maandag 6 juli 2020

Voel je je schuldig over de complexe relatie met je moeder? Door Susanne Eijssen



“Het is dus niet mijn schuld”, concludeerde Sanne. De band met haar moeder was ingewikkeld. Sanne kon zich niet anders heugen dan dat ze in een slachtofferrol zat. Dit begon al met Sanne’s geboorte. Tijdens feestjes was deze voor moeder voer voor een ‘grappige’ anekdote: “Ik lag in een plas bloed en de anderen hadden alleen maar oog voor jou”. Daarmee was de toon van Sanne’s leven gezet.

Als hooggevoelig meisje pikte ze de zware energie van moeder op en deed ze er alles aan om dit op te lossen. Maar wat ze ook deed, moeder bleef boos en ontevreden. Sanne begreep niet dat moeder boos op het leven was.

Zoals vele hooggevoelige kinderen, voelde Sanne zich verantwoordelijk voor moeders gemoedstoestand. Maar moeders humeur verbeterde niet, wat maakte dat Sanne zich schuldig voelde en nóg meer haar best deed.

 Als volwassen vrouw doet ze nog steeds pogingen om haar moeder tevreden te stellen. Ze voelt zich schuldig omdat een deel in haar vindt dat ze moeder niet genoeg belt, bezoekt en helpt. Het is een algemeen gevoel van falen: ‘Ik doe het niet goed’. In de sessie realiseerde Sanne zich dat het haar nooit zou lukken om moeder tevreden te stellen.bewust moeder schap

Het besef komt pas later

Een complexe moeder-kind relatie is een terugkerend thema in sessies. Deze destructieve dynamiek beïnvloedt het verdere leven. Vaak duurt het lange tijd voordat mensen door hebben hóe ongezond het contact met hun moeder is. Het is ‘normaal’ geworden dat je moeder voortdurend commentaar heeft, steeds een beroep op je doet en je stilzwijgend afwijst.

Soms zéggen moeders iets anders dan ze je laten voelen. Marianne werd van jongs af aan door moeder liefkozend haar oogappeltje genoemd. Ze was lange tijd in de veronderstelling dat ze dat ook daadwerkelijk was. Tot ze zich bewust werd van het claimende en manipulatieve gedrag van haar moeder. Ze was zeker haar oogappel, maar alleen op de onzichtbare voorwaarde dat ze aan haar wensen voldeed.

Een andere reden waarom we pas op latere leeftijd door hebben dat het contact met moeder ongezond is, is dat het onder ogen zien van deze realiteit bijna té pijnlijk is. Je wordt afgewezen  door degene die jou heeft voortgebracht.

Eerlijk naar jezelf

Vraag je je wel eens af of je een liefdevolle verbinding hebt met je moeder? Sta dan eens stil bij het volgende.

Hoe voel je je voorafgaand aan jullie ontmoeting? Ga je met lood in je schoenen naar haar toe of ben je ontspannen? Wees eerlijk tegen jezelf, je verstand vertelt je waarschijnlijk dat je geen negatieve gevoelens mag ervaren, ‘omdat het je moeder is’.

Voel je je vrij om je mening te geven? Of ben je zeer kieskeurig en strategisch over hetgeen je ter sprake brengt? Je voelt het verschil of je hierin gemakkelijk je weg vindt of gevangen zit in een ontastbare angst en gespannenheid.

Hoe voel je je na jullie ontmoeting? Als je merk dat je je ‘leeg’ voelt, zou dit een signaal kunnen zijn dat er ongezonde patronen spelen

Sta ook eens stil bij het beeld dat van jou als kind wordt geschetst. Wordt er met vertedering en warmte over je gesproken? Of worden jouw (mindere) eigenschappen uitvergroot en ‘grappig’ verteld? Durf de werkelijke betekenis achter de woorden te voelen.


    moeder met kind

Schuld?

Is je moeder niet in staat om jou daadwerkelijk lief te hebben en te accepteren zoals je bent? De kans is groot dat de oorzaak ligt bij oude pijn die ze met zich mee draagt. Deze maakt dat haar hart op slot zit en verhindert een liefdevolle verbinding tussen jullie. Voor de meeste moeders is dit net zo pijnlijk als voor jou en leeft er diep van binnen de wens om wél een fijne band met je te hebben.

Het is in de meeste gevallen eerder een situatie van oorzaak en gevolg dan van schuld. Het is belangrijk om je bewust te worden van eventuele schuldgevoelens naar je moeder toe. Deze hebben een lage vibratie en stagneren je groeiproces.

Hoe breng je verandering?

De sleutel ligt bij jou. Mocht je nog in het patroon zitten van het tevreden stellen van je moeder, dan dien je je te realiseren dat je hiermee de situatie in stand houdt. Met al je goedbedoelde inspanningen voeg je energie toe aan een ongewenste situatie. Hoe harder jij je best doet, des te meer reden je moeder heeft om te blijven zitten waar ze zit. Bovendien ontneem je haar de kans om zélf verandering te brengen in jullie relatie en om verantwoordelijkheid te nemen voor haar leven.

Wellicht ga je er bij voorbaat van uit dat je moeder te oud is of geenszins bereid is om te veranderen. In mijn werk ervaar ik dat er meer mogelijk is dan we denken. Je moeder bevindt zich in een energetische gevangenis. Het is comfortabel en vertrouwd, maar diep van binnen voelt het ook voor haar niet prettig.

Jij bent de beste moeder voor je kind!Draag je verantwoordelijkheid voor haar over aan het universum. Zij kunnen je moeder beter helpen dan wie ook. Mits ze dit toelaat. Dit doe je door je moeder met je ogen dicht je te visualiseren. Maak contact met je hart. Spreek uit wat je haar daadwerkelijk wil zeggen. Op deze manier ben je energetisch met haar in contact. Mocht je dit lastig vinden, dan kan energetische begeleiding jou hierbij helpen. Wanneer je contact maakt op zielsniveau, is er een werkelijk contact en staat de ander meer open voor verandering en groei.

Heel jezelf

Daarnaast is het belangrijk om jezelf te helen. Laat het verdriet toe dat je nooit de moeder hebt gehad die je had gewenst. Dit is een rouwproces, neem hier de tijd voor. Troost en koester het kleine kindje in jou dat zich eenzaam en verdrietig voelt. Wanneer jij hier zelf zorg voor draagt en dus voor jezelf, verandert je energie en de verbinding met je moeder. Mogelijk brengt dit een verandering in het contact met je moeder. In ieder geval verandert dit het contact met jezelf. Schuldgevoel maakt plaats voor zelfliefde. Ben jij er klaar voor om de verantwoordelijkheid voor je moeder los te laten en meer aandacht aan jezelf te geven?