De laatste tijd heb ik veel hoopgevende verhalen en artikelen over de kracht van Cayennepeper gelezen. Het wordt beschouwd als de Rolls Royce onder de geneeskrachtige kruiden en staat bekend om zijn pittige smaak en bevat een schat aan gezondheidsvoordelen die het ontdekken waard zijn. Van het stimuleren van de stofwisseling tot het verlichten van pijn. Zo blijkt Cayennepeper blijkt een veelzijdig ingrediënt dat zowel culinair als therapeutisch kan worden gebruikt.
En graag deel ik dit artikel:
Trivia: Indonesië en rode peper
In Indonesië wordt rode peper, de plant waarvan cayennepeper wordt gemaakt, gebruikt als basis van sambal. Veel Indonesiërs denken dat rode peper uit Indonesië komt maar dat is niet waar. Van oorsprong komt rode peper uit Zuid-Amerika en het waren de Nederlanders die de rode peperplant hebben ingevoerd in Indonesië. Het huidige derde wereldland Indonesië was vroeger een zeer rijk Nederlands handelsgebied.
Naamgeving cayennepeper
De Latijnse naam uit de wetenschap van chilipeper is Capsicum frutescens. In Nederland noemen we het cayennepeper of chilipeper. Cayenne is de hoofdstad van Frans-Guyana, het buurland van Suriname. Daar werd vroeger veel Cayenne verbouwd en dat is de reden dat cayennepeper zo genoemd is. In het Engels heet het eveneens cayenne pepper maar het wordt ook guinea spice, cow-horn pepper, aleva of bird pepper genoemd. In Duitsland heet het cayennepfeffer. Waarschijnlijk is deze plant de naam peper gegeven omdat de smaak lijkt op de scherpheid van zwarte peper, een specerij dat oorspronkelijk uit de Molukken komt, een gebied dat sinds 1950 is gekolonialiseerd door Indonesië.
Cayennepeper tegen koude tenen
Een belangrijke medicinale aanwending van cayennepeper is uitwendig. Door cayennepeper op de huid te wrijven wordt plaatselijk de doorbloeding verbeterd. Dat komt tot uiting in het verkrijgen van een rode huid. Verder kun je er koude voeten mee voorkomen. In de winter kun je cayennepeper op je voeten en tenen wrijven voordat je de elfstedentocht gaat schaatsen. Zo voorkom koude tenen.
CAY-1
CAY-1 is een stof in rode peper die voor het eerst in 2003 is ontdekt door een Amerikaans onderzoeksteam. Deze stof blijkt schimmels zoals candida te bestrijden. Het verstoort het membraan van een schimmel waardoor de schimmel niet meer verder kan leven. In cayennepeper zit relatief veel vitamine A, B2, B6, E en de mineralen kalium en mangaan.
Capsaïcine
Capsaïcine is de meest bekende stof in cayennepeper. Deze stof is verantwoordelijk voor de meeste geneeskrachtige eigenschappen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten bloed beter laten stromen. Verder wordt de lichaamstemperatuur verhoogd. Dat betekent dat het lichaam harder moet gaan werken; het wil immers de lichaamstemperatuur zo constant mogelijk houden. Hierdoor verbrand je meer calorieën en dat is vervolgens de reden dat cayennepeper voor gewichtsvermindering zou kunnen zorgen.
Ook uit enkele dierproeven is vast komen te staan dat het hele metabolisme versneld wordt, wat ook tot gewichtsvermindering leidt. Het is echter te betwijfelen of deze gewichtsvermindering voor mensen geldt aangezien proefdieren zoals ratten een ander vetmetabolisme hebben. Verder is cayennepeper een afrodisiacum en kan het verhoogde bloeddruk tegen gaan. Deze werkingen worden eveneens door capsaïcine veroorzaakt.
