woensdag 3 maart 2021

Moeder Aarde schudt en tril net als wij


Moeder Aarde schudt en tril net als wij
In een zeldzaam voorkomend natuurverschijnsel, IJsland, heeft het kleine Noord-Atlantische land sinds afgelopen woensdag meer dan 10.000 aardbevingen meegemaakt, en de trillingen gaan door. De meest krachtige tot dusver hebben de hoofdstad getroffen, aangezien de trillingen voelbaar waren in de straten en huizen van Reykjavik. Met een meting van 5,7 op de schaal van Richter is het de meest krachtige aardbeving in het land sinds enkele jaren, meldde de Deense radio.

Ook in Griekenland zijn krachtige aardbevingen gevoeld.

Aanvulling
De Ebeko-vulkaan op het Paramushir-eiland, dat deel uitmaakt van de Russische archipel van de Koerilen-eilanden, barstte dinsdag uit en liet twee keer as zuilen los, zei het Russische Ministerie van Noodsituaties.

Het crisisbeheersingscentrum van het Russische Ministerie van Noodsituaties in de regio Sakhalin meldde dinsdagochtend de eerste as uitbarsting, die 2 kilometer hoog was. Een tweede colonne werd later in de middag bijna anderhalve kilometer hoog.

2e aanvulling
De Sinabung-vulkaan in de provincie Noord-Sumatra in Indonesië spuwde dinsdag een kolom as tot 3 mijl de lucht in, meldde de plaatselijke nieuwszender Tempo, daarbij verwijzend naar de Volcanological Survey of Indonesia (PVMBG).

Volgens de media is de vulkaan sinds maandag actief en heeft hij herhaaldelijk askolommen tot wel 1 mijl uitgespuwd. Minstens 13 hete lavastromen daalden dinsdagochtend uit de vulkaan. Er zijn geen directe meldingen over evacuaties of schade.

Bewust geen bronvermelding