 22 juli 2022


Matrix 1: Red Pill

Door: Alue K. Loskotová – 18 Juli 2022

Wat als de wereld niet is wat het lijkt, maar slechts een fantasierijk en ingenieus spel is om te voorkomen dat wij de waarheid zien? Dat de mensheid een energiebron is voor andere wezens die achter het gordijn opereren en onze levens, gedachten, verlangens en handelingen beheersen? Wat als deze gedeelde werkelijkheid van ons slechts een droomwereld is die bestaat uit vele miljarden individuen die het er collectief over eens zijn dat het de echte wereld is?

Wat als onze waargenomen werkelijkheid eigenlijk een programma is om ons in een zoete onbewuste slaap te houden?

Als je deze waarheid begrijpt en het idee accepteert dat we in een droomwereld leven, kun je een strijder worden en daarna een ziener. Je taak is dan om de biorobots uit hun sluimering te wekken en hen de waarheid te laten zien. Het matrixsysteem loopt ten einde en staat op het punt om te worden omgevormd tot een prachtige nieuwe wereld, die de ontwaakte zieners gestalte zullen geven.

De Uitverkorene, die begrijpt waar het in deze wereld om gaat, moet de biorobots wekken, hen bevrijden uit hun illusie en hen kennis laten maken met de waarheid. Dit wordt de Ontbinding genoemd.

Toen The Matrix in 1999 uitkwam, waren miljoenen kijkers verrukt over de fantastische special effects en het gedurfde plot. Ze omarmden dankbaar deze film, die ze terecht beschouwden als Hollywoods ultieme creatie. Maar slechts een handvol individuen met een onconventionele kijk op de wereld zagen er iets anders in. Sindsdien is hun aantal gestaag gegroeid.

Want er zit een grote boodschap in The Matrix die voor een creatieve tiener gemakkelijker te zien is dan voor een volwassene. De meeste volwassen kijkers zijn immers al volleerde mensen en missen daarom de flexibiliteit, verbeeldingskracht en misschien zelfs een zekere mate van desillusie die nodig zijn om de film op een dieper niveau – als waarheid – te begrijpen.

Adolescenten, die hoe dan ook aanvoelen dat deze realiteit ongemakkelijk en vaak oninteressant voor hen is, zullen de rode pil gemakkelijker slikken dan een tevreden volwassen slaper.

Anderen zijn blijkbaar nog niet klaar voor de ontkoppeling.

The Matrix is meer dan de zoveelste science fiction blockbuster. Het is een signaal uit de echte wereld. Vanuit de wereld van Morpheus, vanuit Zion, naar dit labyrint waarin wij ons bewegen. Het is hierheen gestuurd om ons te laten zien waarin we leven en ons een aanwijzing te geven om ons te helpen de waarheid te begrijpen en ons los te koppelen.

De essentie van de matrix kan worden samengevat in drie basisfeiten:

* Deze wereld is een labyrint, geweven van onze eigen gedachten, dromen, angsten, verlangens. Dit maakt het ons onmogelijk de waarheid te zien, omdat we zo druk bezig zijn ze in ons leven te vervullen en na te jagen.

* In werkelijkheid zijn we niet vrij en biorobots leven slechts in de illusie dat we een keuze hebben. De matrix heeft voor ieder van hen een berekend plan. De enigen voor wie de matrix geen plan heeft, zijn de ontwaakten en de zieners die de tekenen volgen en weten hoe ze door het systeem moeten navigeren.

* Mensen zijn een bron van energie. Deze energie wordt verkregen door destructieve emoties (het Monster’s Tale Inc. en de verzameling van schreeuwen). De Matrix is een geraffineerd programma om ons af te leiden dit te beseffen.

Alleen zeer vrijgevochten of zeer gedesillusioneerde mensen zijn in staat dit te begrijpen. En toch is dit idee helemaal niet nieuw. Het is in onze geschiedenis in vele culturen aanwezig geweest. Vele mythen, religies en zelfs de wetenschap hebben gesuggereerd dat deze wereld niet is wat hij lijkt te zijn.

Religie vertelt ons dat we geen controle hebben over ons lot, dat alles wordt beheerst door een hogere goddelijke macht boven ons, en dat we daarom deel uitmaken van een enorm verfijnd mechanisme dat we ons vanuit ons perspectief niet eens kunnen voorstellen. Mythen en de godheden daarin suggereren hetzelfde, waar alle menselijke activiteit wordt gedegradeerd tot louter onbewuste dwaasheid, in het beste geval onderworpen aan een goddelijke test van de wil. In het slechtste geval wordt hun lot vermaakt door een koud en onverschillig lot. En de moderne wetenschap, van het Darwinisme tot de chaostheorie, legt ons hetzelfde op, zij het dat zij rationaliteit gebruikt in plaats van god, en de zwaartekracht, atomaire deeltjes, en nog veel meer vervangt door een god met een bestemming.

Dat andere wezens op ons gedijen, durven wetenschap noch godsdienst te beweren, omdat de mensheid zichzelf beschouwt als het grootste roofdier in deze roofzuchtige wereld. Toch staan wij veilig aan de top van de voedselketen. Het is echter waar dat in sommige gnostische teksten God als menseneter wordt aangeduid, en vanwege deze gênante uitglijder zijn zij uiteraard uit de Bijbel geweerd.

Wordt  de volgende keer vervolgd

Door: Alue K. Loskotová

Bron

Vertaald naar het Engels door EraofLight.com

Nederlandse vertaling: wakkeremensen.org