dinsdag 15 september 2020

Cranio Sacraal Ritme via Marjolein Ingrid Soulpursang


Cranio Sacraal Ritme
We denken in onze hersenen en met ons zenuwstelsel. Allerlei onverwerkte delen van onszelf zijn nog aanwezig in onze kern. Dit vult als het ware ons systeem, ons zelf op. lossen we de onverwerkte plekken in dit systeem op dan komt er ruimte om weer vrij te zijn, om weer opnieuw vorm te geven, met nieuwe inzichten. met de cranio-sacraal therapie werken we aan deze vrije ruimte, lossen we de spanningen en trauma's op.
Opnieuw in vrijheid, geven we weer invulling aan onze hoogste idealen, worden we herboren om weer open ons leven tegemoet te treden. Onze lessen in het leven zijn voor ons dan weer nieuw te bezien, in te passen en te ervaren vanuit dit vrije onszelf zijn.
Tijdens de vorming van het embryo ontwikkelt het zenuwstelsel zich als eerste, samen met het bindweefsel. Daar omheen ontstaan alle organen, spieren , beenderen en de huid.
Het systeem dat uiteindelijk het binnenste meest verborgen gebied vormt van ons lichaam noemen we het Cranio Sacrale systeem.
Het bestaat uit :
hersenen en ruggemerg met talloze zenuwbanen die naar alle delen van ons lichaam voeren
de dura mater (rugge - of hersenvlies) die hersenen en ruggenmerg omsluit. De dura wordt dan fascia dat de zenuwbanen die uit het ruggenmerg vertrekken omsluit en tenslotte ook het orgaan of spiertje omvat
tussen deze twee zit het Cranio Sacrale vocht
In het midden van de hersenen is een soort pompje dat C-S vocht produceert, non-stop. Dit vocht wordt door de hersenen en ruggenmerg gedrukt en zorgt voor voeding en schoonmaak.
De druk doet de beweegbare platen van de schedel uitzetten, drukt wervels uit elkaar ( zodat tussenwervelschijven even kunnen ontspannen) en duwt het heiligbeen naar onder toe ( zit het heiligbeen vast, dan worden de onderste wervels zijwaarts gestuwd, wat de tussenwervelschijven doet scheuren = hernia ).
Wordt de druk hoog dan gaat een soort sprinklersysteem open en het overtollige verbruikt C-S-vocht verdwijnt terug in het bloed. We spreken dan ook van een half-open hydraulisch systeem.
De technieken die gebruikt worden zijn gericht op 'leren' met onze lichaamsintelligentie, het intellect van onze cellen.
Belangrijk hier is het 'her-leren', om te functioneren in een bewustzijnsfeer, waarin niet het denken, maar puur intuïtief voelen je de weg wijst.
Luisteren naar het cranio sacrale ritme en naar de bewegingstaal van de cellen zorgt voor een communicatie tussen de twee lichamen.
Uit deze basis zijn de fascia-release technieken en de schedeltechnieken zeer makkelijk te begrijpen en uit te voeren. Je leert dan plekken waar energie geblokkeerd is te herkennen en weg te nemen.
Het doel is steeds meer ruimte te creëren dan aanwezig is zodat de persoon zijn maximaal potentieel kan bereiken, vooral de hersenen zijn zeer dankbaar om in een grotere ruimte hun werk te mogen doen.
Waarmee wordt gewerkt in Cranio Sacraal.
1. Bindweefsel ook wel fascia genoemd.
We hebben ontdekt dat alles in het lichaam, organen, spieren, botten en zenuwen met elkaar verbonden en omsloten zijn door bindweefsel.
Dit bindweefsel stelsel vormt een ononderbroken geheel, alles is met alles verbonden. Het is een echt ‘unified field’ dat je ook als zodanig kan voelen!