Wetenschappelijk bewezen effecten cayennepeper
Een ander effect waarvan wetenschappers vermoeden dat het werkzaam is bij cayennepeper is dat er meer zuurstof naar weefsels wordt vervoerd. Het zou zo zijn dat cayennepeper het algehele energieniveau in het lichaam vergroot. Ook worden er meer nutriënten door cayennepeper vervoerd. Dat komt ten goede aan alle organen en weefsels in het lichaam. Deze werkingen hebben te maken met een verhoogde bloedcirculatie. Het kan oxidatie in vetweefsel tegen gaan en het is een goed middel voor de lever; het helpt de lever beter te functioneren.
Medicinale werkingen
De medicinale werkingen voor cayennepeper gelden ook voor rode peper. In mindere mate geldt het eveneens voor sambal. Maar in sambal kunnen stoffen zitten die de medicinale werking ondermijnen zoals zout, glucose-fructosestroop en suiker. Vroeger dacht men dat rode peper of cayennepeper als bijwerking hadden dat je er een maagzweer van kan oplopen, maar dat is tegen gesproken. De meeste medicijnen kunnen een maagzweer veroorzaken maar dit is van cayennepeper nooit aangetoond. Volgens de American Cancer Society kan maagzweer zelfs worden tegengegaan door cayennepeper.
Goed voor de suikerspiegel
Cayennepeper heeft een gunstige uitwerking op de bloedsuikerspiegel; het voorkomt pieken en dalen in het bloedsuikergehalte. Daarom is dit een goed middel voor mensen die leiden aan suikerziekte of diabetes mellitus. In een Thais onderzoek dat dit bloedsuikerspiegelnivellerende effect aantoonde gebruikt men vijf gram verse rode peper. Van cayennepeper zou je veel minder hoeven te gebruiken omdat dit een droge stof is. Daar suiker beter wordt verteerd is dit een extra reden waarom cayennepeper zou helpen bij gewichtsverlies.
Goed bij hart- en vaatziekten
De bloedvaten worden verwijd als je cayennepeper eet. Dat is belangrijk nieuws voor mensen met risico op hart- en vaatziekten. Er kan door vaatverwijding minder snel plaque ontstaan, een geöxideerde cholesterolaanslag die de vaten vernauwd en wat kan zorgen voor een hartinfarct of zelfs een herseninfarct. Ook het risico op een hoge bloeddruk wordt verlaagd. Vernauwde bloedvaten hebben immers te maken met hoge bloeddruk.
Goed voor de ogen
In een half theelepeltje cayennepeper zit maar liefst een kwart van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine A. Cayennepeper kan dus een maaltijd een stuk gezonder maken. Vitamine A is een antioxidant dat zeer goed is voor het immuunsysteem. Op deze manier is het een brede ziektebestrijder en -voorkomer. Vitamine A is ook extra goed voor de ogen.
Goed bij indigestie en spijsverteringsproblemen
Cayennepeper verbetert het slijmvlies van de maag en het heeft een positieve werking op de darmperistaltiek. Daarom kan het worden ingezet bij spijsverteringsproblemen zoals indigestie. Als je te veel hebt gegeten maar je hebt wel lekker scherp gegeten, heb je minder last van trage en moeizame spijsvertering of voedsel dat zwaar op de maag ligt.
Cayennepeper als pijnstiller
Cayennepeper is ook een natuurlijke pijnstiller. Cayennepeper wordt van de sterkste rode peperplanten gemaakt. Het is een dermate sterk middel dat het de vergelijking aankan met synthetische pijnstillers zoals paracetamol en nurofen. Het gaat zelfs menstruatiekrampen en maagpijn tegen. Dat komt vooral omdat er de neuropeptide substantie P in zit. Deze stof gaat ontstekingen en pijn tegen. Ook capsaïcine werkt tegen de pijn.
Daarnaast is het goed bij artritispijn, zoals blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 1991. Ook fibromyalgie, een pijnlijke reumasoort van de weke delen zoals spieren, kan met cayennepeper behandeld worden. In al deze gevallen is het verstandig om jezelf aan te leren om scherp te eten zodat de pijn verminderd wordt.