donderdag 2 juni 2022

Als oude ziel opgroeien bij jonge zielen: herken jij deze 4 kenmerken? ~ Hanne Knight

Als oude ziel opgroeien bij jonge zielen: herken jij deze 4 kenmerken?

Als je als oude ziel bent opgegroeid bij ouders met jonge zielen, dan kun je dat als heftig hebben ervaren. Voel jij je soms verscheurd tussen de liefde voor je ouders en de pijn die je tijdens het opgroeien in hun gezin hebt ervaren? Worstel je nog met boosheid en frustratie over jouw kindertijd en voel je hoeveel verdriet je innerlijk kind nog met zich meedraagt? Misschien kunnen deze inzichten je helpen om het verdriet van je innerlijke kind te helen en deze zware energie te transformeren.

Ouders met een jonge ziel worden vaak onzeker van een kind met een oude ziel.

Opgroeien bij jonge zielen

Voor je incarneerde in dit leven, koos je zelf de omstandigheden en het gezin waarin je zou leven. Je ging contracten aan met andere zielen en je plande waar en hoe je zou opgroeien. Heel kenmerkend voor veel lichtwerkers is dat zij voor zichzelf een uitdagende familie en omgeving uitzochten. Die omstandigheden kozen ze, zodat ze hun gaven en wijsheid verder zouden kunnen ontwikkelen en oud karma zouden kunnen oplossen.

Om die reden kiezen veel oude zielen ervoor om op te groeien bij ouders met een jonge ziel.  Want het is die energie van jonge zielen die ons een spiegel kan voorhouden van wie wij werkelijk zijn. Je bent je hier misschien nog niet bewust van, maar net dankzij deze dynamiek kan je als oude ziel heel krachtig worden. Maar het is ook zo dat je jeugd daardoor heel heftig voor je geweest kan zijn.

Verschillende kenmerken

Wanneer je onderstaande kenmerken herkent in jouw relatie met je ouders, dan groeide jij misschien ook op bij jonge zielen.

1. Je ouders konden niet goed voor jou zorgen

Jonge zielen zijn heel vaak heel erg gericht op zichzelf en hun ego. Ze kijken naar de wereld vanuit hun eigen ogen en zijn vooral bezig met wat zij zelf voelen en ervaren. En dat is heel erg verwarrend voor een kind met een oude ziel. Zij zijn jouw ouders, dus zij zouden toch voor jou moeten zorgen? Zij zouden toch gericht moeten zijn op hoe jij je voelt en wat er in jou omgaat? Waarom heb je dan het gevoel dat jij voor hen moet zorgen en hen gelukkig moet maken?

Als oude ziel word je hierdoor gedwongen om goed voor jezelf te leren zorgen. Wanneer er niemand beschikbaar is om je te troosten of je te steunen, dan leer je met vallen en opstaan om dit voor jezelf te doen. Daardoor leer je ook wat anderen nodig hebben en zou je een heel goede therapeut, heler of coach kunnen worden.

2. Ouders met driftbuien

Omdat jonge zielen heel erg gericht zijn op zichzelf, kunnen zij anderen ook heel erg pijn doen en kwetsen. Veel jonge zielen hebben zelfs op latere leeftijd nog driftbuien, net zoals peuters die kunnen hebben. Wanneer iets niet is gelopen zoals zij wilden, dan veranderen ze in een grote wolk van frustratie en irritatie. Ze kunnen dit gedrag heel lang blijven volhouden en raken er ook niet gemakkelijk zelf weer uit.

Omdat jij als kind nood hebt aan een veilige omgeving, word jij dus gedwongen om dit proces van mentaliseren voor je ouders in te vullen. Je leert al heel snel om aan te voelen wat hun verwachtingen zijn en hoe je hieraan kan voldoen. En je wordt er ook een kei in om je ouders na zo’n driftbui weer te kalmeren. Ook wanneer zij verdrietig of teleurgesteld zijn, weet je perfect wat je moet doen om hen weer gelukkig te maken.

Hierdoor leer je als oude ziel je hooggevoelige gaven verder te ontwikkelen. Omdat je als kind op zoek bent naar veiligheid, leer je nauwkeurig de energie van je ouders af te lezen, te voorspellen en te kanaliseren.

3. Ouders die onzeker of jaloers zijn

Ouders met een jonge ziel worden vaak onzeker van een kind met een oude ziel. Ze voelen hoe hun kind wijzer is en kunnen zelfs heel jaloers reageren. Wanneer ze uit frustratie impulsief en heftig reageren, kunnen ze helemaal gek worden van de controle of afkeur van hun kind.

Vaak zijn ouders met een jonge ziel zich niet bewust van hun schaamte, onzekerheid of jaloezie. Ze hebben vaak ook nog geen sterke copingmechanismen ontwikkeld om constructief met deze overweldigende gevoelens om te gaan. Daarom projecteren ze deze emoties vaak op een heftige manier naar hun kind. Veel kinderen maken in deze relaties een vorm van fysieke of psychische mishandeling mee. Of ze gaan deze afkeur op zichzelf betrekken en gaan geloven dat ze de liefde van hun ouders niet waard zijn.

4. Ouders die macht willen

Een ander belangrijk kenmerk van jonge zielen is dat ze heel graag gelijk willen hebben. Ze zijn ervan overtuigd dat ze alles weten en dat zij ook het beste weten wat goed is voor jou. Tegelijk houden ze ook heel vaak veel rekening met wat anderen van hen denken.

Als oude ziel zie jij dat helemaal anders. Jij voelt zo sterk aan dat jij jouw weg wilt gaan, niet die van je ouders of van je omgeving. Daarom ontstaan er vaak felle conflicten tussen jonge en oude zielen. Sommige kinderen met een oude ziel sluiten zich helemaal af en raken hun voeling met wie ze zijn kwijt. Andere kinderen gaan een strijd aan die ze nooit kunnen winnen. De enige manier waarop deze ouders namelijk kunnen overleven, is door hun kind met al hun macht naar beneden proberen te drukken.

Herken jij deze kenmerken bij jouw ouders? Ik beschrijf hier enkele voorbeelden, maar je zou er zeker nog andere kunnen vinden wanneer je terugkijkt naar jouw kindertijd.

Nieuwe inzichten

Opgroeien in deze omstandigheden kan echt heel overweldigend voor je zijn en je kan de gevolgen nog lang met je meedragen.

Met deze inzichten wil ik je verdriet zeker niet weg relativeren. Maar wanneer jij voor jezelf aan de slag wil met deze zware energie uit jouw jeugd en het verdriet, het onbegrip, de frustratie en boosheid waar je nu nog mee worstelt, dan kan deze nieuwe kijk misschien helpend zijn.

Dan nog blijft het een zoektocht om voor jezelf te bepalen welke band je nog wil met je ouders. Maar misschien vind je innerlijke kind wel wat troost in deze verklaring en voel jij je eindelijk begrepen…

Geschreven door Hanne Knight