2. Dura Mater, Schedelbotjes, Wervels en het Heiligbeen (Sacrum).
Het omhulsel (Dura Mater) waarin onze hersenen wonen is aan de buitenkant verbeend. We noemen deze verbening van de botjes, de schedel, en mits deze botjes kunnen bewegen ten opzichte van elkaar, hebben we hier een mooi houvast om de ruimte waarin onze hersenen leven te vergroten.
Rond het ruggenmerg is er ook een verbening (de wervels), maar deze botjes zitten los rond de Dura Mater en alleen in het Heiligbeen (Sacrum) is alles met elkaar vergroeid.
Dit laatste stelt ons in staat wervels op hun plaats te zetten en de spanningen in het Sacrum op te lossen.
3. Het Cranio Sacraal vocht en zijn ritmische beweging.
Het omhulsel (Dura Mater) waarin onze hersenen wonen is opgevuld met een zeer speciaal vocht dat ook nog eens elke ruimte tussen de hersencellen zelf opvult en voedingstoffen aan deze cellen levert.
Dit vocht wordt opgeladen met ‘vloeibare elektriciteit’ (positieve ionen) en is dus ‘de’ ontvanger van de levenskracht, die overal aanwezig is.
De specifieke vorming van de openingen diep in onze hersenen waar dit speciale vocht geproduceerd wordt fungeert net als een elektriciteits turbine en verhoogt zodoende de potentie in het Cranio Sacrale vocht.
De enorme kracht waarmee ons hart het benodigde bloed naar gespecialiseerde hersencellen stuwt helpt deze cellen het bloed te transformeren tot Cranio Sacraal vocht.
Ook dit draagt in belangrijke mate bij aan de opwekking van de elektriciteit, die onze hersenen nodig hebben om hun boodschappen te kunnen versturen.
Al deze factoren, de stuwing door het hart en de speciale turbinewerking binnenin de hersenen zorgen voor een maximale absorptie van kosmische energie (levenskracht) en dit alles samen zorgt voor een ritmische beweging die we het Cranio Sacrale Ritme noemen.
Eerst dien je te begrijpen dat iedereen op aarde met dezelfde mogelijkheden tot voelen geboren wordt. Dat onze ouders, en de maatschappij als geheel, nooit eerlijk zijn over wat zij echt voelen heeft ons natuurlijk niet het beste voorbeeld gegeven.
Bovendien wordt het als regel in onze maatschappij gehandhaafd dat wat jij als kind voelt niet telt en ook meestal verkeerd is. Bovendien worden we geprogrammeerd wat onze gezondheid betreft dat niet wij de specialist zijn over wat we voelen, maar de dokter.
Al deze factoren samen hebben ons zeer kwetsbaar gemaakt en hebben ons doen twijfelen aan wat we voelen.
Terwijl jij het bent die voelt zeggen anderen of dit juist is of niet, dit is zo ziekmakend (letterlijk en figuurlijk) en heeft ertoe geleidt dat anderen de baas kunnen spelen over een ieder, die zich hier niet bewust van wordt.
Wat je opnieuw leert is dat wat jij voelt absoluut echt is.
.
Misschien wel het belangrijkste wat je terug aanleert is om 100% je eigen intuitie te leren herkennen en daarmee te werken.
Het 'Still - Point Potentieel'
Deze kwaliteit, die het 'Still-Point Potentieel' genoemd wordt is wat C-S zo verslavend maakt.
'Still-Point' gebeurt wanneer het C-S ritme stilvalt. Net zoals we in diepe slaap niet weten waar we wonen of zelfs welke auto we hebben, gebeurt dit 'S-P' spontaan overdag, je zit dan te dromen of je maakt een dutje.
Tijdens dit 'S-P' wordt alle energie teruggetrokken uit de hersenen en naar je 'regeneratie-teams' gestuurd. Kortgezegd tijdens 'S-P' stopt de hersenfunctie, het denken.
In deze staat is regeneratie optimaal mogelijk, 'healing' is een bijprodukt van deze staat.