Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan.
Door Marcelius
Wat is loslaten nu precies? Wanneer je vast blijft houden aan zaken die niet meer bij je passen, of je niet meer dienen, is het tijd om ze los te laten. Alles wat je hebt of vasthoudt kun je loslaten: De controle, gedrag of emoties, maar ook het loslaten van personen, een baan of spullen in je leven. Deze informatie gaat hoofdzakelijk over gedrag en emoties, maar het principe geldt natuurlijk ook voor andere zaken.
Je bent niet het gedrag of de emotie
Wat je gelooft, en waar je bewust of onbewust overtuigt van bent, is voor jou de waarheid. Zolang je jezelf met jouw angst of datgene wat je vasthoudt identificeert, is loslaten moeilijk en haast onmogelijk. Stap 1 gaat over het loslaten van je identiteit. Vaak identificeren we onszelf zo sterk met datgene dat ons dwarszit, dat het onze identiteit is geworden, voorbeeld: Ik ben slachtoffer of Ik ben niet goed genoeg. Je bent echter geen slachtoffer of niet onbelangrijk, je voelt en gedraagt je alleen maar zo. Het is belangrijk is om in te zien dat er een verschil is tussen je gedrag en hoe je je voelt, en wie je werkelijk bent. Je bent niet onzeker, je voelt of gedraag je alleen onzeker. Je bent geen control freak, je doet alleen alles om de controle te houden. En je bent geen chauffeur, maar je werkt als chauffeur. Zie je het verschil? Hiermee zet je alles weer in de juiste proporties. En wanneer je jezelf niet meer identificeert met datgene waar jij last van hebt wordt het een stuk makkelijker om los te laten.
Oorzaak en gevolg
Wil je iets loslaten, dan moet je eerst weten wat de oorzaak is. Angst, controle, spanning, stress, perfectionisme, onzekerheid, en al het andere waar je misschien last van hebt (en wilt loslaten), is het gevolg van iets en niet de oorzaak. Symptoombestrijding werkt niet of maar gedeeltelijk. Je kunt wel een slaappil nemen tegen slapeloosheid, maar daarmee neem je nog niet de oorzaak van je slapeloosheid weg. Met andere woorden, je zult de oorzaak moeten vinden van je dwangmatige controle, en deze loslaten, voordat de symptomen zullen verdwijnen.
Zoek naar de oorzaak
Ga bij jezelf na wat de oorzaak is van het gene dat je wilt loslaten. Waar komt bijvoorbeeld jouw angst vandaan? Wat zit er achter je controleren dwang? Wat was de eerste keer dat je je onzeker voelde en hoe denk je over jezelf? Dit zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om tot de kern te komen. Ga zo diep mogelijk en vindt de kernovertuiging of gebeurtenis die de aanleiding was. Dit is wat je moet loslaten.
Gedrag en emoties
Misschien groeide je op in een onveilige omgeving en was het als kind voor je van levensbelang om alles en iedereen in de gaten te houden. Nu is dat niet meer zo, maar je doet het nog steeds, ook al is dit gedrag niet meer nodig. Gedrag, emoties en overtuigingen zitten als een soort computerprogramma in je systeem en hebben wellicht nooit een update ontvangen, of zijn nooit verwijderd ondanks dat ze geen nut meer hebben. Besef dat gedrag, emoties en overtuigingen in het verleden zijn ontstaan en een bepaalt nut hebben gehad. Die taak is nu klaar en vaak niet meer nodig.
Accepteer en laat los
Nu weet je precies wat je wilt loslaten, de oorzaak en niet de symptomen. Nu wordt loslaten een stuk gemakkelijker. Door te beseffen waar iets vandaan komt. Je er niet meer tegen te verzetten en het te accepteren zoals het is. En te beseffen dat je jouw gedrag niet (meer) bent kun je er eindelijk afstand van nemen.
MARCELIUS MEDIUM HEALER
Vak literatuur
http://marceliusmediumhealer.nl/