woensdag 1 juni 2022

De innerlijke criticus: een bron van onzekerheid (+tips om meer zelfliefde te creëren) Geschreven door Miranda Mendes

De innerlijke criticus: een bron van onzekerheid (+tips om meer zelfliefde te creëren)

Heb jij weleens kritiek op jezelf? Welke innerlijke conversatie voer je met jezelf? Ben je lief voor jezelf of luister je vooral naar een kritische innerlijke stem? Misschien stel je hoge eisen aan jezelf en is het eigenlijk nooit goed genoeg. Deze innerlijke criticus kan je erg onzeker maken. Mental Health Coach Miranda Mendes legt je uit waar deze innerlijke criticus vandaan kan komen en hoe je je onzekerheid kunt transformeren naar vertrouwen en zelfverzekerdheid. 

Het transformeren van jouw onzekerheid vraagt tijd, bereidwilligheid en doorzettingsvermogen.

Worstelen met onzekerheid

Onzekerheid kan behoorlijk in de weg zitten in het leven. Het woord zegt het al, je hebt on- zekerheid, je hebt een gebrek aan zekerheid over jezelf. Onzekerheid is een innerlijke stem die kritiek heeft op je doen en laten.  De stem die je laat twijfelen over jezelf. Het is ook de bron van perfectionisme. Je wilt namelijk alles goed en perfect doen zodat je niet afgewezen kunt worden door anderen, maar vooral door jezelf. Bevestiging van anderen zorgt er namelijk voor dat we ons tijdelijk even goed voelen. Onze leegte en onzekerheid wordt even weggenomen. Maar dit is altijd van korte duur. Het is namelijk nooit een ander die onze onzekerheid of leegte permanent kan weg nemen, de enige die dit kan doen dat ben jij.

Het ontstaan van de innerlijke criticus

Kinderen zijn als sponsen. Ze willen alle nieuwe kennis tot zich nemen en absorberen alles wat hun ouders zeggen. Helaas zijn niet alle ouders even aardig en lief voor hun kinderen. De meeste ouders geven bevestiging en bekrachtiging aan hun kinderen. Sommige ouders doen dit niet. Er zijn zelfs ouders die hun naar beneden praten. Dit is erg verdrietig. Voor enkele onder ons kan het zelfs zijn dat je regelmatig hebt gehoord: ‘je bent stom’, ‘je bent dom’ of ‘dit kan jij toch niet’. Het gevolg hiervan is dat je dit gaat integreren en geloven. Op het moment dat je volwassen bent ga je op dezelfde manier tegen jezelf praten zoals je ouders tegen jou gesproken hebben. De innerlijke criticus is geboren.

Jij kunt deze innerlijke kritische stem ombuigen door je eigen ouder te worden. Ten eerste wordt je bewust van je gedachten. Hoe praat je tegen jezelf? Observeer je innerlijke dialoog. Op het moment dat je merkt dat je jezelf naar beneden haalt  dan roep je dit een halt toe. Vervolgens ga je in gesprek met jezelf zoals een liefhebbende ouder dat zou doen. Je wordt op die manier je eigen liefhebbende ouder. Je zult merken dat als je dit structureel doet, je een stuk liever en zachter naar jezelf toe bent geworden.

Onzekerheid transformeren naar vertrouwen en zelfverzekerdheid

Het transformeren van jouw onzekerheid vraagt tijd, bereidwilligheid en doorzettingsvermogen. Stel jezelf de vraag: ben ik volledig bereid om mijn onzekerheid los te laten? Ben ik bereid om me met toewijding hiervoor in te zetten? Vraag jezelf af of je er klaar voor bent. Je moet er als het ware schoon genoeg van hebben voordat je in staat bent deze eigenschap met wortel en al uit te roeien. Op het moment dat je antwoord op deze vragen ‘ja’ is, dan kun je de stappen nemen om iedere dag aan je zelfvertrouwen te bouwen.

Benader jezelf liefdevol

Neem iedere ochtend of avond een moment om even in de spiegel te kijken. Kijk jezelf recht in je ogen aan. Ben jij in staat om iets liefs tegen jezelf te zeggen of iets liefs toe te wensen? Probeer eens aardige woorden tegen jezelf te zeggen. Misschien kun je zelfs zeggen ‘ik hou van jou’. Dit kan in eerste instantie heel onwennig zijn en zelfs onprettig aanvoelen.
Om deze reden is er bereidheid nodig. Ben je bereidt om door te zetten, ook als het onprettig en onnatuurlijk aanvoelt? Maak er een gewoonte van om iedere dag tegen jezelf iets vriendelijks te zeggen. Doe dit voor een lange periode. Het vraagt tijd, toewijding en zorg. Je zult gaan merken dat je na verloop van tijd je woorden steeds meer gaat geloven. Dit is een van de manieren om jouw onzekerheid te transformeren naar zelfverzekerdheid.

Vraag jezelf af: Wat heb ik nodig?

Een andere manier om meer eigen liefde te creëren is na te gaan wat je nodig hebt. Dit kun je doen door contact te maken met je lichaam. Vaak zitten we in ons hoofd en denken we aan alles wat we te doen hebben vandaag. Door even te gaan zitten en een kleine bodyscan te doen (dit hoeft maar een paar minuten te zijn) kom je erachter wat er gaande is in jouw lichaam. Je lichaam is oneindig wijs. Luister hiernaar.

Geeft jouw lichaam aan dat je behoefte hebt aan rust? Zorg dan dat je voor jezelf rust inbouwt. Zeg eens ‘nee’ tegen een afspraak waar je normaal gesproken ‘ja’ tegen zou zeggen. Zelfzorg is jouw prioriteit. Je zult merken dat naarmate je beter voor jezelf gaat zorgen, je ook meer zelfrespect en zelfverzekerdheid zult gaan ervaren. Door je groeiende vertrouwen in jezelf zul je gaan ervaren dat jouw leven mooier en rijker aan het worden is.