dinsdag 6 september 2022

Spiritueel; DIKKE DARMMERIDIAAN ~ Marjolein Ingrid Soulpursang


Spiritueel; DIKKE DARMMERIDIAAN
Voor ons is het gemakkelijk te begrijpen dat de afvoer van de keukenwasbak verstopt zal raken, indien er teveel grote resten afval in dit afvoerkanaal geloosd worden. Bij verstopping kunnen er grote problemen ontstaan. De enige oplossing is dan zorgen dat de verstopping weer zo snel mogelijk verholpen wordt en (het allerbelangrijkste.......) zorgen dat dit euvel niet meer voorkomt.
Onze darmen vormen een van de grote afvoerkanalen voor afvalstoffen van ons lichaam. Bij het niet kunnen uitscheiden van afvalstoffen spreken we van "constipatie".

Constipatie (obstipatie) is afgeleid van het Latijs woord "constipatus" wat samendrukken of opeenhopen betekent. Constipatie betekent hardlijvigheid, dat de opgeslagen hoeveelheid ontlasting (faeces) in de darmen niet of nauwelijks geëlimineerd wordt.

Een ernstige situatie! Constipatie is een van de grootste en belangrijkste oorzaken van vele klachten en stoornissen in het menselijk lichaam.
Voor de therapeuten die zich bezighouden met colon-irrigatie is de dikke darm onderverdeeld in gebieden die allemaal weer te maken hebben met andere organen en delen van het lichaam. Met andere woorden elk deel van het lichaam wordt weer teruggevonden in de darmen en kan bij klachten ook via de darmen behandeld worden. Voor de Chinezen is de dikke darm energie (Tsu Yang Ming, voor de mensen die een woordje Chinees willen spreken) ook heel belangrijk.
De dikke darm is voor de Chinezen een uitgebreider begrip dan hetgeen wij in Westerse termen onder dikke darm verstaan.


Het is de grote eliminator, die afvalstoffen in de eerste instantie uitscheidt via de anus en op de tweede plaats via de huid. Voor de acupuncturist wordt de huid verzorgd door de dikke-darm. Alle huidproblemen, zoals ontstekingen van de huid, eczeem, zweren enz.

Behalve de huid zijn er nog andere functies die de dikke darm verzorgt n.l. de speekselproductie, temperatuursregulatie, hersendoorbloeding en de reuk.

De Dikke Darmmeridiaan (Shou Yang Ming) heeft 20 punten

De dikkedarmmeridiaam vormt het afvoersysteem voor het lichaam, de hersenen en het emotionele zelf. Hij zorgt ervoor dat er weer ruimte is voor nieuwe dingen door oude zaken af te voeren.
De dikkedarmmeridaan staat voor de basale eleminatiekracht van het lichaam, het loslaten van het overbodige. Werkt sterk op de uitscheiding via darm, huid, nieren, het hoofd, de keel, de neus, mond, oren en ogen. Bestrijdt zo ontstekingen, kalmeert het zenuwstelsel. Behoort tot het metaalelement. Zontijd 5.00-7.00 uur

Dikkedarmmeridaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam.
Belangrijkste punten: Dikkedarm 4, 11, 15, 20.

Dikkedarm 1 zit bij de nagelhoek van de wijsvingernagel de kant van de duim.

Jing/well punt: tempert interne wind. combineren met ander ting punten van de hand
metaalpunt
lokalisatie: Op de radiale zijde van de wijsvinger. ca 1 fen posterior van de nagelhoek
Actie
klaart hitte: externe hitte valt LU-wei-qi aan (keelpijn). Interne hitte in LI
verhelderd de ogen: bij externe wind-hitte, b.v. conjunctivitis
verzorgt de keel
kalmeert shen
verdrijft wind en verspreidt koude: bij pijnlijke schouder (in meridiaanverloop)

Dikkedarm 11 zit aan het einde van de elleboogplooi bij een gebogen arm.
De onderarm van polsplooi tot elleboogplooi is opgedeeld in 12 gelijke delen (cun). De bovenarm van elleboogplooi tot oksel is opgedeeld in 9 gelijke delen (cun).
De puntafstand vanaf polsplooi:
Dikkedarm 6 = 3 cun
Dikkedarm 7 = 5 cun
Dikkedarm 8 = 8 cun
Dikkedarm 9 = 9 cum
Dikkedarm 10 =10 cun
De dikkedarmmeridaan ontvangt de energie van de longmeridiaan en geeft deze door aan de maagmeridiaan.
Dikkedarm 1: tand of kiespijn, acne.
Dikkedarm 3: ontstekingen van neusholte, kaakholte, ogen en darm, kramp of pijn in hand en arm, bevordert de diurese.
Dikkedarm 4:zeer belangrijk stofwisselingspunt, belangrijkste punt van de meridiaan, symptomen als bij dikkedarm 3, hoofdpijn, migraine., verkoudheid, kiespijn, spiritueel punt.
Dikke darm 10:
toniseert QI: "de maag 36 van de arm"
verwijdert obstructies van de meridaan: pijn in het verloop van de meridiaan; astrofie en nasleep na aanval van wind als de arm is aangedaan
tennis elleboog/arm
Dikke darm 11: obstipatie, ontstekingen, jeuk, eczeem, huidaandoeningen, verlamming van de hand en arm, reuma.
Dikke darm 15: hoofdpunt bij alle verlammingen van de armen en handen, gevolgen van trauma, hersenbloeding, reuma, spiritueel punt.
verzorgt pezen: hoofdpunt bij de behandeling van "painfull obstruction syndrome" van de schouder (o.a. frozen shoulder). Wordt ook vaak gebruikt bij paralyse en atrofie van de arm
Bevordert circulatie van Qi in de meridiaan
stopt pijn
Elimineert wind
Dikke darm 16:
punt van de yang qiao mai
lokalisatie: Op het bovenste aspect van de schouder. In de hoek die gevormd wordt door scapula, acromion en het laterale uiteinde van de clavicula
beweegt het bloed lokaal
verwijdert obstructies van de meridiaan
tempert rebellerend Qi
verzorgt de gewrichten
stimuleert de dalende beweging: kortademigheid, hoest astma a.g.v. verstoring van de dalende functie van de long
opent de borst
Dikke darm 20: verkoudheid, psychische blokkade, hypothalamus, allergie, spiritueel punt.
Ontmoetingspunt van maag- en dikke darm meridiaan
lokalisatie: In de naso-labiale vouw, 5 fen lateraal van het centrum van de laterale rand van de neusvleugel. Een kleine depressie in het bot is hier voelbaar.
Actie
elimineert externe wind: locaal punt bij invasie van wind-koude/ wind-hitte. Wordt ook veel gebruikt bij facialis-paralyse, trigeminusneuralgie en tics
Het lokale punt bij neusproblemen. Kiezen, reukverlies, epistaxis, sinusitis, loopneus, all. rhinitis, verstopte neus, neuspoliepen. (Rechter LI 20 hoort bij de linkermeridiaan en andersom, ze kruisen elkaar dus boven de bovenste lip!)