zondag 19 juni 2022

Evenwichtig zijn in chaos ~ Leo Babauta


Evenwichtig zijn in chaos

Als we plotseling of in grote hoeveelheden door onzekerheid worden getroffen, kan dat ons van de wijs brengen. We kunnen gefrustreerd, overweldigd, gestrest, ontmoedigd raken.

Dit is normaal en er is niets mis mee. Ik ben er echter van overtuigd dat we onszelf kunnen trainen om meer in balans te blijven wanneer dingen chaotisch worden, nuchter en kalm te blijven, waardoor we een oase van gezond verstand kunnen worden waar anderen op kunnen vertrouwen.

Laten we het hebben over hoe we onszelf kunnen trainen om meer in balans te blijven als het chaotisch wordt.

WAT GAAT ONS UIT
Als we eraf worden gegooid, is het alsof het kleed onder ons wordt weggetrokken - het voelt verontrustend, desoriënterend, ongemakkelijk. We houden niet van het gevoel.
De kern van dit tapijttrekken is onzekerheid. We voelen onzekerheid en een ongemakkelijk desoriënterend gevoel wanneer:
Iemand bekritiseert ons
Iemand handelt op een manier die we niet leuk vinden
We hebben veel te doen en we weten niet zeker of we het allemaal kunnen
Het gaat niet zoals we hadden gehoopt
We slagen ergens niet in
We worstelen met iets
Enzovoort

Kortom, alle dingen die ons frustreren, overweldigen, stressen en ontmoedigen, zijn dingen die onzekerheid en het gevoel van desoriëntatie veroorzaken. We reageren op een manier die typisch voor ons is: misschien reageer je boos, misschien begin je hard voor jezelf te worden, misschien sluit je je af of verberg je.

Het resultaat hiervan is dat we ons afgestoten voelen en dat we super gestrest of gefrustreerd kunnen zijn door een chaotische periode in ons leven.

HOE BLIJF JE EVENWICHTIG?
In één zin: wees bij alles wat je ervaart, met een houding van ontspannen waardering.
Als je op een mooie dag buiten zit, kun je bij die ervaring zijn, je ermee ontspannen en het volledig waarderen.
Als je in een regenbui zit, kun je die ervaring ook meemaken, met een ontspannen waardering.
Als je gedurende de dag wordt weggegooid en je overweldigd of gefrustreerd voelt, is dit geen probleem - blijf bij dat gevoel, zoals je zou doen met elke ervaring. Je kunt ontspannen waardering brengen voor de onweersbui van je overweldiging of frustratie.
Als iemand je bekritiseert of handelt op een manier die je normaal gesproken frustreert, zou je dan kunnen zijn met de ervaring dat ze dat doen met een ontspannen waardering?
Als je vastzit in het verkeer, berichten doorploegt of in een lange vergadering zit, kun je dan met een ontspannen waardering bij die ervaring zijn?
Probeer het nu. Wees volledig bij dit moment, met ontspannen waardering. Het is altijd voor u beschikbaar - het is verwondering over het wonder van dit moment. Het is een bereidheid om met alle ervaring te zijn, hoe prettig of onaangenaam, comfortabel of onzeker ook.
Het is het vinden van nieuwsgierigheid en liefde op elk moment, en het vinden van echte waardering voor het hele leven.

HOE TRAIN JE
Dit zal voor de meesten van ons niet vanzelfsprekend zijn. Dus we kunnen trainen.
Dit is wat ik aanbeveel:
Houd deze oefening voor ogen met een soort mantra of herinnering. Ik schrijf het graag op een notitie die ik vaak zie, en zet het op het lockscreen van mijn telefoon, en er verschijnen een paar herinneringen.

Wat er ook aan de hand is, kijk of je een moment van ontspannen waardering kunt vinden en volledig bij de ervaring kunt zijn.
Als je een of andere emotie voelt, wees daar dan volledig bij en kijk of je ontspannen waardering kunt brengen.

Wanneer je van deze oefening wordt gegooid, wees dan volledig met het resultaat daarvan.
Doe aan het eind van elke dag een evaluatie van 2 minuten om te zien hoe het ging. Dit zal uw leerproces verdiepen en u helpen herinneren om de volgende dag te oefenen.
Dat is de opleiding. Hoe zou het voor jou zijn om meer in balans te zijn als dingen onzeker, chaotisch of rommelig worden? Om volledig met al het leven te zijn en elk moment te waarderen voor wat het ook brengt?

**Door. Leo Babauta